Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

MASH i Aarhus er helt sin egen – og uden sammenligning

Af anders@sommersangdigital.dk

Kender du ikke det med, at man glemmer at fortælle dem, man holder af, hvor meget man egentlig holder af dem? Det er i princippet underordnet, om den er ens kæreste, ens børn, mor, far eller den kollega, som altid redder røven på en. Jeg føler, at jeg har det sådan med MASH i Aarhus. Jeg har spist der mange gange, men jeg har faktisk aldrig anmeldt dem. Det er ikke fair, for jeg er mere end almindelig vild med MASH. De fortjener om nogen ros. Nu får du en anmeldelse af en restaurant, som er hudløs ærlig over for det, de laver. MASH er svære at sætte i kategori, men det er nok heller ikke meningen. De har skabt et enestående enkelt koncept, hvor et stykke godt kød er omdrejningspunktet. Det har de krydret med et stort og godt vinkort, tilsat lidt hummer, foie gras, cheesecake, is og til sidst lagt et røgslør over hele molevitten med en eminent og klassisk god betjening. Ja, det er opskriften på en sikker succes, som sjældent fejler.

MASH i Aarhus

Der er plads i loungen!

Vi var nogle stykker, som kom dumpende. Det er der råd for på MASH, da man bare sætter sig i de bløde møbler og bestiller et glas champagne. Vores tjener denne aften var tilfældigvis restaurantchef og sommelier på MASH i Aarhus, Frederik Hierner. Han er på mange måder en institution i Aarhus. Ham kommer vi tilbage til. Vi blev venligt vist ned til et rundt bord i loungen.

Klassisk og god indretning på MASH i Aarhus

Overraskende elegance

Champagnen hos MASH var en af de bedre nyheder den aften. Le Mesnil Champagne Grand Cru, Blanc de Blancs stod der på flasken, vi blev anbefalet. En ny champagne i sortimentet vil jeg tro. Jeg havde i hvert fald ikke set den før. En champagne på 100% Chardonnay er altid spændende. Det var den her også. En elegant smag af lyse blomster, klementiner, lime og med røget undertoner var dommen. Tydeligt en champagne i den mineralske ende af skalaen. Dejlig overraskelse. Prisen var 695 kroner for en flaske. Helt og aldeles fair i min bog.

Le Mesnil grand cru champagne på MASH

Et spørgsmål om kød

MASH er jo en forkortelse af Modern American Steak House, så det kan ikke komme bag på nogen, at det handler om kød. Befriende når alle ved, hvad det handler om. Nu kan man godt fristes til at tro, at det kun er kød, det handler om, men det er ikke tilfældet. Der er både pighvar, hummer, kammuslinger, kylling, snegle og lam på menukortet. Men det er steaks af kødkvæg, som jeg altid vender tilbage til. Kødet er i sin egen klasse, og er svær at komme uden om.

Direkte til hovedretterne

De fleste steder vælger jeg altid en forret, men et af de steder, jeg ofte springer den over, er på MASH. Grunden er, at deres hovedretter er så vanedannende og helt igennem perfekte, og intet skal tage opmærksomheden fra dem. Det passer dog ikke helt. Jeg har nu spist en del forretter på MASH, men så vælger jeg en mindre steak end 400 gram.

Menukortet på MASH er bygger op således, at man vælger sit kød eller fisk og efterfølgende, hvilket tilbehør man ønsker. Meget enkelt og nemt. Valget var relativt let. En i selskabet ville have fisk, underligt var min første tanke, men da pighvarren kom på bordet, var jeg mere forstående. Prisen var 235 kroner, inklusiv sauce tartar, plus 45 kroner for grønne bønner, og det samme for cremet spinat. Et par flotte, perfekt grillede stykker pighvar i størrelse ”god stor” tog opmærksomheden. Se selv:

Pighvaren på MASH i AarhusSauce Tartar - MASH i Aarhus

Ellers kom der en amerikansk Rib Eye til 395 kroner, to Rib Eyes fra Uruguay til 285 kroner stykket, sidste steak var en mørbrad på 200 gram og til sidst en MASH-burger til en teenager. På MASH fungerer det sådan, at du bestiller kød/fisk først og dernæst tilbehør. Fritter, bagt kartoffel eller MASH kartofler (mos) med løg og bacon koster 45 kroner per mand, men saucen er gratis, og du får fyldt op de gange, du måtte ønske det.

