Anbefaling af Restaurant Latin

Opgaven var igen at spise middag på Restaurant Latin i Aarhus midtby. Ikke en dårlig opgave, men en opgave jeg glædede mig til. Igennem de sidst 10 år er det blevet til en del måltider på Latin, men det gør kun troværdigheden på denne anbefaling endnu større. Restaurant Latin ligger midt i Latinerkvarteret og har forlængst opnået klassikerstatus. En gennemført restaurant, hvor maden aldrig skuffer. Der er en unik, boheme og original fransk stemning. Hvis ikke vi viste bedre, kunne stedet sagtens have ligget i Frankrig. Ejeren er franskmand, så det er ikke så unaturligt at stilen er så original fransk. Flere madanmeldere har de sidste par år ment at restaurantens charme har været noget slidt, men det kan vi klart afkræfte efter dette besøg. Vi noterede os, at begge kokke i det åbne køkken var unge og meget passionerede. Der var et godt teamwork personalet imellem, noget en opmærksom gæst straks lægger mærke til.

Maden

Menukortet er til gengæld meget enkelt og byder på retter inspireret af, eller fra det franske køkken. Man kan vælge mellem fire forretter, tre hovedretter, tre desserter og et ostebræt. Prisen er 199 kroner for tre retter –fire retter koster 259 kroner og fem retter 319 kroner. Det må sige at være en utrolig god og fornuftig pris, når kvaliteten af retterne tages i betragtning. Tre retter er nok for de fleste voksne, men en stor granvoksen mand der har brugt meget energi, vil sagten kunne spise fire og fem retter.

Forretterne var med vægt på fisk og grøntsager. Der var kun kalvecarpaccio med peberrodscreme, ærteskud og knas der ikke tilhørte fiskekategorien.

Vi valgte den klassiske kraftige fiskesuppe med aioli og crotoner i. Den smagte himmelsk. Den er meget mørk i det og kan minde lidt om gammeldags øllebrød. Fiskesuppen er iøvrigt stærkt vanedannende. Lad os håbe denne suppe altid vil være på menukortet.

Letsaltet laks med røget creme, augurk og sprøde korn var det andet valg som forret. Her var smagen ligeledes i top, dog var portionerne ikke ret stor, men en god lækker fiskesmag reddede dem. Forretten er tydelig inspireret af den nordiske køkken, så rent fransk er køkkenet ikke. Iøvrigt er vi enige om det er en god idé, at mixe det franske- og nordiske køkken på menukortet. Det giver en god afveksling mellem nytænkning og det klassiske køkken.

Den trejde forret var klassikeren, hvidvisdampede blåmuslinger, og den kunne der ikke sætte en finger på. Muslingerne var tilpas dampet og de smagte pragtfuld. Vi kan også anbefale at vælge retten som hovedret med fritter til.

Så alt i alt, var de tre forretter vi smagte denne aften perfekte og kan alle varmt anbefales.

Til hovedret valgte vi lange med sølvbeder, grønne asparges og muslinge-emulision. Denne hovedret var ikke mindre end fantastisk. Fuldstændig præcis temperaturstyring med et meget friskt, velsmagende og utroligt mørt stykke lange. Langen tilhører torskefamilien, og er iøvrigt en “lokal” fisk som kan fanges både i Skagerak og Kattegat. Kødet er hvidt og fast med en mild smag og en dejlig konsistens. Denne ret får topkarakter og vi håber den kommer på menukortet igen. Især rettens sammensætning gør den interessant, og så var der nyopgravet kartofler til, hvilket kun gjorde det sidste.

Vinen

Kærligheden til Frankrig kan også ses på vinkortet, men refærdigvis skal der også siges der er supervine fra både Italien, Australien og Chile. Vi valgte en fransk vin vi kendte i forvejen. En Riesling fra Zipp Mack i Alsace. Vinen ses ikke så ofte på vinkortene herhjemme, men det er en utrolig velsmagende. Den har en lys gylden farve og en livlig duft af frugt, samt aroma af citrus. Smagen er sprød og meget frisk.

Med så præcist et håndværk, så helstøbt en råvareholdning og så fuldkomment et værtskab rammer Restaurant Latin lige midt i den franske sjæl. I sin kategori særdeles fremragende. Det der også skal nævnes er at Latin er gode til at forny sig, de skifter menukort hver månede. Dog er der nogle klassikere som får lov at overleve, bl.a den legendariske fiskesuppe og hvidvinsdampede blåmuslinger, både med og uden fritter som tilbehør.

Desserten herunder er jordskokkekage med hvid chokoladeis. Isen var særdeles velsmagende,  cremet og fløjlsagtig.

Enhver restaurant, der serverer hjemmelavet is fortjener ros. På billedet herunder ses Crepeis med sprød nød og appelsinfilet. Den smagte af pandekager, hvilket gode isen anderledes. Konsistentsen var perfekt.

Herunder ser du champagnesorbet med panna cotta og rabarberconsommé. Det var en velsmagende sorbet som gik fin i spænd med rabarberconsomméen. Dog kunne vi godt have ønsket os retten en smule større, men til den pris kunne vi ikke tillade os at forvente mere for pengene.

Osteanretningen nedenfor består af råmælksoste som alle, på nær gedeosten, var perfekte og en smagsoplevelse. Grunden til gedemælksosten ikke fik en bedre anbefaling, skyldes jeg ikke er så glad for denne type ost. I Danmark forbyder myndighederne som regel produktion af råmælksoste, men de her var jo franske, så ingen problem med det.

Der er tale om et glimrende helhedsindtryk. Fra de hyggelige omgivelser over den venlige, kompetente og imødekommende betjening samt naturligvis den gode mad og vin. Hvilket gør, at vi absolut må anbefale at besøge Restaurant Latin, hvis appetitten er rettet mod det klassisk franske med nordisk accent, og humøret er bestemt til fransk hygge.

Det er en relativ lille restraurant så det er en god idé at bestille bord i forvejen eller kigge fordi efter kl. 20.30.

Restaurant Latin
Klostergade 2
8000 Århus C
Tlf: 86 13 78 12 
  
Åbningstider
Søndag – Torsdag 
Køkken: 18.00-22.00
Fredag & Lørdag 
Frokost: 13.00-17.00 & 18.00-22.00                 
 

Besøg Hjemmeside

 
 
                  

Del:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someoneShare on Google+0

Skriv et svar