//Cafeer

Gammel kærlighed ruster aldrig – Café Casablanca

Af Redaktionen

Det kan godt ske, at man skifter partner, en eller flere gange gennem livet. Men stamcafé eller restaurant skifter man ikke bare – den følger en gennem hele livet. Sådan er der mange, der har det med den legendariske Café Casablanca i Aarhus. Gæster, som kom på caféen første gang for 30 års siden, kommer her endnu.

Café Casablanca, Rosensgade i AarhusNyt menukort

Café Casablanca er en Café på den gode gamle måde. Hvis man snakker cafésegmentet er maden klart i toppen, men også i forhold til byens restauranter er maden rigtig god. Der er større bredde på menukortet end hidtil – især med tavleretterne.

Den gode, klassiske fiskesuppe og Casablanca-burgeren er stadigvæk på menukortet – og tak for det. Ellers ser vi en del nye retter. Menukortet er løftet – og ligger et godt stykke fra et almindeligt cafémenukort.

Café Casablanca i RosensgadeIngen slinger i køkkenet

Køkkenchefen på Casablanca er Anders Knattrup Jensen. Han er garant for, at det klassiske franske køkken bliver finpudset og justeret, da Casablanca i fremtiden vil satse mere på maden. Det, vi oplevede på Casablanca den aften, var flot. Alle serveringer havde noget at byde på. Der var også nytænkning – men allervigtigst var råvarerne.

Vi kom i god tid, og startede med en glas rosé fra Sancerre, Domaine Vachero. En 100% Pinot Noir, biodynamisk og med gennemtrængende frugtsmag. Smagen af jordbær, hindbær og fersken er dominerende. En oplagt vin til mad, men også som aperitif. Jeg kender ikke nogen, der ikke kan lide den her vin.

Rosé fra Sancerre, Domaine Vachero på Casablanca

De giver den gas

Forretten var en ret fra tavlen. En stor, stegt hvid asparges brunet i smør, friskpillede nordsørejer, sauce mousseline, løgkarse, sprød kyllingeskind. En sikker og flot forret. Aspargesen var frisk, det føltes som om den lige var hentet ind fra marken. Mousselinesaucen kan løfte stort set alt – den er vanedannede. En flot start, på langt højere niveau end vi forventede.

En stor, stegt hvid asparges brunet i smør, friskpillede nordsørejer, sauce mousseline, løgkarse, sprød kyllingeskind på Casablanca

Vi drak en spansk vin til. En Belondrade Lurton med fin frugt, fylde og fedme. Smagen af fersken og egetræ var tydelig. En elegant vin til en fornuftig pris.

Belondrade Lurton på Casablanca

En udødelig klassiker

Vores næste ret var Casablancas kendte fiskesuppe med blåmuslinger, torsk og jomfruhummer, fennikel og urter. Den serveres med ristet foccacia og urtesmør til. Prisen er 145 kroner. En flot og velsmagende suppe med den sikre smag. Klart et sikkert hit. Den får stadigvæk vores bedste anbefaling med på vejen.

Klassisk fiskesuppe på Casablanca

Ristet foccacia og urtesmør til fiskesuppen på Café Casablanca i RosensgadeLænge leve hønsefrikassé med confiteret and

Byens bedste hønsefrikassé med grønne asparges, gulerødder, confiteret and, glaskål, ærter og nye danske kartofler. Den er bedre, end den vi kender fra vores barndom. En helt igennem flot, klassisk ret. Hønsefonden i frikasséen er kraftig og løfter i den grad smagen. Grønsagerne er dampet til perfektion. Ikke noget slinger med råvarerne. Her er ikke så meget pjat, men velsmagende som ind i himlen. Prisen var 139 kroner – og svinebilligt for en ret på det niveau. Ingen tvivl om vi har at gøre med en kommende klassiker.

Hønsefrikassé med grønne asparges, gulerødder, confiteret and, glaskål, ærter og nye danske kartofler på Café Casablanca

Vi drak en af New Zealands absolutte stjerner indenfor Pinot Noir. En Mount Edward 2008. Den har ligget 11 måneder på franske egetræstønder, så det er ikke uden grund den har en markant fadsmag.

Mount Edward står flot her - på Café CasablancaSikker ostebræt

En café som Casablanca skal have ordentlige oste på menukortet. Det forventer man. Et bræt med fem sikre og velsmagende danske oste er svær at komme uden om. De fem var en hjemmerøget brie, Blå Kornblomst, Vesterhavsost, Røde Kristian, Rødkit Gedeost. Alle gamle kendinge som rammer bredt. Den stærke, Blå Kornblomst er ikke særlig stærk, så man har valgt de sikre oste på Casablanca. De rammer bredt, har smagt og så er de danske.

Vores fem oste på Café Casablanca

Vinanbefalingen var fra Toscana, en Il Borro Pian Di Nova 2009. En flot vin og et anderledes valg til ostene. Vinen var i den kraftige ende. Parker gav i øvrigt vinen 91 point i hans guide. Der er en del, som i disse tider ikke er tilhænger af at drikke rødvin til ost. Men det er vi , hvis man kan finde en vin, der kan matche ostene, ja så er rødvin og ost nu engang en fantastisk oplevelse. Casablanca ramte rigtig med den vin, vi fik til de fem oste – de passede perfekt, og ingen af dem tog magten fra vinen.

