//Anmeldelser

Anbefalelsesværdig og intim romsmagning på Bar Plata

Af Kirstine Anker

Lørdag d. 11. marts var vi i humør til romsmagning. Der er efterhånden ganske mange muligheder for smagninger af forskellig art rundt omkring i Aarhus og denne dag var ingen undtagelse. Romhatten.dk afholdt smagning på Alberts og Bar Plata lagde også lokaler til smagning af denne populære spiritus. Vi valgte at aflægge CANblaus søster, Bar Plata, et besøg.

De 8 slags rom var flot præsenteret og klar til smagning. Der var også vand og brød som ganerenser.

 

En dygtig og erfaren afsender

Der var lagt op til en intim oplevelse på Bar Plata, da vi kun var 8 deltagende smagere. Der blev serveret 8 slags rom og hver enkelt af dem blev gennemgået af Søren Møller fra CRT Spirits (Carribean Rum Traders), som er en aarhusiansk spiritusimportør, der stod for smagningen denne lørdag. Firmaet har 5 år på bagen og leverer spiritus til hele landet og over 20 barer og restauranter i Aarhus. 

Søren Møller havde fuld ørenlyd hos den lille forsamling.

 

Den gode historie

Søren havde en enorm viden om både de forskellige rom der blev smagt, samt om rom generelt. Mens vi gik fra glas til glas fik vi historier fra nær og fjern og der var ikke et spørgsmål, han ikke kunne svare på. En helt igennem hyggelig og lærerig oplevelse, som absolut ikke blev dårligere af, at vi var en lille flok. Sørens kærlighed til “den gode historie” gjorde oplevelsen næsten familiær. Vi lyttede alle opmærksomt med, da han tog os med gennem rommens historie. 

De 8 udvalgte flasker vi fik lov at smage, flot præsenteret på baren.

 

Rom med historie

De 8 forskellige slags rom var sat i rækkefølge efter sukkerindholdet; startende med det laveste. Den første var Chamarel classic white, som mest af alt mindede om den georgiske brændevin chacha, hvor den hjemmebrændte udgave også holder en alkohol på op til 75%. Bum, så var eftermiddagen ligesom skudt igang!

Herefter gik det slag i slag med de næste slags rom, som Søren nøje havde udvalgt, med idéen om, at vise os deltagere de forskellige stilarter, for øje. Vi smagte disse:

  • Chamarel classic white – Mauritius, alkoholprocent på 65%-75%, lang eftersmag, minder om chacha (georgisk brændevin).
  • Ocumare Anejo 7y – Venezuela, aroma af vanilje, honning og kaffe, meget rom for pengene.
  • McCoy 12y – Barbados, fuldlagret 12 år gammel rom, aroma af karamel, appelsinskal og tobak.
  • Santiago 12y – Cuba, fuldlagret på minimum 12 år, aroma af nougat, mokka og tør frugt.
  • Offrian 12y – Panama, fadlagret i 12 år i amerikanske bourbonfade, flot krop og rundhed grundet fænomenet “englenes andel”, som henviser til en høj fordampning.
  • Oliver’s Exquisito 1990 – Den Dominkanske Republik, aroma af æble, ristede nødder, egetræ og mokka.
  • Alfred’s Trail Belize Port Finish Rum – Belize, 8 år i bourbonfade, 6 måneder i portvinsfade, håndaftappet og afmærket med fad- og flaskenummer, krydret og frugtig aroma.
  • Unhiq XO Malt Rum – Cuba, lagret i 31 år i bourbonfade efter Solerametoden, aroma af muskatnød, tørret frugt, vanilje og kaffebønner.

 

Søren fortalte entusiastisk og vidende om de forskellige flasker, producenterne og ophavslandene. F.eks. er The Real McCoy opkaldt efter William McCoy, der var romsmugler i forbudstidens USA. Han brød aldrig officielt nogle love omkring indførelse af ulovlig rom, da hans skib aldrig forlod internationalt farvand og fik køberne til at sejle ud til ham.

 

Vi lærte også meget om, hvordan de forskellige producenter bruger konceptet omkring aldersangivelser på flaskerne. Mest interessant og overraskende for mit vedkommende var, at der er forskellige lovgivninger omkring dette, fra land til land. I visse tilfælde, får nogle producenter lov at sætte den ældste blandingsårgang på flasken, selvom det i princippet kun udgør 1% af flaskens indhold.

 

Vi fik også lov at prøve en ægte Danmarkspremiere, i og med at nedenstående flaske fra Alfred’s Trail, 8.6 edition, netop var ankommet til landet.

Smagningen inkluderede en Danmarkspremiere på denne flaske fra Alfred’s Trail.

 

Arrangementet varede fra 16.00-18.30 og kostede 295 kr. Bar Plata har 160 forskellige slags gin og 100 forskellige slags rom på barkortet. Der er flere lignende arrangementer i kalenderen, så hold øje med deres Facebook-side her

Bar Platas imponerende romudvalg.

 

CRT Spirits afholder næste romsmagning d. 25. marts hos Miró Vin på Marstrandsgade 2, fra kl. 16.00-18.00. Der serveres rom, oste og charcuteri til 250 kr. Tilmelding foregår via mail til info@mirovin.dk.

Bar Plata har også 110 forskellige slags gin.

Bar Plata

Frue Kirkeplads 9
8000 Aarhus C

Website

Anmeldelser Se alle

Udvalgte artikler Se alle