//Cafeer

Café Englen – litteraturens og de kulturradikales stamcafe.

Af Redaktionen

Et ikon i Aarhus – intet mindre. Stedet hvor de kulturradikale elsker at sidde og diskutere over lidt mad, et glas vin, en øl eller blot en kop kaffe. På englen er alle velkomne – ingen nævnt og ingen glemt. De fleste århusianere kender godt Café Englen – som ligger midt i det mangfoldige Latinerkvarter. Det er 28 år siden at englen landede i Aarhus – placeringen var i bagklogskabens klare lys velvalgt. Indretningen er klassisk fransk caféstil og omfavner kulturen med god kunst, litteratur, politik, intim stemning og et imødekommende personale.

Når jeg kommer på – eller går forbi Englen, tænker jeg ofte på Dan Turéll og hans digt; Mit gamle stamværtshus. Det gør jeg velvidende, at Café Englen ikke er noget værtshus – men en stor del af de gæster der kommer på Englen, er stamgæster. Flere kommer forbi dagligt for at få en snak, læse avisen eller få lidt at drikke eller spise. Der er mange intellektuelle og kulturradikale der kommer fast på Englen.

Maden er stabil og meget hjemmelavet, især for kategorien Caféer. Du får et godt og billigt måltid. Det er primæret gamle kendinge der er på menukortet – ikke så meget nyt, men til gengæld godt. Udvalget er ikke stort, men igen, det behøves heller ikke for et sted som Café Englen, for her er det ikke kun maden du kommer efter, selvom den kan anbefales. Der er 52 siddepladser på englen og i øvrigt gratis trådløs internet.

Per Engbirk – en levende fortæller

Vi møder Englens ejer gennem 28 år, Per Engbirk. Han byder på en kop kaffe og en snak om fremtidens café – og kulturliv i Aarhus. Per er om nogen en mand der har fingeren på pulsen i Aarhus, og ikke mindst Latinerkvarteret. Han startede Café Englen i 1984 sammen med sin daværende makker, Jef Carstens, men i dag er det kun Per der ejer Englen.

Per fortæller at udgangspunktet har været, og er, at Café Englen er en litterær og kulturradikal café, hvor kunst, kultur og litteratur er omdrejningspunktet. Der finder stadigvæk en del litterære arrangementer sted på caféen. Der har lige været en lille Cabaret på Englen, som var rigtig godt besøgt. Der er løbende kunstudstillinge på Englen- det er altid en fryd for øjet at kigge på væggene.

– Vi arbejder løbende på at udvikle køkkenet endnu mere, selvom det allerede har et højt niveau i forhold til en cafè, siger Per Engbirk. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er en restaurant, men en traditionel café. Per slår flere gange fast, at priserne ikke må stige – alle skal have råd til at spise her. Der er i øvrigt rigtig mange spisesteder i Aarhus, der gør en kæmpe indsats for at lave god og spændende mad, hvilket gør at flere og flere vælger at spise ude i byen.

Husk på, at på Englen er det lige så meget stemning og atomsfære, du får. Vi har ingen kritik af maden, vinen, øllet eller kaffen – alt sammen er godt og vil kan ikke komme med ret meget kritik af stedet. Men det er de mange forskellige typer mennesker der gør stedet  attraktiv. Klientellet er alt fra arkitekter, journalister, skuespillerne, litterære interesserede og studerende. Englen er endnu ikke fyldt med turister. Det er stadigvæk en IN sted for en del af byens kendisser.

Man behøver ikke at have siddet på Englen i særlig lang tid, før man bliver klar over, at det både er et udstillingsvindue, et gadespejl og en slags dagligstue.

 

Englen og maden

Vi har jo alle vores favoritter – også her. Vi spiste rørt tatar, den nærmest legendariske Engleburger med oksefilet i, og så den klassiske bouillabaisse. Alle tre retter er klart en anbefaling værdigt.