Il Borro Pian Di Nova 2009 på Café CasablancaMazarinkage med lakrids

Vi sluttede af med en mazarinkage med rabarber og lakrids. En klassisk kage med flere finurligheder end hidtil. Kagen er bagt under pres, hvilket giver en fast kage. Der er lakridsmarengs, lakridspulver, hvid-chokolade, rabarbersorbet, rabarberskum. En stor, frisk og velsmagende dessert som ikke er for sød. En rigtig god dessert til kun 65 kroner. Det fås vist ikke billigere i Aarhus.

Mazarinkage med rabarber og lakrids på Casablanca

Dessertvinen var en Cloudy Bay Late Harvested Riesling. En god saftig, sød og frugtig vin, med en lang og frisk eftersmag.

Cloudy Bay på CasablancaEfter de fem retter den aften, har vi kun ros til køkkenet. De gør det godt, og som vi ser det, så satses der mere på maden, end vi tidligere har oplevet. Råvarerne fejler ikke noget, men det har vi nu heller aldrig oplevet, de gjorde.

Vi sluttede vores aften på Casablanca af med to mojito – dog ikke i baren. Ved 22 tiden var der begyndt at komme en del gæster i baren.

Byens smukkeste bar på CasablancaAtomsfæren behøver vi ikke diskutere

Det er noget særligt over Casablanca. Det er lige som om, stedet altid har været der. Man føler det er en tidslomme i Århus. Indretningen er som en klassisk café i Paris. At sidde og spise på Casablanca, er helt specielt. Bare det, at efter middagen omdannes caféen til en af byens bedste barer, er unikt. At sidde og spise en middag i de rammer som man har på Casablanca er en ren nydelse.

Intet snobberi

Noget, som flere kritikere gennem tiderne har beskyldt Casablanca for, er deres snobberi. Det er godt nok svært at få øje på i dag – også selvom mange af byens velhavende kommer fast på Caféen. Et ry gennem årtier som byens jetset-sted har i visse kredse haft modstand. Det er uretfærdig i dag. Den tid er slut. Tværtimod ser vi mange helt almindelige mennesker – i alle aldersgrupper. Jo, jo, der er nok nogle belæste, bohemetyper, forfattere, filminstruktører, politikere og andre personligheder. Men snobbet – det er de sgu ikke.

Bagerste lokale på Café Casablanca_Venlig og hjælpsom betjening

Det regnede vi jo også med den var. Tjenerne var i den grad nede på jorden. De er opmærksomme, og vi havde en ubetinget positiv oplevelse. Der var rigtig mange mennesker, den aften vi var der, men solen skinnede også, så der var gang i udeserveringen. På intet tidspunkt oplevede vi, at betjeningen havde for travlt. Godt nok er de velklædte, og der er en vis stil i forhold til de fleste andre caféer. Man kan se, de er tjenere, men det er nu engang en del af konceptet på en Café som Casablanca.

To tjenere på CasablancaAlle kan begå fejl

Man skal aldrig kloge sig på andres restaurantoplevelser. Men at betjeningen en aften kan fejle, det kan ske på alle spisesteder. At maden i et andet medie, er anmeldt til to stjerner, er for os en gåde på størrelse med opførelsen af pyramiderne. Måske har Casablanca oppet sig, efter de fik hug af en madanmelder. Det ved vi ikke. Dog er det mig bekendt ikke sket før, at Casablanca er vurderet så lavt – så noget må der været gået galt den aften. I øvrigt er vi meget ofte enige i de anmeldelser, vi læser i dagspressen – og vi har i øvrigt den største respekt for avisernes udsendte madanmeldere.

De yngre gæster på CasablancaStensikker vurdering

Hele fem gange har jeg spist på Casablanca de sidste to måneder. Derfor er det også med sikker og rolig hånd, jeg kan skrive anmeldelsen her. Denne anmeldelse har jeg taget en madmakker med, som aldrig før har spist på Casablanca, men har spist på en stor del at de aarhusianske spisesteder. Hun har tilbudt at skrive anmeldelsen af maden denne aften. Det har vi dog sagt nej til, da hun ikke har den store erfaring indenfor området. Vi var enig om, at Casablanca gjorde det rigtig godt, både maden, vinen og betjeningen var perfekt. Helt igennem en sikker stil i den bedste ende af skalaen.

Sirup til kaffen på CasablancaMere end byens flotteste bar

Hvad indretning angår, kunne man lige så vel befinde sig i Paris som på Casablanca. Jeg ved ikke, hvor mange aftner og nætter jeg har siddet eller stået ved baren på Casablanca – men det er en del. Det stopper forhåbentligt først om mange år. Men jeg må indrømme, at jeg rigtig gerne vil spise på Casablanca, inden jeg går op i baren. Det har ikke altid været en mulighed, men det er det nu. Maden er god – rigtig god faktisk. Nu hører jeg til dem, der altid har ment, at maden var respektabelt på Casablanca – men jeg må indrømme, det er kommet et par trin op ad stigen.

Belvedere Vodka på Casablanca

Hvis man vurderer Casablanca som en café, så ligger maden ubetinget i toppen af café-segmentet. Det er dog ikke helt fair, da maden faktisk er så flot og god, at den matcher nogle af de bedre restauranter i byen. Casablanca har meget mere end cafémad at byde på, og ikke mindst til fornuftige priser.

Café Casablanca

Rosensgade 12
8000 Aarhus C
Telefon 86 13 82 22
Mail: cafecasablanca@mail.dk
www.cafe-casablanca.dk
[mappress mapid=”72″]

Cafeer Se alle

Udvalgte artikler Se alle