//Restaurant

Malling Kro – En ydmyg og underspillet stjerne

Af Redaktionen

På kanten af Aarhus ligger Malling Kro. Den har ligget der siden 1884. Hvis vi nu skal skære det ind til benet, er Malling kendt for fire ting. Vandtårnet, som Jacob Haugaard boede i, biografen i Malling, at den internationale anerkendte vinekspert, Marie Von Ahm, oprindelig kommer fra Malling, og ikke mindst, Malling Kro. Længere er den vel ikke.

Hotel Malling Kro

I en anden verden

Malling Kro er en af de godt gemte oaser her i Østjylland. Vejen går ikke lige forbi, men hvis du er i Malling, vil du ikke kunne undgå at se kroen. Stedet har siden 1995 været ejet af parret Tina Schou og Rico Jørgensen. Tina Schou er udlært tjener, men tog bagefter en kokkeuddannelse, og har en fortid på blandt andet Søllerød Kro. Rico Jørgensen er, som han selv siger det, krofatter, men den rigtige betegnelse er restaurationschef og sommelier. Hans fortid er blandt andet på den etstjernet Michelinrestaurant, Nouvelle, sammen med ejeren af Mefisto, Lars Kyllesbech.

De gamle træer ved Malling Kro

Ydmyg og underspillet

Oplevelsen på Malling Kro er noget ud over det sædvanlige. Sjældent har vi fået en så fuldendt forestilling, som den vi fik denne aften. Vi er et sted i toppen, når vi taler om mad. Når talen så kommer ind på vin, er det en ubetinget førsteplads. Ingen af de restauranter, vi kender i Jylland, kan hamle op med Malling Kros vinkort og vinkælder. Der er fast over 1000 vine på kortet. Os bekendt er det vist kun Søllerød Kro, der kan slå det.

Velkomst med økologisk champagne

Menuen skal vi ikke tage stilling til. Denne aften var det kroens overraskelsesmenu inklusiv vinmenu. Vi startede ud med et glas champagne (95,-). Dejlig kølig med små bløde bobler. Pommery Champagne, Pop Earth, økologisk fra den største vingård i Champagne regionen. Et klassisk blend, dog er den helt CO2 neutral produceret. Så selv gode, dyre champagner er miljøvenlige. Frisk, rund og fyldig frugtsmag.

Pommery Champagne, Pop Earth, økologisk Malling Kro

Appetizeren var dansk sort hummer, som var ristet op i hummersmør, kammusling, stenbiderrogn med avokado i bunden, marineret med lidt citron, frisk karse og en brunet smør over. Smukt anrettet, og med fantastisk smag. Det syrlige fra citronen, var i den grad et perfekt match til den søde hummer og kammusling.

Appetizer med dansk sorthummer og kammusling på Malling Kro

Skindstegt Kulmule med Sauce nage

Vi fik her en nærmest nynordisk ret uden overflødig pynt. Alle ingredienser kan findes meget tæt på. Anretningen tog sig nærmest ud som en skulptur. Kulmulen er en fisk med fiskesmag, hvilket tæller opad i vores karakterbog. En enkel ret med utrolig meget smag i. Sådan!

Skindstegt Kulmule med Sauce nage på Malling Kro

På Malling kro dekanterer man også en hvidvin. Vel at mærke hvis der er grund til det. Her var vi ovre i den mere sjældne afdeling. Topvinen Ornellaia’s hvide version, Poggio. Den var lavet på to druer, cirka 90% Sauvignon Blanc og 10% Viognier. Det gode var, at Viognierdruerne gav vinen den fedme Sauvignon Blancdruerne manglede. Fin sprød syre og en perfekt intensitet som var til at få øje på.

En italiensk Poggio alle Gazze dell’Ornellaia på Malling Kro

Vagtel og stegt foie gras

Vagtelbryst tilberedt sous vide, stegt foiegras, brombær, gelé på brombær og hasselnød. Klassisk servering med stil. Med denne særdeles velkomponerede ret, hæver køkkenet på Malling Kro sig op blandt de absolutte bedste i Aarhus. Spillet mellem fedme, syre og sødme sad lige i skabet. Det, at man kan lave en så perfekt og klassisk smag, fortæller bare noget om bredden i køkkenet. Det er i hvert fald ikke et nichekøkken.

