//Restaurant

Lystbådehavnens darling – Restaurant Martino

Af Redaktionen

Vi er på Marselisborg Havn i Aarhus, vejret er godt, og den lille lystbådehavn er fyldt med mennesker. Restaurant Martino ligger på 1. sal i den store bygning, som ligger på det bedste hjørne på havnen. Det gør, at du har en helt forrygende udsigt, både ud over bugten, til Tunø og ind over Marselisborgskoven og byen. Helt malerisk når det danske vejr arter sig. På en dag med sol og godt vejr er der ikke ret mange steder, som kan måle sig med Martino. Det var en af de dage, hvor konfirmationsbølgen havde spredt sig over det ganske land, og der var også et par stykker på Martino. Heldigvis er lokalerne på Martino så store, at der er god plads til alle. Lystbådehavnen har en sjælden hyggelig stemning. Der er masser af både og lystsejlere. Havnen virker som en magnet, når vejret arter sig. Et af de steder, hvor der altid er mange lystsejlere, er på Restaurant Martino. Der bliver fortalt en del røverhistorier om kapsejlads, fjerne kyster og ferier. Dem, som sad ved siden af os, snakkede dog kun om den svenske skærgård, men det er vel også en slags ukendt land. Martino er ikke kun et sted for lystsejlere. Der kommer alle mulige slags gæster. Nogle for at få den store tur, mens andre bare skal have en pizza og en omgang øl.

God stil på Restaurant Martino i AarhusEt stort og bredt menukort

Et menukort i den brede ende er ikke forkert at sige, om det vi så på Martino. De har en sjælden set bredde. Alt fra pizza til snorlige gourmetserveringer. Det er også noget af det, som gør, at Martino er svær at sætte i bås. Fair nok, for alt skal heller ikke kunne sættes i faste rammer og kategorier. Martino er kendt for deres danske og italienske retter. Der er både rene danske rette, såsom pariserbøf og stjerneskud, men også klassiske italienske retter som Vitello Tonnato og hjemmelavet Tiramisu. Vi tog en månedsmenu og lidt fra a la carte kortet.

Italiensk opstart

Vi startede med et glas kir royal og et par snacks på terrassen vel at mærke. Det var italiensk inspirerede snacks. De smagte godt, enkelt var ordene om dem. Vejret var godt, solen var fremme, og der var godt med mennesker på havnen. Martino er kendt for at ansætte og udvikle unge kokke. Køkkenchefen på Martino er Martin Schultz, men chefen i køkkenet denne aften var Mikkel Laursen som iøvrigt vandt sølv ved DM i kokke tidligere i år. Han er desuden fast mand på det danske kokkelandshold. Det var Mikkel Laursen som kom og præsenterede alle vores retter.

Italienske snacks på Restaurant Martino i AarhusCrostini (betyder lille toast på italiensk) med en tomatpuré, frisk basilikum og parmesanost var den ene, mens de to andre var med confiterede svampe, svampe creme og revet parmesanost. Fin opstart, hvor den friske basilikum klart tog opmærksomheden.

En omgang crostini på Restaurant Martino_Første ret på menuen var lavbagt lyssej med små glaskåls pakker med muslinger, røget olivenolie, peberrods chiffon, en agurkesuppe og friskplukkede dild på toppen. En sart og feminin ret i den lette ende. Den smagte ganske fint, dog er det nok ikke en ret, man husker så længe.

Lavbagt lyssej  på Restaurant Martino_Skarp hovedret

Derimod var næste ret en, som vi husker. Det var langtidstegt kalvefilet med sprødt svær, grillede gulerødder, puré af gulerødder, forårsløg, asparges, hollandaise med ramsløg, samt små nye kartofler med ramsløgsolie. Klasseservering, klart et hit. Især hollandaisen med ramsløg var i sin egen klasse. Den lille kobberkasserolle blev heldigvis stående på bordet – god stil. Kødet var mørt som smør, og der var nok af det. Grøntsagerne var knivskarpe, så alt i alt en servering til topkarakter. Vi er i den enkle ende, der er ikke så meget hokus pokus, men sikkert hele vejen igennem.

Langtidstegt kalvefilet med sprødt svær Restaurant Martino_En stykke kød der kunne ses

Grillet okse Ribeye var en af dagens højdepunkter. Oksekød er altid på menukortet på Martino. Jeg valgte en 300 gram black Angus Ribeye. De har også mørbrad, men der er mere smag i Ribeye. Til bøffen blev der serveret sprøde, italienske kartofler, grillet citron med aioli. Grøntsagerne var ærtepuré, grillede gulerødder, grillede forårsløg, brændte løgskaller og tyttebær. Kødet var mørt og med meget grillsmag. Grøntsagerne var sprøde. En ret hvor du kan se, hvad du spiser. Ikke så meget gourmet her, enkelt og ligetil. Prisen for sådan en omgang i den store ende var 249 kroner. Helt igennem fair, faktisk er det lige før, jeg må sige, at det er uhørt value for money.

300 gram Ribeye på Restaurant Martino_Stegt ost

Noget, som vi alt for sjældent ser, er stegt ost. Synd og skam for det smager herligt, hvis den ellers er tilberedt af nogen, som kan finde ud af det. Det kan de på Restaurant Martino. Deres stegte og cremet italienske Taleggio ost smagte fantastisk. Den blev serveret på stenovnsbagt knækbrød med en broken gel på røde bær og fennikel. En enkel og ærlig servering, hvor den bløde, stegte ost tog hele opmærksomheden.

