//Guides

Fastelavn: Boller op, boller ned, fem boller i min mave

Af Jan L. Pedersen, aarhusupdate.dk

Så er den årlige fastelavnsbolle frigivet, og om ikke så lang tid er den alt for korte sæson afsluttet. Vi har fundet fem sikre valg, uanset om du er til gammeldags- eller moderne fastelavnsboller. Det er håndværksbagere, som alle har stoltheden til bagerhåndværket indtakt.

 

Mor Anna

Bageriet i Mejlgade er nok det hyggeligste bageri i Aarhus. Her er tale om et håndværksbageri, hvor råvarerne er i den absolutte top. De bager alt selv i bageriet efter udvalgte opskrifter. De har tre forskellige slags. En gammeldags med chokolade på toppen og to med flødeskum. Den ene med hindbær og den anden med abrikoser og karamel. I sidstnævnte er karamellen blød og høj klasse. Prisen er 25 kroner stykket, og de smager fremragende. Især det at hindbærrene ikke er søde er perfekt, og der er heller ikke sparet på bærene.

De gammeldags fastelavnsboller koster 15 kroner stykket. En lækker marcipansmag, vaniljecreme og ikke mindste den mørke chokolade er perfekt. En af de bedste i byen i den gammeldags kategori.

Mor Anna

Mejlgade 5
8000 Aarhus C

 

Schweizerbageriet

Når håndværk kommer til sin ret. Her bager de alt deres brød og kager på stedet. Schweizeren har byens største udbud af fastelavnsboller. Både de mere moderne og de gammeldags. Visuelt er de vinderen. Det er deres store boller med fløde, som ser usædvanlig indbydende ud. Det er nærmest kunstværker. Der er toppings på dem alle. De havde fem forskellige, den dag vi var forbi. Den med svesker var favoritten, efterfulgt af den med hindbær. Dejen var luftig og sprød. De smagte fremragende.

Der er også fire forskellige gammeldags fastelavnsboller. To lukkede og to åbne. De  koster 10 kroner stykket. Den pris er, hvis du køber fire styk. Et styk koster 12 kroner.

Schweizerbageriet

M. P. Bruuns Gade 56
8000 Aarhus C

 

Nummer 24

I Latinerkvarteret ligger den lille hyggelige bager Nummer 24. Det er nærmest et arbejdende værksted. Respekten for det gamle håndværk er intakt. Hyggelig og sjælden autentisk. Deres viden om mel, brød og bagning er helt unik. Alt, hvad de laver, er økologisk, og de gør meget ud af at finde de helt rigtige råvarer.

Deres fastelavnsboller er den gammeldags type. Sådan er det. Så ingen fløde her. De havde to slags. En med vaniljecreme, marcipanremonce og kakaoglasur. Den anden med svesker, vaniljecreme, kaffeglasur og lidt pistacie på toppen.

Dejen og brødet var perfekt dimensioneret. Lækker saftig, og der var ingen tvivl om, de var sjælden set gode. En sikker vinder. Prisen var 18 kroner stykket, og der var ingen rabat ved køb af flere.

 

Nummer 24

Graven 24

8000 Aarhus C

Langenæs Bageriet

En institution i Aarhus. Intet mindre. De laver stadigvæk forrygende gode fastelavnsboller, selvom de er blevet en kæde med flere bagerbutikker. Hittet er fastelavnsbollerne med fløde, hvor der er et stort udvalg. Men de gammeldags er der også endnu. Udvalget ser indbydende ud. Det er en imponerende samling, de har i deres glasmontre.

Der er hindbær, knust karamel, appelsin, flødecreme, men rom og solbær er klart en favorit. Det samme er den med jordbær. Generelt er der meget flødeskum i bollerne, men sådan er det. Personligt havde jeg gerne set mere bær. Priserne er sympatiske, og tilbuddet med 3 for 55 kroner gør man køber et antal, som går op i tre.

Tre med fløde koster 55 kroner og et styk koster 23 kroner.

 

Langenæs Bageriet

Langenæs Allé 14
8000 Aarhus C

 

Briançon

Ved åen i Aarhus ligger en autentisk bager, som i den grad holder kvalitetsfanen højt. Deres brød er fransk inspireret, og de laver nogle croissanter, som er verdensberømte i Aarhus. Deres fastelavnsboller er “kun” i den gammeldags kategori. Så hvis du er til fløde i dine boller, så er det ikke her, du skal forbi. Men Briançon er sin egen, og de følger ikke flertallet. De har fem forskellige slags at vælge mellem. Den mest specielle er den med havtorn og creme. Spændende og anderledes. Ellers var den med friske hindbær et hit.

I flere af fastelavnsbollerne var der meget dej i. Et par af dem virkede tørre. Der var ikke mange bær i, men dem, der var, smagte forrygende godt. Prisen var 14 kroner for et styk og seks styk for 75 kroner.

Briançon

Åboulevarden 53
8000 Aarhus C

Guides Se alle

Udvalgte artikler Se alle