Vagtel og stegt foie gras på Malling Kro

Klassisk vin

Vi tog til Bourgogne, Domaine Jean Grivot, 2008. Her har vi at gøre med en vin, man sjælden ser på vinkortet. Forventningerne var store, da tjeneren åbnede flasken. Den blev også dekanteret. Hvilket gjorde den åbnede sig hurtigt. Smuk klassisk vin på cru niveau. En snert af krydderier, jordbær og med bløde tanniner. En stor vin. Vi behøver vel ikke, at fortælle den passede til vores vagtel og foie gras? For det gjorde den – smukt.

Bourgogne, Domaine Jean Grivot, 2008 på Malling Kro

Smuk servering – stor velsmag

Langtidsstegt amerikansk oksecuvette med hjemmerørt bearnaise, gulerod og chips. Det lyder enkelt. Vores anden hovedret. Den var smuk, som den lå der på den store dekorative tallerken. Det møre kød havde den perfekte kødsmag. Den smag de fleste af os efterspørger. I virkeligheden en yderst simpel hovedret, men komponenterne passede perfekt og gav en harmoni. Vi savnede intet.

Langtidsstegt amerikansk oksecuvette med hjemmerørt bearnaise, gulerod og chips på Malling Kro

Vinen var en joker, som vi ikke havde set komme. En mesterlig vin fra Keever Vineyards i Napa Valley. Ren Cabernet Sauvignon fra 2007. Godt med fad, modne tanniner og en kølig syre. Kan klart matche store bordeauxvine. Flot vin med alder. Lavet af en af vinverdens upcoming stjerner, Celia Welch. Alt i alt en stor vin som var skabt til amerikansk okse. Napa Valley, som ligger nord for San Francisco, er det mest kendte og prestigefulde vindistrikt i USA. Området er kendt for at slå flere af de kendte franske vine. At sætte en sådan vin på en vinmenu, fortæller noget om vinniveauet på Malling Kro.

Keever Vineyards, Napa på Malling Kro

Ost med mere

Ostene denne aften bestod af tre forskellig. Størrelsen fejlede ikke noget. Man kunne få øje på dem. Hjemmerøget rygeost, agurk og karse på smørristet rugbrød. I midten var det gule Kristian fra Kristiansminde gårdmejeri. Den sidste var en Høost. Som tilbehør var der, puré lavet på havtorn, appelsin og citron, og portvinsyltede nødder. Som en ekstra gimmick kom tjeneren med en honningtavle fra et bistade, og serverede en skefuld frisk honning. Fuldendt.

Osteservering på Malling Kro

Min makker ville gerne have noget andet end ost. Underlig holdning. Det var intet problem. Køkkenet var straks klar med et andet forslag. Det var pocheret æg, smørdampede ærter, smørristede rugbrødstern, frisk karse og trøffelolie. Igen flot anrettet. En værdig og flot erstatning for osten.

Pocheret æg, smørdampede ærter, smørristede rugbrødstern, frisk karse og trøffelolie på Malling Kro

Vinen var valgt så den passede til begge retter. Vi var i Loiredalen. Coteaux du Layon, Domaine Philippe Delesvaux, St. Aubin, årgang 2011. Et fuldstændig biodynamisk foretagende. Abrikos, antydninger af mango og saftig syre som gør, man får lyst til at drikke mere af vinen.

Coteaux du Layon, Domaine Philippe Delesvaux, St. Aubin på Malling Kro

Inden desserten skulle vi rense sanserne. Så vi fik en predessert. En sorbet af ferskensaft tilsat lidt rom. Enkelt og rensende.

En sorbet af ferskensaft tilsat lidt rom på Malling Kro

En dekoration af en dessert

Hindbærkage bestående af en sat fromage, friske hindbær, frysetørret hindbær, blå kornblomst (ikke osten, men planten). På toppen var der fehår af karameltråde. Ved siden af kagen var der hjemmerørt vaniljeis. Smuk dessert. Den var ikke for sød. Friskheden fra hindbærrene var gennemgående i kagen. En velkomponeret og smuk dessert.

Hindbærkage og hjemmelavet vaniljeis på Malling Kro

Oplevelsen blev fuldendt, da vi smagte vores dessertvin til. En sydafrikansk, Klein Constantia, Vin de Constance, årgang 2007. Nærmest en legendarisk vin. Denne vidunderlige Muscat er produceret af 100% Muscat de Frontignan druer. Vingården er i øvrigt en af verdens smukkest beliggende vingårde. Smagen er sød med en god fedme, men også med en syre, der kunne matche den friske dessert. Den friske frugt er til at smage, men der var også antydninger af chokolade og honning. En stor smagsoplevelse, som man skal kigge langt efter.