Der gik heller ikke mere end et kvarters tid, før vores mad stod foran os på de små hyggelige borde. Der satses på gode råvarer men priserne må ikke være for høje, det skal være så man kan komme her hver dag.

Oksefileten var af glimrende kvalitet og fint stegt, ikke gennemstegt, men rosa og saftig. Bollen er ikke blød, men har heller ikke en hård skorpe. Der er stegte kartofler og hjemmelavet mayo med krydderurter til. Det er en del århusianere der mener det er byens bedste burger du får her, men da Engleburgeren er med oksefilet falder den i en anden liga. Alle på aarhusupdate.dk synes godt om burgeren – uden tvivl.

Den klassiske bouillabaisse er værd at prøve. Portionen er ikke stor, men den mætter alligevel ret meget. Der er ikke sparet på fisk og skaldyr. Smagen er mild og knap så kraftig som man ser på fiskerestauranter – men prisen her er også mere moderat. Suppen er en anbefaling værdig – sammen med et glas hvidvin

Hvis du er til råt kød er det svært at komme uden om en rørt oksetartar med æggeblomme, estragon, kapers, dijonsennep, peberrod, sprødt rugbrød og frisésalat. En klassikere som helt klart er en bedre restaurant værdig. Tartaren er ikke overfugtig – den er rørt med nænsom hånd og uden for meget æggeblomme i. Prisen er 115 kroner, hvilket er billigt for en tartar i denne størrelse og kvalitet.

En Cæsar Salat til 95 kroner er ikke dyrt. Du får i denne salat ristet kylling, sprød romainesalat, tomat, revet parmesan, krydderbagte croutoner og hjemmelavet klassisk cæsardressing. Her er tale om en klassisk fortolkning af en af de mest kendte salater i verden. Den taler for sig selv. Der er ikke så meget mere at sige – kun at vi varmt kan anbefale den.

Drikkevarer

Vinen på Englen er i den bedre ende. Du kan få en god flaske vin for 200 kroner. En dyr flaske vin koster 700 kroner – men så er der også tale om en absolut topvin. De fleste vine koster fra 250 – 350 kroner, men taget i betragtning af hvilke vine du får, er det billigt. Udvalget af øl er pænt stort – faktisk er der mere at vælge mellem end man normalt ser på caféer.

Per har fundet cirka 80 forskellige flasker whisky, som alle kan købes på Englen, så der er noget at vælge mellem. Det nyeste skud på stammen er en dansk whisky, der hedder Stauning – som efter sigende smager fremragende. Café Englen vil gerne have noget ingen andre har, så derfor har de købt den danske whisky, som iøvrigt også kan drikkes på Noma.

Aarhus og fremtiden

Pers bud på fremtiden er lys, han ser tydeligt der sker noget, og der er nyt på vej. Han understreger vigtigheden i at støtte undergrunden, for det er der de nye impulser skabes. På kultursiden skal der ske noget – vi kan ikke være andet bekendte. Aarhus ligger jo fantastisk, og har en unik placering, så det er oplagt at gøre endnu mere for kulturen.

I følge Per er Aarhus Danmarks Oxford – primært på grund af de mange uddannelsesinstitutioner. Der er så mange unge mennesker her i byen, set i forhold til indbyggertallet. Den energi og det arrangement de unge tilfører byen er kæmpestort og skal da udnyttes. Den snart 70 årige Per Engbirk, mener Aarhus altid bør satse på ungdommen.

Vi gik videre efter kaffen, selvom Café Englen altid er lidt svær at tage afsked med. Hvis du ikke har været der før, så kig ind en dag, det er et stykke Aarhus-kulturhistorie som bør opleves.

 

Cafe Englen
Studsgade 3
8000 Aarhus C
Telefon 86 13 06 44

 

Åbningstider
 
Mandag – Torsdag fra kl. 10-23
Fredag fra kl. 10-02
Lørdag kl. 10-02
Søndag kl. 11-22
[mappress mapid=”6″]

Cafeer Se alle

Udvalgte artikler Se alle