CANblau – gennemført opvisning i spansk med en sjælden autenticitet
Anden tapas var Jamon Serrano, Centro, lagret i 24 måneder. Prisen var 98 kroner. CANblau kalder den “deres bedste serrano skinke”. Fantastisk tekstur, mør som smør. Du behøver, næsten, ikke tygge. Den smelter i munden. Lækker nøddeagtig i smagen, hvor umami kom til sin ret.
Til skinken drak vi sherry. Hvad ellers, kunne man fristes til at spørge. En Manzanilla Pastrana, fra Bodegas Hidalgo la Gitana til 58 kroner glasset. Et godt glas, som kan drikkes til meget tapas. Blomsterne smag sprang op af glasset. Modne frugter kombineret med en let bitterhed og fornuftig syre, gjorde det godt. En skarp anbefaling til skinkerne. Den smagte så godt, at vi bestilte to glas af den. Er du i tvivl, så spørg tjeneren. De ved, hvad de har med at gøre.
Iberico chorizo – en selvfølge
Et stort fad. Papirtynde skiver. Flot i farven. Der var paprika i pølserne, heldigvis svag, så det var den rene kødsmag, som kom frem. Tak. Fedtet smagte forrygende godt. En stor portion. 58 kroner var prisen. Et fund, som er et must at prøve.
En tapas uden kød
Friterede artiskokker med trøffel/soya mayo og appelsin. De syltede ingefær gav den et twist. 78 kroner var prisen for den store portion.
Respekt for kød og håndværket
Hjemmelavet pølse med kålchips af friterede grønkål. Pølsen var varm. Den var lavet på kalv og sortfodskinke med mozerella, soya og ramsløg i. Ren i smagen. Umamien trådte i karakter. Med en kødprocent tæt på 100 sætter kokkene nye standarden for, hvordan en pølse kan smage. De friterede grønkål var sprøde med stort S.
Kærlighed ved første blik
Foie gras terrine, kirsebær syltet i en lage af spiritus til 118 kroner. Det smeltede på tungen. Hold op, hvor var det godt. Størrelserne passede fint til mig. Balsamico sammen med fedt fra foie grasen gav endnu et løft til en i forvejen klasseservering.
CANblau burgeren – gracias
CANblau burger med friskhakket oksekød med en morkelmayo, forårsløg og shiso (asiatisk krydderurt). 68 kroner var prisen. Bøffen sætter nye standarder for præcision. Perfekt grillet. Saftig. Smuk rosa. Bøffen tog alt opmærksomheden, og den svage morkelmayo spillede anden violin. Shiso var markant, med især myntesmagen. Lidt mindre af det havde ikke gjort noget. Men det var en yderst vellykket tapas. Ingen tvivl.
Iberico svin i en shawarma
En rulle med pata negra (Iberico) gris med syltede rødløg, rødkål og med syltede chilier og tabasco ved siden af. Brødet smagte af grill. Tak. Måske mit livs bedste shawarma – og så med svinekød i. Udskæringen var “presa” – hvilket betyder nakkekoteletter på dansk. Fedtet sidder i kødet. En del af strukturen. Marmoreringen er lidt a la den, vi ser på kobekød. Kødet var marineret og langtidsstegt. Helt forrygende god servering, som er vanedannende.
Betjeningen og de spanske termer
Den kvindelige tjener var helt forrygende god. Det var venligheden selv. Fagligheden fejlede ikke noget. En utrolig nærværende og vidende betjening, der gerne fortalte om maden. Hun vidste helt sikkert, hvad hun talte om. Der bruges selvfølgelig spanske terme på en spansk tapasrestaurant. Den kvindelige tjener oversatte dem, og forklarede hvorfor det hed, som det gjorde. En så vidende og nærværende tjener, skal man lede længe efter. Jeg skal love for, at der er sket en opgraderingen på betjeningen på CANblau.
Sherry er det nye sort
Vinkortet er spansk på nær to tyske vine. Der er små 300 vine på vinkortet, hvilket er en sjat. Vi drak Sherry til flere af retterne. Det skuffede ikke. Der er altid mindst 10 forskellige sherry på glas. En udvidelse er på vej med flere håndplukkede. Sherry fås i både tørre, fede, slanke, intense, friske og sødmefulde udgaver. Derfor vil du kunne finde en sherry som passer til langt de fleste tapas. En fino eller en tør amontillado vil kunne gå til meget tapas. De søde Pedro Ximenez (PX) passer formidabelt til desserter.
Desserten, vi bestilte, var hjemmelavet vanilleis overhældt med Pedro Ximenez. Det var bedre end frugter i en dessert. Blommer, svesker og sødme fra sherryen var i den grad en opløftende oplevelse.
CANblau har spansk værdisæt
Spanierne går meget op i, at råvarerne skal være dugfriske. De skal have en høj kvalitet, og helst være så lokale som muligt. Tankegangen er den samme på CANblau, bortset fra det lokale, som af naturlige årsager ikke kan lade sig gøre.
Min mening
Den er ret klar. CANblau er i sit livs storform. Aldrig har jeg oplevet dem bedre end i lørdags. Køkkenet var i et gear, som kun de færreste formår. Spansk, når det er bedst. Stort set alle serveringer var knivskarpe. Ingen fejlede. En tapasbar, som holder fast i, at de er en tapasbar med, hvad deraf følger. Tak for det. Jeg er ikke i tvivl. CANblau er, stadigvæk, en af mine favorit-restauranter i Aarhus. Ja, og rent faktisk i Danmark. Tiden flyver af sted her. Et godt tegn. Man bliver forført på en måde, som man først opdager senere. Elegant. Men man bliver også udfordret. Køkkenet er innovativt og nytænkende.
Måske er det uheldigt, at vi ikke giver kokkehuer. I hvert fald for CANblau. For hvis det var tilfældet, ville de få fuldt hus. Intet mindre. Af flere grunde. Men primært fordi deres serveringer hver især var knivskarpe, og der var en sjældent set kærlighed i dem. Men også, fordi deres betjening var på et niveau, som jeg sjældent ser. Sidst, men ikke mindst, så har de et helt forrygende godt vinkort med 300 spanske vine på kortet. Måske Danmarks største med spansk vin?
Book bord her:
CANblau Aarhus
Klostertorvet 9
8000 Aarhus C
Telefon: +45 86 88 88 19
Mail: info@CANblau.dk
Website:
[mappress mapid=”721″]