Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

American Spirit – Sublim musikalitet og indlevelse

Af Freja Dumont

Teaterkoncerter er blevet en fast bestanddel i Aarhus Teaters program. Den 25. august var der premiere på dette års udgave kaldet American Spirit. Country legenden Johnny Cash, står nu for tur. Han er kendt, som manden i sort med en enorm sangskat, både som sangskriver og fortolker. Teksterne er samfundskritiske, og sammen med de mørke og dystre toner bevæger vi os ind i den amerikanske ånd, og det land, vi alle må forholde os til.

 

American Spirit – både til unge som ældre 

Der var fuldt hus i Aarhus Teaters smukke sal. Unge som gamle var samlet, og stemningen var høj fra start til slut. American Spirit sættes i gang af Nis Pedersen, der aftenen igennem fungerer som konferencier og som en af sangerne. Med hans dybe stemme og sorte beklædning sender han straks publikums tanker hen mod Cash.

 

Superhold på scenen

Der er ikke en finger at sætte på de vokalmæssige præstationer eller på musikerne. Ud over Nis Pedersen medvirker Simon Mathew, teater debutant Kira Skov, Caroline Henderson og ensemblekollegerne, Sofia Nolsøe og Mathias Flint. Caroline Hendersons dybe, kraft- og sjælfulde vokal samt Kira Skovs hæse stemme passer fortrinligt til fortolkningen af Cash. Simon Mathew og Mathias Flint gør det også godt med deres drengede charme. Harmonierne i duetten “First time I ever saw your face” får hårene til at rejse sig, og Caroline Hendersons indlevelse i Depeche Modes ”Personal Jesus” er enestående. Generelt spiller vokalerne flot sammen.    

american-spirit_at-og-avenyt_foto-rumle-skafte_sang-mathias-3-2

Stor faglig dygtighed

Et begavet hold af musikere formår på akustisk guitar, banjo, violin, harmonika og slide-guitar at give numrene den rette melankoli – måske endda et ekstra skud. De musikalske arrangementer af Kåre Bjerkø er overbevisende, og måden at inddrage musikerne som en del af skuespillet fungerer perfekt. Specielt Maria Jagds violinsolo skabte jubel i salen.  

 

Minimalistisk tilgang

Der er ingen tvivl om, at der i denne teaterkoncert er tryk på ordet koncert. Rolf Heim står i spidsen for iscenesættelsen. En iscenesættelsen der må betegnes som statisk. Det passer fuldstændigt til den energi, som Johnny Cash gik på scenen med – uanset publikum. Sisse G. Jørgensen har i scenografien fokuseret på det minimale. Der er kun få rekvisitter på scenen. Mørke bjælker danner baggrunden. Skuespillerne bevæger sig rundt mellem møbler på et scenegulv uden niveauforskel. De vildeste effekter er en røgmaskine og nogle skud, hvor krudtslammet skaber lidt dramatik. Tøjet har dog farver og glimmer.

 

Et radiospil – og en lille mislyd

Forestillingens bedste virkemiddel er, da der i begyndelsen skabes en følelse af, at vi sidder midt i et radiospil med reklamer, der sponsorerer sangene. Her får vi også et indblik i Cashs gennemborende blik for, hvad der er galt med samfundet. Kapelmesteren Kåre Bjerkø har valgt at oversætte flere af sangene til dansk. Uden tvivl for at gøre det mere publikumsvenligt. Det er desværre ikke så vellykket som resten af forestillingen.

 

Publikum klappede i takt

Afslutningsnummeret var “I walk the line” – selvfølgelig, fristes man til at sige. Publikum slog helt automatisk hænderne sammen i takt til det velkendte guitarspil. Hvis Johnny Cash sidder og ser med på American Spirit, så er jeg sikker på, at det er med en vis stolthed.

american-spirit_at-og-avenyt_foto-rumle-skafte_mathias-kira-1-2

Lyset blev tændt og skuespillere og musikere bukkede til lyden af publikums klapsalver. Flere gange måtte artisterne på scenen og modtage publikums hyldest. Ingen tvivl om, at der var tilfredshed i salen.

 

En anbefaling

En solid teaterkoncert, med mange gode toner, er, hvad American Spirit byder på. Man fascineres af Johnny Cashs fantastiske sange, der nyfortolkes. Forestillingen satser på det enkle, og giver plads til de kompetente musikere, skuespillere og sangere, der giver sig fuldt ud. En anbefaling herfra.

 

American Spirit spiller på Aarhus Teater, Store scene, indtil den 8. oktober 2016. Derefter rykker de til København, hvor Aveny-T indtages til den 26. november 2016.

 

Aarhus Teater

Teatergaden
8000 Aarhus C
Tlf: 70 21 30 21

Køb billet her:

 

Del artikel

Andre læser også