Meuniere stegt rødspættefilet på Restaurant Royal - Aarhus Update
//Restaurant

Restaurant Royal – elegant opvisning i klassisk smørrebrød

Af Jan L. Pedersen

Den tidligere køkkenchef på Brøndums Hotel, Jack Cramer, har godt nok fået styr på køkkenet på Restaurant Royal. En bedre frokost skal man lede længe efter. Der er tale om knivskarp smørrebrød i den bedste liga. Jeg mindes ikke, jeg har fået bedre klassisk smørrebrød før – og dog. Måske på Brøndums Hotel for et par år siden. Men jeg skal love for, Restaurant Royal er genopstået i storform.

 

Historisk smuk udsigt

Vi kom forbi til en frokost. Hurtigt fik vi pladser. Vi tog dem med udsigt til Domkirken og den tidligere Nationalbank. Lokalerne er smukke. Der er noget storhed over dem, og pladsen ved vinduet passede mig særdeles godt.

Bedre end Postgården i Matador

Menukortet var stort af et frokostkort at være. Det er smørrebrødet, som dominerer på kortet. Vi bestilte lidt af hvert, velvidende vi ikke kunne spise op. Men vi var nysgerrige på, hvad køkkenet kunne præstere. Maden præsenterede køkkenchefen selv. Så det var mere drikkevarerne og bestillingen, tjeneren tog sig af.

Halløj, en lækker sild

Danmark og sild hænger uomtvisteligt sammen. Jeg elsker smagen af sild. Rigtige sild, og ikke dem som er gennembadet i eddike. Vi bestilte gammeldags modnet, marineret sild fra Hirtshals med friteret æg, løg, kapers og karrysalat. En sikker start på en god frokost. Det ligger måske i ordet, at der er meget stor forskel på sild. De bedste smager som ind i himlen – det gjorde den her. Fast i kødet, mør, spændstig og uden den tamme eddikesmag. Perfekt, en klassesild! Det friterede æg var nyt. Fint nok. Men med så gode sild bliver alt tilbehør overflødig. Prisen var 70 kroner.

Gl. daws modnet sild på Restaurant Royal - Aarhus Update

Karrysalaten var ikke fed. Halvdelen var med cremefraiche, hvilket gør den lettere, så den ikke tager opmærksomheden fra silden.

 

Når en spætte taler for sig selv

Meunière stegt rødspættefilet, frisk fra Skagen, med hjemmerørt remoulade og citron. Meunière er fransk, og betyder, vendt i mel og stegt i rigeligt med smør. Fileten var foldet, så den blev tykkere. Perfekt stegt, og saftig. Om det her er byens bedste spætte, ved jeg ikke 100%, men det er et godt bud. Sådan. Prisen var 95 kroner.

Restaurant Royal anmeldelse - Aarhus Update

Røget hellefisk fra Skagen

Et smukt stykke med røget hellefisk med stenbiderrogn og en fed, syrlig fløde, purløg og frisk agurk. Fisken var særdeles mør. Ingen sejhed her. Tak. 125 kroner var prisen. Det var først på sæsonen, og friske stenbiderrogn havde helt sikkert en del af skylden til, at prisen var højere end de andre. Men helt igennem pengene værd.

Restaurant Royal smørrebrød - Aarhus Update

Confiteret høne

Hønsesalaten kom på grillet surdejsbrød med sprød, tørsaltet og langtidstørret bacon fra Alsace, lidt tomat og sprød salat. På toppen var der confiteret vinge og revet vintertrøffel. Kødet var fint. På ingen måde en fed salat. Tankevækkende, hvor godt bacon kan smage. En ufattelig kraftig røgsmag, og ingen saltsmag, som vi ofte har i dansk bacon. Giv mig hønen her, og der er ro. Prisen var 95 kroner.

Restaurant Royal anmeldelse

En velvoksen okse

Roastbeef af modnet okseinderlår med hjemmelavet remoulade, rå og ristede løg, syltede agurker og friskrevet peberrod. Fint stykke lige efter smørrebrødsbogen, og nok det mest forudsigelige stykke. Remouladen var finthakket, med blomkål, hakket kapers og syltede drueagurker. Syrebalancen sad lige i skabet. Jeg elsker, når en remoulade har syre, og ikke bare er fed. Prisen var 95 kroner.

