En gemt lille perle – smørrebrød som i gamle dage

Overfor Aarhus Amtssygehus, tæt på Vestre Ringgade og Handelshøjskolen, ligger Frøken Jørgensen’s Smørrebrød. De har ikke gjort meget væsen ud af sig. Vejen går heller ikke lige forbi, med mindre man har ærinde i området. Men, hvis du først finder den lille smørrebrødsforretning, så husker du den. De laver god og ærlig mad – lige ud ad landevejen til sympatiske priser.

 

Tre kategorier

Her er det ikke frøken Jensen, som regerer, men frøken Jørgensen alias Christine Bilde Jørgensen, som efter en del år i London har kastet sig over dansk smørrebrød. Håndmadderne koster 12 kroner stykket, højtbelagt smørrebrød 20 kroner stykket og luksussmørrebrød 25 kroner stykket. Alt er frisklavet.

Smørrebrød fra Frøken Jørgensen

Velassorteret menukort

Der er mange forskellige stykker at vælge mellem. Omkring 16 forskellige stykker. Vi bestilte 12 stykker, mest for at teste dem. Der var 10 forskellige stykker. Hos Frøken Jørgensen’s Smørrebrød smører de brødet løbende. Det er kun omkring klokken 12, der er godt fyldt med smørrebrød i glasmontren. Grunden er, at stamkunderne tæller personalet på sygehuset, håndværkere, studerende og taxachaufførerne, og i det tidsrum er der ofte run på hos Frøken Jørgensen. Frøken Jørgensen’s Smørrebrød laver i øvrigt også mad ud af huset – også andet et smørrebrød, men det er smørrebrødet, som er hittet her.

Friskbagt brød med rigtig smør

Rødspættefileten var stegt på panden – nok i en blanding af smør og olie. Ingen friture. Tak for det. Der var fint med fisk i. Paneringen var sprød. Der var rejer og mayo på den, og ingen remoulade. Lidt synd, men fisken smagte forrygende godt. Under alle stykkerne var der store vinter-spinatblade. Ikke voldsomt, men bladene dækkede brødet fint. Pynten på toppen var generelt ens.

Frøken Jørgensen’s Smørrebrød

Æg og rejer er jo en klassiker, når vi taler smørrebrød. Denne var med friske æg. Dejlig gul blomme og velsmag. En mild mayo og gode rejer samt lidt saltet fiskerogn. Et let stykke, som de fleste er opvokset med.

Æg og rejer fra Frøken Jørgensen’s Smørrebrød

Så kom der kød på

Hønsesalaten var hjemmelavet og med syltede rødløg, syltede svampe og sprød bacon. Igen var det letheden, der faldt i vores smag. Den var rørt med creme fraiche og mayo. Mest af det første. Baconen var godt sprød, og der var fint med kød i salaten. En lækkert stykke, som burde koste langt mere, end tilfældet var.

Frikadelle med rødkål, røde spirer, agurk og salat. Et stort og mættende stykke. Der var godt med frikadelle. Den smagte fint, men lidt salt og peber ville gøre godt.

Dyrlægens natmad med saltkød og et fint stykke postej. På toppen var et lille stykke sky, som er uundværlig her, men også rå løg og kapers. Et ganske fint stykke med leverpostej med cremet konsistens. Sidestykket var hamburgerryg med italiensk salat og perleløg. Ikke just vinderstykket her, men total retro.

Ribbenssteg med rødkål og hjemmelavet agurkesalat. Et voldsom stykke. Tykke skiver steg. Plus en halv centimeter, måske lige i overkanten.

Stykkerne med roastbeef var i to variationer. En med remoulade og ristet løg, og en med peberrodssalat med syltede agurker. Tilbehøret var ikke væsentligt, da det helt og aldeles var kødet, som tog opmærksomheden.

Nystegt roastbeef fra den lokale slagter i gode tykke skiver. Mørt, og helt perfekt stegt. Begge stykker måtte dele førstepladsen.

Frøken Jørgensen's smørrebrød. Foto: Jan L Pedersen

Et stykke med rullepølse er fast inventar i en smørrebrødsforretning. Sådan er det også hos Frøken Jørgensen. Et okay stykke, dog var der meget mayo på, hvilket var synd. Drop det, da det er synd for rullepølsen.

Pit stop uden problemer

Her er nemt at komme til. Et plus for mange. Som de fleste ved, så er det ikke parkeringspladser, der er flest af i Aarhus. Men udenfor Frøken Jørgensen er der rig mulighed for parkeringspladser. Betjeningen var vildt sød og meget hjertelig. De er åbenlyst drevet af lyst og passion. Det virkede i hvert fald sådan. Lokalerne er lyse. De ligger i en høj kælder. Duft i forretningen fortæller, det er et sted, man laver mad. Der er 12 siddepladser i forretningen, men de fleste henter nok deres mad. Blot et gæt.

Sympatiske priser

Priserne er sympatiske – grænsende til det billige. Til 25 kroner stykket får du meget frisk og god mad for pengene. Det er store stykker smørrebrød. Ingen tvivl om, du bliver mæt. To stykker ville kunne mætte de fleste. Ja, så store var stykkerne. Hvis du er grovsulten, så skal du måske op i tre stykker. Men så kan du med sikkerhed også godt springe eftermiddagskagen over. Ud over smørrebrød har Frøken Jørgensen også dagens lune ret til 55 kroner. Den er frisklavet, og kan købes tirsdag-fredag.

 

Vurdering

Det er ikke det moderne type smørrebrød, vi har med at gøre her. Men det er priserne heller ikke. Klassisk smørrebrød, med lidt twist er nok den rette betegnelse. Og alt er heller ikke hjemmelavet, men meget er. Sådan er det. Men det er ærlig mad, som smager godt. Der er tænkt over tingene og twistet løfter stykkerne. Lidt salt og peber kom vi selv på nogle af stykkerne. Priserne er i kategorien “value for money”. Det er store stykker smørrebrød til prisen, vi her har med at gøre. Maden taler for sig selv. Hvis du er til ukompliceret dansk smørrebrød, så er Frøken Jørgensen uden tvivl en anbefaling værd. De gør det godt, og holder fast i traditionen. Ros for det. En god idé er, hvis du kan, at bestille i forvejen. Især omkring frokosttid.

 

Frøken Jørgensen’s Smørrebrød

Tage-Hansens gade 31b
8000 Aarhus C
Telefonnummer: +45 86 15 00 17
E-mail: kontakt@frkj-smoerrebroed.dk

Del:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someoneShare on Google+0

Skriv et svar