//Cafeer

Eksklusiv romsmagning på Tir Na Nòg

Af Pernille Søborg

Forleden blev der afholdt Havana Club romsmagning på Tir Na Nòg. Foredraget blev holdt af en meget engageret, meget talende og ikke mindst vidende ambassadør for Havana Club i Danmark, Rene Larsen. Vi blev straks ført ind i et univers af rom. Først igennem historien og senere om udviklingen.

 

Smagningen

Som ved alle andre smagninger, er det jo individuelt, hvad man dufter, smager og synes om det, man spiser eller drikker. Vi blev introduceret i, hvordan man smager rigtig på en rom for at få alle nuancerne med. Ikke just raketvidenskab, men rart med grundig introduktion. Efterfølgende blev der snakket ved bordene og fælles om, hvad vi hver især kunne dufte og smage.

Dagens foredragsholder på Tir na Nog

Añejo 7años

Den første rom, vi blev præsenteret for, var cubanernes stolthed. Havana Clubs flagskib. Den sætter standarden for mørk rom i verden. Rommen bør nydes ren. Gerne i et cognacglas. Añejo 7años har lagret minimum i 7 år og har en flot mørk, gylden farve. Mahogni. Ved bordet kunne vi blive enige om duft og smag af vanilje, chokolade og tobak.

Lidt romhistorie

Selección de maestros

Rom nummer to var sammensat af håndplukkede udvalg af den fineste gamle rom, der yderligere lagres på særligt udvalgte fade for at udvikle karakter og intensitet. Rommen bør man nippe til rent eller med is. Farven var varm. En rav nuance med en dyb rød glød. Den havde duft og smag af kaffe, tobak og chokolade. En ganske fornuftig rom. Men der ventede bedre rom forude.

Et spændende foredragsholder på Tir na Nog

Havana Club 15 Añejo

Denne rom er fadlagret efter europæiske regler, hvor alderen skal angives efter de yngste dråber i flasken. Den yngste dråbe i rommen, har altså ligget på fad mindst 15 år. Den ældste dråbe er op til 30 år. Der produceres årligt 58 tønder af Havana Club 15 Añejo, svarende til cirka 6000 flasker. En relativ lille produktion på et globalt marked. Lagringen resulterer i en flot, mørk mahogni-gylden farve. Den havde noter af tørret frugt, blommer og rosiner og en smule eg. Smagen var domineret af eksotisk frugt, men også chokolade, kaffe og tobak. Eftersmagen var i den krydrede ende. Havana Club’s 15-års koster små 1400 kroner.

Pænt med mennesker til romsmagning på Tir na Nog

Unión

En ny rom med kun fem måneder på markedet. Det anbefales at nyde den sammen med en cigar. Rommen er også brandet i samarbejde med det cubanske flagskib indenfor cigarer, Cohiba. 17 år gammel er den yngste dråbe. Unión havde noter af eg og vanilje, hvilket er resultatet af en lidt længere lagring. Farven var dyb og med ravglød. Smagen letrøget og sammen med citrus, den tørrede frugt og mørk chokolade gav det god balance og en dejlig lang eftersmag.

Romsmagningen på Tir na Nog_

Máximo

Den sidste rom var også den, der sparkede benene væk under de fleste. Det er den længst lagret cubanske rom. Op til 100 år er den ældste dråbe. Kun 1000 flasker om året bliver der produceret af Máximo. Duften var på sammen tid intens, elegant og afbalanceret. En tør og sød men samtidig silkeblød rom med smag af mørk chokolade, søde frugter og vanilje. En afbalanceret rom i sin helt egen klasse. Prisen er også i top. 13.000 kroner for en flaske. Det er uden for de flestes rækkevidde, men blot en lille mundfuld er nok til at få en op at flyve. En kultrom, som skal smages – bare en gang i livet.

Tir Na Nòg afholder løbende smagninger. Du kan holde øje med, hvad der sker på Tir Na Nòg her:

 

 

Tir Na Nòg

Frederiksgade 40
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 86 19 19 10
E-mail: andreas@tirnanog.dk
Website

 

Cafeer Se alle

Udvalgte artikler Se alle