//Restaurant

En ægte frokostrestaurant, uden så meget smart i en fart

Af Jan L. Pedersen

Kan man sige Aarhus Havn uden at sige Kohalen? Nej, det kan man ikke. Bygningen er fast bestanddel af havnen ved kvægtorvet. Og lad os håbe, det altid bliver det. Indretningen og atmosfæren er som skabt til bygningen.

kohalen-paa-sydhavnen-i-aarhus_

Næsten altid fuldt hus

Rita og Jes Lausten har siden 1998 drevet Restaurant Kohalen. De var der dog ikke den dag, vi var forbi. Jeg spurgte en, ikke helt, ung kvinde, om vi kunne få et bord til tre. Hun blev nærmest vred på mig, og sagde alt var udsolgt, at jeg skulle bestille i forvejen, og jeg kunne jo se, der var fuldt hus. Jeg undskyldte, at jeg spurgte om et bord. Men kunne ikke rigtig se anden mulighed, da vi jo stod i døren og gerne ville købe noget at spise og drikke. Om hun havde en dårlig dag, eller det var normal opførsel, ved jeg ikke. Det sidste tror jeg dog ikke på, da jeg alle dage har fået en venlig, sober og høflig betjening på Kohalen. Jeg sagde igen undskyld og gik. En af de yngre tjenere kunne godt høre og se, at hendes udbrud ikke var heldigt. Hun havde i mellemtiden fundet en plads, og kom løbende efter mig, og sagde de godt kunne presse tre personer ind. Dejligt. Der var glæde i det lille selskab.

menukort-kohalen

Alvorligt vanedannende

Røget ål er ikke billigt. Den tid er ovre. Og dog. Vi betalte 118 kroner for en omgang røget ål med røræg og purløg. Så er det heller ikke dyrere. Vi var tre, og vi bestilte dem alle tre. Der kom et lille fad med seks pæne og store stykker. Ikke noget nærighed her. De var lune. Kvaliteten var i top. Røgsmagen blev forstærket af, de var lune. Brødet var friskbagt. En servering som aldrig bliver umoderne. Hvis du en gang har smagt de røgede ål på Kohalen, så glemmer du dem aldrig, er min påstand.

roeget-aal-paa-kohalen

En omgang rejer eller to

For 98 kroner kan du få en klassisk dansk rejemad med mayonnaise, stenbiderrogn, citron og asparges. Den kommer med ristet brød og smør. Serveringen her fortæller, at der ikke er nogen grund til at lave om på noget, som fungerer. Der var godt med rejer. Nok til to stykker, hvis man kunne spise så meget. Der var ikke noget troldmandskunst over rejemaden. Men det var som om, den var en del af Kohalens historie.

lidt-rejer-paa-kohalen

Når de siger; Et stort stykke, så mener de det

Snorlige roastbeef med bløde løg og spejlæg. Kødet var tilberedt til perfektion. Rødt, saftigt og mørt som blødt smør. Det er noget af det bedste roastbeef, jeg har fået i rigtig, rigtig lang tid. Stykket var stort. En størrelse XXL, men hold op, hvor var det godt. Et herrestykke, hvor kødet var omdrejningspunktet. Der var en hjemmelavet pickles, revet peberrod og agurkesalat til. 98 kroner måtte vi slippe her. Billigere bliver det ikke. Dagens største anbefaling må falde her. Vi drak store fadøl til maden. 50 kroner for en halv liter. Fair pris.

roastbeef-moert-som-smoer-paa-kohalen

Vores mening

Tiden står stille her. Tak for det. Sådan skal det være på Kohalen. De to yngre, kvindelige tjenere var fantastisk gode. Smilende, serviceminded og effektive. Ros til dem. De forstår, hvad værtskab er for en størrelsen. Hende den sure fortrængte vi hurtigt.

 

Kohalen er kulturhistorie, og på mange måder et levende museum. Maden var ærlig, og uden nogen form for overraskelser. Hvor er det befriende med restauranter, som er stolte og glade for det mad, de laver. Og som bliver ved med at holde fast i deres stil og niveau. Især når det smager godt. Sådan er det på Kohalen. De er sig selv. Hvis du er til klassisk dansk frokost, er Kohalen et must. Du kan simpelthen ikke komme uden om restauranten i Sydhavnen. Længere er den ikke!

 

Restaurant Kohalen

Jægergårdsgade 152 – 154
8000 Aarhus C
Telefon +45 86 12 14 81
Mail: jesogrita@kohalen.dk
Website:

disneyonice_930x180

Restaurant Se alle

Udvalgte artikler Se alle