//Cafeer

TOASTiT – comfort food når det er bedst

Af Jan L. Pedersen

Dagens frokostanmeldelse er fra TOASTiT. Navnet smager af toast. Men det er nok også meningen. En gennemført café og takeaway i Klostergade. Indbydende og venlig indretning. Den ligger ikke så langt fra S’vinbar – foran Michael Larsens baggård, og relativt tæt på Klostertorv. Placeringen er velvalgt. Vi fandt hurtigt TOASTiT, men vi vidste også, hvad vi gik efter. Caféen er ikke særlig gammel. Den åbnede kort tid før jul, og det så ud til, at den allerede havde fundet sin plads i byen.

 

MobilePay og et stort smil

En flot café var, hvad der mødte os. Jeg ved ikke, hvad jeg troede, men det kom bag på mig, at TOASTiT var så stilrent indrettet. Bag disken stod en venlig og storsmilende kvinde. Hun fortalte om maden. Der var pænt med mennesker, men det lod hun sig ikke stresse af. Bestillingen gik hurtig. Jeg ville betale med Visakort. Men nej, det kunne man ikke. Kun kontant eller MobilePay. Vi klarede den uden kort. Heldigvis. Aarhus er på vej til at blive en international by, hvilket indebærer, at byens butikker får kortterminaler. Vi lever trods alt i 2016. Alt andet er for provinsielt og kikset. Der gik rent faktisk også et par gæster, da de kun havde betalingskort med.
Lidt ventetid hos TOASTiT

Nyt i Aarhus

Nu er toast jo ikke bare toast. Det, at man laver noget, som ikke er set før i Aarhus, indbyder til ubetinget respekt. Der er alt for meget kopiering, og dårlig efterligning her. Mange af os husker de lyse 80’er toast. Dem spiste vi mere af nød end af lyst. Heldigvis har toastene på TOASTiT intet med fortidens ulidelige pariser- og cowboytoast at gøre.

Menukorten på TOASTiT

Toastene her var lavet med nybagt langtidshævet surdejs-franskbrød. Det kom fra bageren i Brabrand. Opskriften er specialudviklet, fortæller toast-mesteren, som stod i det åbne køkken.

 

Gennemført er ordene herfra

Toasten med navnet, Classic, var med fransk landskinke, ovnbagte tomater, sennepsmayo og lagret Havarti. I grunden lyder det forbavsende enkelt. Landskinken var fin tyk. Osten var tydelig. Den smagte af noget. Intet kønsløs plastik over den. Brødene blev smurt med smør på begge sider, og grillet indtil de var sprøde og havde fået farve. Sprødheden var fin. Der var ikke noget slaphed over den.

Classic-toast på TOASTiT

Cowboytoast version 3.0

Vinderen var den med okse. Ingen tvivl. For filan, hvor smagte den godt. Knivskarp på alle tangenterne. Beef n’ double cheese var det officielle navn. Krydret oksekød, løg, chilikompot, cheddar og en lagret havarti. Enkelt og gennemført. Osten var god. Den lagrede Havarti var et plus. Der var mere smag. Chili-kompotten bandt det hele sammen. Den var vanedannende. Hvis du skal have byens ubetingede bedste toast, så er det Beef n’ double cheese.

Toasten med okse på TOASTiT

Drømmen om en vegetar

Som kødspiser må jeg indrømme, at vegetartoasten tog kegler. Det var min makker, som bestilte den. Jeg smagte kun to store mundfulde af den. Vi bestilte en vegetartoast med grillede aubergine, grøn pesto, revet parmesan, rucola og ovnbagte tomater. Der var fin grill- og pestosmag. Der var god ostesmag, og brødets smag var  tæt på himlen. Tænk sig, at man kunne få så meget himmelsmag for en 50’er.

Vegetartoast på TOASTiT

Varieret kost

En toast med porchetta, løg, champignon, ovnbagte tomater, sennepsmayo og cheddar. Fin og sprød. Porchettaen var mør. Der var ikke meget i den. Umiddelbart var den ikke hjemmelavet, men den smagte godt. Helt igennem god smag. Sjovt nok, så var de ovnbagte tomater helt forrygende gode. De havde smag, og væsken i dem var væk. En god toast. Ikke dagens vinder men en anbefaling.

Toasten med porchetta på TOASTiT

Lidt til at slukke tørsten

Drikkevarerne var forskellige safte. De var fra Møllegården. Tak for det valg af leverandør. Vi nappede et par stykker af de økologiske hyldeblomstsafter. 35 kroner stykket. Ellers stod den på vand og cola. Pudsigt nok, kostede en cola på 33 cl. 15 kroner, mens en halv liter kildevand kostede 25 kroner.

TOASTiT i Klostergade

Vurderingen

Hvordan pokker kan noget smage så godt, når man ved, hvor let det er at lave. Helt igennem ærlig mad. Ingen snak fra de varme lande. Brødet var klart med til at løfte oplevelsen. Det var krumtappen. Både smag og sprødhed var perfekt. De ovnbagte tomater var et plus. Senneppen var for svag. Lidt mere knald på den ville være et plus. Alt virkede ukompliceret, hvilket gjorde, vi alle ved bordet var helt oppe at ringe. Hold nu kaje, hvor var det god fastfood! Priserne var lave, og de slår det meste i byen. Aarhus har fået en ny fastfood-stjerne. En af dem som tør skille sig ud. Tak for det. Hermed uddeler vi vores bedste og mest sprøde anbefaling til TOASTiT. Bliv ved med at satse på toast i den bedste række. Det er savnet – og I har fundet en niche, som gæsterne er vilde med.

 

TOASTiT

Klostergade 68, Århus C
Email: Toast-it@mail.com
Telefon: +45 23 30 60 79
Website:

 

Cafeer Se alle

Udvalgte artikler Se alle