Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Årets vaniljekransemester på herregården

Af anders@sommersangdigital.dk

Det var godsejerfruen Anna von Lowzow, der løb af med den ærefulde titel som årets vaniljekransemester. Den sidste søndag i advent blev der dystet om julebag ved det store brændekomfur i køkkenet på Gammel Estrup – Herregårdsmuseet. På årets sidste adventssøndag var der lagt op til topopgør, da de to lokale herregårdsfruer Anna von Lowzow fra Estruplund og Anne Sophie Gamborg fra Møllerup dystede i disciplinen julebag. De mange fremmødte gæster kunne opleve de to duellanter med sved på panden og dyb koncentration ved det store brændekomfur i Herregårdskøkkenet.


Mormors traditionelle vaniljekranse

Begge herregårdsfruers bagværk blev lavet efter traditionelle opskrifter fra deres mormødre. Der var skarp konkurrence mellem de to velsmagende bud på årets vaniljekranse, og konkurrencen måtte til sidst afgøres ved blindsmagning af dommerteamet bestående af museumsdirektør Britta Andersen og museumsinspektør Marie Andersen.


Dommerne var yderst begejstrede for den lækre smag af mandler, der var fremtrædende i Anne Sophie Gamborgs familieudgave af vaniljekransene. Det blev dog konkurrenten Anna von Lowzow, der løb af med sejren. Dommerne lagde bl.a. vægt på, at vindervaniljekransene var knasende sprøde, meget søde og helt tynde, og at de havde en herlig smag af den vanilje, der møjsommeligt var taget ud af vaniljestængerne ved bordet i Herregårdskøkkenet.

 

Hvilken opskrift der er den vindende, vil dog altid være et spørgsmål om smag og behag. Så man er velkommen til selv at forsøge sig med de to versioner af ægtevaske herregårdsvaniljekranse:

Anna von Lowzow
375 g smør
225 g melis
1 æg
2 stænger vanilje
1 knivspids hjortetakssalt
500 g mel
50 g hakkede mandler

 

 

Anne Sophie Gamborg
375 g margarine
150 g sukker
1 æg
2 spsk vaniljesukker
500 g hvedemel
1⁄2 tsk hjortetakssalt
100 g malede mandler

 

Julebag ved det store brændekomfur i køkkenet på Herregården Gl. Estrup

Del artikel

Andre læser også