Cremet italiensk Taleggio ost på MartinoGennemført forårsdessert

På menuen var desserten en hvid chokolademousse med rabarberkompot, syltede rabarber, lakridsmousse, lakridsmarengs, vaniljeis, vaniljeskum og lidt rød syre i siderne. Frisk sommerdessert, hvor rabarberne kommer til sin ret. Lakrids på en dessert ligger ligesom lidt i tiden. Det er okay, selvom det efterhånden er blevet en landeplage. Men her var lakridssmagen trods alt afdæmpet, så chokoladen og rabarberne kom til sin ret.

Frisk sommerdessert, hvor rabarberne kommer til sin ret - Martino på Marselisborg HavnVin i den kendte genre

På Martino har de et stabilt vinkort. Der er ikke så store overraskelser over vinen, men det gør heller ikke så meget. Mange af vinene er blevet en slags faste beboer på kortet, hvilket er i orden , for de er gode til prisen. Priserne er fornuftige, og vores tjener var god til at komme med forslag til, hvad vi skulle drikke. Til forretterne drak vi en californisk hvidvin fra Fess Parker i Santa Barbara. Det var en fed vin med både saft og fad. Den primære drue var viognier, den samme drue som den man bruger i de franske Condrieu vine. Her får du lidt den samme smag til en helt anden pris. Vinen blev serveret perfekt kølig.

Fess Parker viognier på Restaurant Martino_Til kalvefileten drak vi en rød Errazuriz, Pinot Noir Max Reserva fra 2011. En kendt vin, dog med god value for money. Smagen er fyldig med modne bær og søde krydderier samt en let syre. Fin vin til mellemlette retter.

Errazuriz, Pinot Noir Max Reserva fra 2011 - Restaurant Martino_Til black Angus gik vi til Italien, nærmere betegnet Piemonte. En Barbaresco, Marchesi di Barolo fra 2009, med dybrød farve og med masser af frugt. Her fik vi kraft og saft for alle pengene. En klar vindervin til en rigtig god pris. Den er som skabt til rødt kød, og hvis du er i tvivl om, hvad du skal vælge, så nap den her.

Cantine dei Marchesi di Barolo 2009 - Restaurant Martino_Ostevinen var nok dagens svageste. Igen en fra Fess Parker i Californien, men denne gang en Riesling. Fin syre med okay frugt. Den gik an, men heller ikke mere. Osteservingen var bedre end den tilhørende vin.

Dessertvinen var en spansk sød sag fra Miguel Torres. Fin og god dessertvin med flot fylde og let frugtsyre. Masser af blomster i smagen, vel at mærke på den elegante måde uden der går blomsterforretning i den. Den passer godt til desserten, fint match.

Dessertvinen var en spansk sød sag fra Miguel Torres - Martino på Marselisborg HavnKaffe og sødt

Vi sluttede aftenen af med en omgang hjemmelavet Coffé con Pasticcini e biscotti – som på dansk betyder kaffe med sødt. Prisen for den omgang var 55 kroner inklusiv valgfri kaffe. Det er en rigtig god pris for sådan en omgang med stor kreativitet.

Sødt til kaffen på MartinoSømænd og store portioner

Noget, som kendetegner Restaurant Martino, er deres store portioner. Selvom der er mange lystsejlere, som spiser på Martino, som ikke ligner tidligere tiders søfolk, så gør man meget ud af, at gæsterne skal blive mætte – og det gør man. Alle serveringer var store, set med vores øjne. Det er også i orden, når man bare ved det. Den tre retters menu mættede godt, uden tvivl, men vi spiste op uden piv. Det smagte jo fremragende.

Mikkel Laursen på Restaurant Martino i AarhusEn klokkeklar anbefaling

Alt i alt var den en oplevelse af de bedre. Restaurant Martino er klart den bedste restaurant på Marselisborg Havn, men er også blandt de bedre restauranter i Aarhus. Lad dig ikke skræmme af, at de har pizza og pasta på menukortet, for det har de. Det er jo en dansk og italiensk restaurant, og kvaliteten af deres pizzaer er i top. Vores regning den aften løb op i 1400 kroner for to personer inklusiv snacks, kaffe, sødt og en Carlsberg til afslutning. Det var en fair pris, som ikke fejlede noget. Maden sad efter vores smag lige i skabet, vinene var gode og kendte, udsigten er blandt de absolut bedste i Østjylland, betjeningen var venlig, opmærksom og høflig. Oplevelsen den aften var i top. Vi gik en tur på havnen og snakkede om, hvorfor pokker Restaurant Martino ikke var med i den nye White guide. Vores konklusion var, guiden helt og aldeles havde glemt Restaurant Martino. Andet gav ikke mening, og min ikke de er med næste år?

Turen op gennem Tangkrogen var sjælden smuk denne aften. Bugten, skoven, Tangkrogen og havnen er om noget en vigtig del af Aarhus. Vi fandt hurtig en taxa og kom sikkert hjem. En sidste bonusinformation er, at der er masser af gratis parkeringspladser på Marselisborg Havn, ikke en helt uvæsentlig detalje.

Restaurant Martino

Marselisborg Havnevej 46 B
8000 Aarhus C
Email: martino@martino.dk
Telefon: +45 86 18 19 69
Link til hjemmeside
[mappress mapid=”301″]

Restaurant Se alle

Udvalgte artikler Se alle