Af Jannik Schiermer Poulsen, Lokalavisen Aarhus

Et såkaldt folkelån har på en uge rejst 600.000 kroner fra sultne aarhusianere til at hjælpe Folkets Spisehus på vej. ‘Lån os 250 kroner, så får du dine penge tilbage i mad og drikke, når vi åbner’. Sådan lyder opfordringen fra Folkets Spisehus, der forsøger at rejse penge og folkelig opbakning til de 25 madboder og 5 barer, som forhåbentlig snart får til huse i DSBs gamle garager ved Rutebilstationen. “Vi har lanceret det her folkelån for at skabe lidt opmærksomhed omkring projektet og få lidt folkelig opbakning. Og naturligvis en økonomisk hjælp til at få hallen gjort klar til madservering,” forklarer Thomas Bendtsen, som er en folkene bag det nye spisehus. “Det er gået forrygende, og vi har allerede på en uge rejst 600.000 kroner. Vi er en forening, så det er jo ikke let at gå i banken og få et lån. Derfor er det både fantastisk og dybt rørende, at folk har givet den store opbakning,” tilføjer han.

 

Støtte fra erhvervslivet

Udover opbakning fra privatpersoner oplever Folkets Spisehus også en stor interesse for at støtte fra erhvervslivet. “Virksomheder kan på forhånd købe sig til eksempelvis fredagsbarer og medarbejderarrangementer, og det har flere allerede valgt at gøre. Andre har budt ind med lange kreditter eller har tilbudt at udføre arbejde til kostprisen, og det er helt fantastisk, at de på den måde ‘investerer’ i os,” siger en glad Thomas Bendtsen, mens han viser Lokalavisen rundt i hallen og i området bagved.

 

Et spisehus til hele byen

Thomas Bendtsen har arbejdet på projektet i tre år nu, og flere andre lokationer har været på tegnebrættet, før det endelig så ud til at kunne blive til virkelighed i den gamle busgarage. “Vi mangler nu kun nogle juridiske detaljer, før vi kan begynde. Hallen er jo et eller andet sted helt fabelagtig. Der er et kæmpe ovenlysvindue, som giver et rigtig godt lys, og det virker næsten som om, man er udenfor,” siger Thomas Bendsten og fortsætter: “De udendørs madmarkeder lider jo rigtig meget under dårligt vejr, og boderne har haft samme omkostninger og besvær uanset hvad. Det slipper vi heldigvis for.” Planen er, at der, når vejret tillader det, også skal være aktiviteter på områderne bag hallen.

 

Fra alle verdenshjørner

Folkets Spisehus er en forening, hvor de 30 aktører deles om udgifterne og tilsvarende ikke skal afgive en del overskuddet til udeforstående. Derfor er barer og spisesteder også nøje udvalgt. “Der kommer blandt andet en kvinde fra Rom og laver pizza, der kommer en del asiatiske køkkener, som alle kan noget forskelligt. Blandt andet en autentisk nudelsvinger, og det håndværk ser jo helt fantastisk ud. Der kommer også en mand og laver danske flæskestegsandwich, hvor alt er lavet fra bunden,” forklarer Thomas Bendtsen entusiastisk og tilføjer: “Vi er på ingen måder snobbede over maden, men vi er meget snobbede omkring, hvordan den bliver lavet. Vi er jo et team på 25 køkkener, som trækker sig i samme retning, så kvaliteten skal være i højsædet.” Folkets Spisehus kommer til at rumme 600 siddepladser, og de håber at kunne bespise 700.000 aarhusianere årligt.

 

Priserne bliver studievenlige med et måltid til omkring 50 kroner.

 

Fastfood & Takeaway Se alle

Udvalgte artikler Se alle