Kgl. privilegeret Hvidsten Kro – når historien går rent ind!
Restauranter kommer og går, mens enkle består, og ganske få i flere hundrede år. En af dem er Hvidsten Kro nord for Randers. Den er kongelig privilegeret. Nogle ønsker at tage kongekronen fra flere at landets kongelig privilegerede kroer. Latterligt, grænsende til det uforståelige. Men Hvidsten Kro er stadig den samme, og kronen er her heldigvis endnu. I dag er det Christina og Søren Fiil, der driver kroen videre. De er 4. generation på kroen. Men meget er, som det altid har været. De er tro mod historien, og tak for det. Kroen lever sit eget liv. Her gøres tingene på en ordentlig og hæderlig måde.
Outstanding atmosfære – og historie
Under 2. verdenskrig var kroen omdrejningspunktet for Hvidstengruppen. De var modstandsfolk, som kom til at betyde en stor del for den danske modstandsbevægelse. Marius Fiil, sønnen Niels, svigersønnen Peder Sørensen, døtrene Tulle og Gerda blev i marts 1944 arresteret. Far, søn og svigersønnen blev skudt af tyskerne den 29. juni 1944. Tulle og Gerda kom i tysk fængsel og senere tilbage til Danmark.
Det er et af de bedste levende museer, jeg har besøgt. Et arbejdende museum, hvor man kan røre ved tingene. Stuerne og inventaret er så godt som intakte. Det er ren opvisning i landlig hygge. Nostalgien sidder i væggene, hvilket løfter oplevelsen. Kroen har holdt ved de gamle dyder. Man bliver budt velkommen og fulgt ned til sit bord. Menukortene kommer prompte, selvom der er fuldt hus på kroen.
En udødelig klassiker
Gudruns æggekage er et must. Den er tæt på umulig at komme udenom. Hvidsten Kro har i flere generationer været kendt for sin æggekage med flæsk og purløg, serveret med en hjemmelavet grov sennep og rugbrød til. Senneppen var til den søde side, men skabt til æggekagen. Flæskeæggekage serveres på panden. Hvad ellers? Flæsket her lammetæver den oppumpede Tulip bacon, man normalt får. Stykkerne var utroligt sprøde. Det var helt tydeligt, at flæsket løftede Gudruns æggekage et stykke over det, vi normalt ser.
En udødelig klassiker som skal opleves. 110 kroner var prisen.
Smørrebrød – også til middagen
Der er 21 stykker smørrebrød på kortet. Det rummer en stabilitet, som man sjældent ser. En kro med anstændighed, skal have smørrebrød på aftenkortet. Det har Hvidsten Kro. Vi bestilte fire stykke. Tjeneren kiggede lidt, og spurgte om det ikke var i overkanten. Der fik han ret. Det var i overkanten, og vi levnede.
Det blev til en stegt sild med kapers til 61 kr. Eddiken var moderat. Godt med løg. Mør som smør. En klassiker som kan slå de fleste af banen. Flæskesteg med svesker. Gode tykke skiver. Godt saltet og fast i kødet. Utroligt, som det smagte. De søde svesker, var som skabt til stegen. Rå agurker burde i min bog skiftes ud med de syltede agurker. Men det var også den eneste kritik, jeg kunne finde her. Prisen var 45 kroner.
Frikadellerne kostede 47 kroner. Ufatteligt. Hold op, hvor var de gode. Konsistensen tiltalte mig. Ikke bastante og melede som man så ofte ser dem. Helt igennem en vinderdelle.
Æg og rejer med mayo og citron til 51 kroner. Det her stykke var lidt tamt. Oldschool kan være cool, men ikke her. Rejerne var for vandene, og der var ufattelig meget smør på. Selvom vi elsker smør, måtte vi tage godt halvdelen af. Lidt finpudsning ville være på sin plads her.
Dansk bøf med løg
Det sker jævnligt, at jeg smutter forbi Hvidsten Kro. Jeg har været hele menukortet igennem – dog over nogle årtier. Men der er nogle retter, som jeg holder mere af end andre. Dansk bøf med løg er en af dem. Et stort fad med to bøffer blev serveret. Dertil var en skål med kartofler, brun skysovs, godt med søde bløde løg og surt i form af hjemmelavede agurkesalat og rødbeder. Bøfferne var saftige og helt tilpas stegte.
114 kroner. Jeg måtte nive mig i armen, for at fatte den pris var sand. Ufatteligt. Tænk, man kan få et måltid hjemmelavet mad til den pris.
Desserten fra barndommens mark
Jordbærgrød med fløde. Klasse. Mere er der ikke at sige om den. Sjældent tager jeg tre gange af en grød. Men det skete her. Grøden havde en sødme af vanille, der gjorde noget godt. Konsistensen var fin fast, så fløden kunne hænge ved. 54 kroner var prisen for denne klassiker. Til kaffen bestilte vi kroens hjemmebagte lagkage. Størrelsen var udpræget jysk. Et kæmpestort stykke. Flødeskum, creme og syltetøj. Lige efter den gamle bagebog.
Øllet
Gudruns øl, Marius’ øl og Tulles frokost øl. Alle brygget til kroen. De kostede mellem 43 og 64 kroner. De var brygget på Randers Bryghus. Ganske velsmagende øl, og en fin gimmick at de er opkaldt efter Gudruns, Tulle og Marius.
Ikke så meget snak
Betjeningen var ung. En mandlig tjener med sort vest og hvid skjorte var sammen med to kvindelige tjenere aftenens besætning i vores stue. De var rolige. Ufattelig sympatisk. Jeg tvivler på de har været på teambuildingskursus, men hold op, de var gode sammen. Der var ventetid. Også mere end man normalt forventer. Men kroen var fyldt med gæster. Holdet af tjenere arbejdede målrettet. De kunne bestille noget – det var tydeligt.
Vurderingen
Historien taler sit eget sprog. Det er en stor del af besøget på Hvidsten Kro. Men ikke kun. Maden er god. Alt er hjemmelavet, og uden så mange e-numre. Du kan forvente det jordnære her. Det er gammeldags dansk mad, som har en særlig sjæl. Ikke noget med nye opskrifter. Hvis du vil moderne dansk mad, så er det ikke Hvidsten Kro, du skal stoppe ved. Priserne er lave – og portionerne er store. Huslejen i Hvidsten er nok ikke som ved åen i Aarhus. Men alligevel, så virker det uvirkeligt, at man kan købe så god mad til så lave priser. At vi anbefaler et besøg på Hvidsten Kro er en selvfølge. Hvis du ikke har spist på kroen, så er det på tide! Det er ren opvisning i gamle klassiske, danske retter, og ikke mindst dansk krohistorie.
Hvidsten Kro
Mariagervej 450, Hvidsten
8981 Spentrup
Telefon: +45 86 47 70 22
Mail: kontakt@hvidstenkro.dk
Åbent for bestilling af varmt mad:
Mandag: Lukket
Tirsdag – lørdag fra 11.30 – 19.30
Søndag fra 11.30 19.00