Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Aarhus Central Food Market – holder det vand, eller?

Af Line Ingwar Karlsen

Så skete det. Byens nye madmarked slog for første gang dørene op for offentligheden. Forventningerne var store. Den ene kendte kok, restauratør eller restaurant efter den anden har de sidste tre uger meldt ud, at de starter en madbod i markedet. Nyheden og historierne om Aarhus Central Food Market er hypet. Der har næsten dagligt været noget i medierne om byens nye madmarked. Det har sat forventningerne i vejret. Nogle gange har jeg tænkt, nu strammer de den vist, når de har meldt ud, hvad et nyt køkken kan og vil lave. Men… Det store men er, om det nu også holder vand. Og det korte svar her er et rungende JA. Aarhus Central Food Market holder vand, og de indfrier til fulde mine forventninger til et high end madmarked. Eneste bekymring er, hvordan de klarer logistikken med så mange mennesker.

 

International format

Niveauet er højt. Der er tænkt over tingene. Der er 20 boder. Og det er nøje overvejet, hvem der er kommet med på holdet. Man har været kritisk i udvælgelsen. Men fornuftigt nok, da bundniveauet skal være højt. Hvis det ikke er det, så går det ud over de bedste. Jeg talte med manden bag Aarhus Central Food Marked, Frantz Longhi, og han var tilfreds. Det var der også grund til. For den tidligere AGF fodboldspiller og indfødte aarhusianer har ramt den rent. Klokkerent. At skabe et så gennemført projekt med så mange gode, passionerede og dedikerede medspillere, er ikke en nem opgave. Frantz Longhi fortalte, at han altid bliver glad, hvis han kan være med til at frembringe et smil på gæsterne. Målet har været at skabe noget, som gør, man kommer i godt humør, og får en oplevelse, som man ikke får andre steder. Og det, må man sige, er lykkes. Longhi har endnu engang set rigtigt, når det gælder, hvad gæsterne vil have.

 

Drømmen af en fiskeforretning

Det er ikke min hensigt at beskrive hver enkelt madbod eller forretning nu. Men der er en, som, jeg synes, skiller sig ud. Det er Havnens Fiskehus. Aarhus C, eller Midtbyen, som det hedder her, har i dag ingen “rigtig” fiskeforretning. Du skal på havnen for at hente frisk fisk i dag. Derfor vil jeg fremhæve den, som en sand gave. Jeg var forbi forretningen, og den har alt, hvad enhver fiskeelsker drømmer om. Priserne var de samme som hos Havnens Fiskehus nede på havnen. Ud over de friske fisk, så er der også altid fire retter med fisk, som man kan spise i hallen eller tage med hjem.

holdet-fra-havnens-fiskehus-i-aarhus-central-food-market

Eksklusiv indretning

Ingen tvivl om, at der er tænkt over tingene i den gamle Aarhus Hal. Indretningen er gennemført. Indbydende og alt andet lige dyr. At Frantz Longhi også er arkitekt kan ses. Intet er overladt til tilfældighederne. Hatten af for det. Indtil jeg så Aarhus Central Food Market, har jeg altid syntes, at Torvehallerne i København var vildt fede. I årene, indtil nu, har jeg været dybt misundelig på hallerne i hovedstaden. Den tid er definitivt ovre. Beslutningerne i Aarhus foregår ikke over natten. Tværtimod. Aarhus lammetæver i den grad Torvehallerne. Vi har jo de friske råvarer i baghaven, de store marker, og friske fisk tæt på. Ud over det så er priserne sympatiske – grænsende til lav. En frisk og hjemmelavet fiskefrikadelle til 20 kroner er fair. Og det er ikke størrelse small, der røg over disken.

dscf8048

Forrygende god mad fra øverste hylde

Maden er god. Bundniveauet er højt. Det er som om, alle her er med i toppen, når det drejer sig om den gode smag. Maden er teknisk set i orden. Ingen sjusk. CANblau laver en Hot Duck i grillet brød. Ren verdensklasse. Italienske, Pomodoro, laver forrygende pasta. Brandvarm og mættende. Kählers Smørrebrød, nyfortolkning af dansk smørrebrød, er frisk og velsmagende. Til info er det ikke de samme stykker, som man kan få hos Kählers Spisesalon. Green Neighbour laver fantastiske salater. Asiatiske BangKoch med nogle helt forrygende gode kødboller i en spicy slaw. Men også La Cabra som med et hug har slået sig fast som stedet, hvor man drikker sin kaffe og køber sit brød. Især brødet og deres kager er nyt, og jeg skal love for, du får en på opleveren her.

lidt-let-fra-havnens-fiskehus-i-aarhus-central-food-market

Drømmen om et madmarked

Kort tid efter det åbnede, meldte Frantz Longhi ud, at de allerede var klar til udvidelser. Når Danske Bank flytter deres aktiviteter ned på Sydhavnen, er der allerede indgået aftale om, at Aarhus Central Food Market overtager lokalerne. Så bliver der mere end dobbelt så meget plads, og mulighederne bliver endnu større, end de er nu. Fremtiden ser lys ud.

 

TAK

På det kulturelle område har Aarhus i lang tid været på land- og verdenskortet. Med trækplastre som ARoS, Moesgaard, Aarhus Teater, Svalegangen, VoxHall og Musikhuset har Aarhus for længst bevist, at de om nogen formår at trække folk til byen. På madscenen har vi længe haft ørkenlignende tilstande, på nær byens 10 bedste restauranter, som har kæmpet en kamp i gastronomien tegn. Jeg kan ikke få armene ned. Det her er simpelthen for godt til at være sandt. Endelig gik drømmen i opfyldelse, og Aarhus fik det længe ventede madmarked.

 

Her er lidt billeder fra åbningen i dag:

letz-sushi-i-aarhus-central-food-market bangkoch-balls-hos-aarhus-central-food-market droemmen-af-en-fiskebutik-aarhus-central-food-market dscf7985 dscf7995 dscf8028 dscf8184 dscf8229 dscf8240 dscf8249 dscf8253 dscf8268 dscf8282 dscf8290 dscf8294 dscf8296 dscf8303 dscf8308 dscf8312

Del artikel

Andre læser også