En sydafrikansk, Klein Constantia, Vin de Constance, årgang 2007 på Malling Kro

En vinoplevelse af de store

Rico Jørgensen var en af vores tjenere denne aften. Mere tiltalende, rolig og behagelig mand, skal man lede længe efter. De kvindelige gæster den aften, undgik da heller ikke at rose ham, ja, det var lige før, ordet mandlig rollemodel kom på banen. Når det så er sagt, så vil jeg da gerne indrømme, at den betjening og gennemgang af mad og vin, vi fik af Kromanden på Malling Kro, slår næsten alt. Helt nede på jorden, en rolig stemmeføring, nærmest forførende ind i vinens vidunderlige verden. Selv folk der ikke interesserer sig for vin, lytter koncentreret med.

Til de unge tjenere og sommelier, kan vi kun opfordre til at lytte og se på, hvordan Rico Jørgensen præsenterer en vin over for sine gæster. Det er til lærerbogen.

En overset perle

Vi fik en fantastisk restaurantoplevelse på Malling Kro – intet mindre. Indretningen står ikke helt mål med den skarpe mad og de ypperlige vine. Men det gør blot stedet mere kult. Den rummer det hele. Det er hyggeligt som i gamle dage. Ikke noget stilrent skandinavisk design. Maden, vinen og det generelle niveau ligger klart i toppen. Portionerne er jyske, der er nok på tallerkenen. Du bliver helt sikkert mæt på Malling Kro.

En gammel krostue på Malling Kro

Så langt væk ligger Malling jo heller ikke

Sidste bus går fredag og lørdag kl. 2.33. Vi tog en taxa hjem, og prisen for det løb op i 225 kroner. Afstanden fra Aarhus til Malling er større psykisk en fysisk. Der er kun 12 kilometer. Tog og bus går nærmest til døren. Du slipper med tre klip for en tur. Vi vil til hver en tid sige, at et besøg på Malling Kro er hele turen værd – og mere til. Man gør sig bare ekstra umage, når man ligger et sted, hvor gæsterne ikke vælter ind fra gaden.

Masser af parkeringspladser ved Malling Kro

Du får noget for pengene

Den oplevelse vi havde på Malling Kro denne fredag aften, kunne matche sig med de bedste restauranter i Aarhus, både hvad angår mad og vin. Det eneste er, at prisen herude er noget lavere end i byen. Prisen var 1195 kroner for overraskelsesmenuen vi fik, med den opgraderede vin. Hvis du undlader det, kan du slippe med 895 kroner. Jeg tør ikke tænke på, hvad en sådan oplevelse ville koste i København, men det er med garanti en del mere.

Malling og Kroen

Vi trak det længste strå

Denne aften, vi var forbi Malling Kro, for at lave denne her anmeldelse, var der Foodfestival i hovedstaden. Vi har fået en del invitationer til diverse madoplevelser og presseture. København ligger i dag solidt på det gastronomiske landkort. Så vi overvejede, om vi skulle blive i Århus og anmelde et par restauranter, eller tage til Foodfestival på øen. Hvis vi på noget tidspunkt havde været i tvivl, så blev den gjort til skamme allerede inden vores første servering på Malling Kro. Der var ingen tvivl. Vi havde trukket det længste strå ved at tilbringe en aften på Kroen i landsbyen. Vores madanmelderkollegaer i København, var da heller ikke langsomme til at anerkender deres klare nederlag.

Aftenens grappa på Malling Kro

Svær at sætte i bås

En kro med det hele. Malling Kro kan ikke sættes i bås eller kategori. Der er bryllupper, fødselsdage, kobber – sølv og guldbryllupper, konfirmationer, familiefester og begravelser. Man laver også kromad som takeaway. Det skal bestilles og afhentes på kroen. Prisen er 75 kroner for et måltid.

Den aften, vi var der, var der to selskaber med tilsammen 110 gæster. Kroen lavede 75 kuverter takeaway, plus de godt 20 gæster der var i restauranten. Alligevel opdagede vi på intet tidspunkt noget stress eller travlhed, tværtimod. Her var en sjælden ro, med et overblik man skal lede længe efter. De, både kan, og vil yde deres bedste på den gamle, moderne kro i Malling. Det burde være overflødig at nævne, vi på Byens Spiseguide, giver Malling Kro vores absolut bedste anbefaling. 

Malling Kro

Stationspladsen 2
8340 Malling
Telefon +45 86 93 10 25
E-mail: info@mallingkro.dk
www.mallingkro.dk
[mappress mapid=”205″]

Restaurant Se alle

Udvalgte artikler Se alle