Moderne klassisk kan man vel sige

Braiserede svinekæber med en luftig foie gras parfait, asier, tyttebær og karse. Et sæsonstykke kan man med rette kalde stykket her. Kødet var mørt. En selvfølge, men trods alt med godt bid. Et moderne stykke må man sige, og det smagte hamrende godt. Foie gras parfait’en gav os en kæberasler. Det er tankevækkende, hvor meget det kan gøre ved smagen. 85 kroner løb det stykke op i.

Kærligheden til ost

Aså Mejeri er nok Danmarks mindste andelsmejeri. De holder stadigvæk fast i det gamle mejeri-håndværk, og er ikke gået på kompromis med kvaliteten. Den her ost var stærk, uden smag af ammoniak, som ofte kan forekomme i lagret oste. En fast ost, med en helt formidabel god smag. Mere af den, tak! Der er altid smør på brødet undtaget ved osten, her var der krydderfedt. Skyen var lavet på portvin. 70 kroner, og hver en øre værd.

En historisk frokost

Betjeningen var sober og venlig. Eneste anke var IPA-serveringen. Lokalerne er historiske, og man føler sig henlagt til tidligere tiders frokoster i majestætiske rammer. Sjældent er jeg så glad over en vellykket frokost, som jeg var her.

Vi drak øl til frokosten

Traditionen sejrede. Øl (og snaps) hænger historisk set sammen med en dansk frokost. Men du kan sagtens drikke vin til smørrebrødet, omend du skal have nogle forskellige glas. Vi lod tjeneren bestemme, og vi kom igennem fire forskellige øl. Tre af dem passede perfekt til maden, mens den fjerde ikke var heldig. Undercover IPA fra Syndikatet passede ikke til fisken, mens den med nød og næppe kunne gå til hønsesalaten. Så vi havde heldigvis noget øl tilbage fra forrige ret, og IPA’en smagte fremragende, bare ikke til maden her. Så drop den til smørrebrødet er min anbefaling.

Vurdering

  • København har Restaurant Schønnemann og Restaurant Palægade, og vi har Restaurant Royal. Det er jeg glad for. Frokostoplevelsen her var unik, og med større ro og klart bedre smag. Priserne var i orden. Det er store stykker, og når der kun bruges de bedste råvarer, koster det lidt. Men jeg synes, vi fik meget mad for pengene. For under 300 kroner kan du få en god frokost på Royal inklusiv drikkevarer. Det er ikke dyrt.
  • Det var præcise stykker. Intet var tilfældigt. Der var tænkt over detaljerne og smag hele vejen igennem. Ingen sniksnak. Maden talte for sig selv og løftede klassisk smørrebrød op på et niveau, vi ikke før har set i Aarhus. Jeg sammenligner ikke med det mere moderne smørrebrød her. Præcision med håndværket er alfa omega, men uden de bedste råvarer kan man ikke løfte smørrebrødet op på det her niveau. Heldigvis gik de to ting perfekt i spænd.
  • Restaurant Royal lever til fulde op til sit navn. Frokosten var i sin helt egen klasse. Hold op, hvor var den god. Hvis vi gav kokkehuer, så ville maden ubetinget få 6 store kokkehuer. Rent ud sagt, så forstår jeg ikke, man kan få så godt smørrebrød til den pris.
  • Hvis du ikke har besøgt Restaurant Royal, efter den er genopstået, så tøv ikke. Totaloplevelsen er uden sammenligning i Aarhus. Ubetinget ros til holdet på Royal for den frokost. Bliv ved med det!

Der er stil til opgangen til Restaurant Royal - Aarhus Update

Restaurant Royal

Store Torv 4
8000 Aarhus C
Telefon: +45 87 48 67 10

Se mere på hjemmesiden her:

[mappress mapid=”731″]

Restaurant Se alle

Udvalgte artikler Se alle