400 g amerikansk Rib Eye på MASH i AarhusDette er midste størrelse mørbrad på MASH i Aarhus

Vi bestilte lidt af hvert. Det gør vi ofte, og så deler vi, som det nu passer. Svampeconfit er næsten lige så stort et must, som kødet er, det samme er cæsarsalaten, som er skabt til steaken. Priserne er også 45 kroner for hver af disse sidedish.

Svampeconfit på MASH i Aarhus

Kødet var mørt på alle bøffer. Hvilken udskæring, man ønsker, er smag og behag, men den amerikansk Rib Eye er og bliver min favorit. Undskyld Danmark, men den er bare mere smagsfuld, that’s it!

MASH kartofler (mos) med løg og bacon  - MASH i Aarhus

Noget, jeg (også)godt kan lide ved MASH, er, at man kan vælge mellem meget forskelligt tilbehør. Der er i alt 13 forskellige slags grøntsager/kartofler, du kan vælge mellem. Det giver god mening, og mulighed for varieret kost, hvis man kommer der ofte.

Cæsarsalaten på MASH i AarhusGrøn salat til steaken - MASH i Aarhus

Da vi fik vores retter, kunne de to tjenere huske præcis, hvem der havde bestilt hvad. Imponerende, da det ikke var de samme tjenere, som havde taget imod vores bestilling. Det er vist det, man kalder teamwork eller på dansk, respekt.

MASH burgeren i AarhusFritter og bearnaisesauce på MASH i Aarhus

Vin i den bedste klasse

Vi valgte, faktisk uden hjælp fra Frederik Hierner, en Côte Rôtie fra Patrick Jasmin. Et anerkendende nik og smil, som fortalte os, at valget vist ikke var helt ved siden af. En rigtig god vin, som klart kan anbefales. Perfekt til kraftig mad. At vi i starten ikke spurgte mere ind til Frederik Hierners forslag til vin, forstår jeg ikke et klap af, men det gjorde vi først senere, og der gav han os en velfortjent mavepumper. Til fisken drak vi et par glas riesling fra New Zealand.

Husk lige den her vin - MASH i Aarhus

Vi fortalte, at vi gerne ville prøve en anden vin, og høre hvad restaurantchefen kunne anbefaler. Han gik ned i kælderen og kom tilbage med tre forskellige flasker vin, og fortalte lidt om dem. Vi spurgte, hvad han selv ville vælge, og han pegede meget sikkert på en sydafrikansk og biodynamisk vin fra Eben Sadie, en Columella fra 2010 til 1200 kroner. Ingen af os kendte den vin, men nysgerrigheden var der. Så vi satsede. Det blev så et sats, vi husker. For ind i himlen, hvor smagte den vin godt. Druerne var 75% Syrah, 23% Mourvèdre og 2% Grenache, med 24 mrd. på fad. Den mindede ikke om vinene fra Rhone, men nærmere som de større bourgognevine. Jeg så en dybde og kompleksitet, som jeg sjældent ser. Vi fandt senere ud af, at vinen kostede 900 kroner hos vinhandleren. Så vi er i afdelingen for gode kup.

Sydafrikansk Columella på MASH i Aarhus

Bare det at anbefale og efterfølgende servere en ukendt afrikansk vin til 1200 kroner for en flaske er da cool. Det kræver, man ved, hvad man har med at gøre. Vi var skeptiske, og jeg syntes, det var dyrt, især i forhold til Côte Rôtie vi lige havde drukket til 750 kroner.

Betjeningen

At MASH tilhører gruppen af de bedste restauranter kommer nok ikke bag på så mange. For de er gode og har en afslappet stil, som gør, stort set alle føler sig tilfredse. Vores oplevelse var blandt de bedste, og tankevækkende hvor meget, den betyder for oplevelsen på en restaurant. MASH gør meget ud af deres betjening, hvilket de også skal, hvis de skal matche deres øvrige niveau. Hvis vi nu gav stjerner, så ville alt andet end fuldt hus være en fejl.

Frederik Hierner har været i kælderen  - MASH i Aarhus

Desserten

Nu mættede de store bøffer jo en del, men der var plads til fire omgange dessert. Cheesecake (95,-) gange to, chokolademousse med havtorn (95,-) og en isdessert plus tre oste med hjemmelavet knækbrød (100,- ). Vinderen var, ikke overraskende, cheesecaken, som blev serveret med en cremet hindbærsorbet. Klasse match må vi konstatere. Der var tilfredshed med desserterne bordet rundt, selv om den store hovedret havde gjort et overvældende indhug på sulten.

Cheesecake med hindbærsorbet - MASH i Aarhus Chokolademousse med havtorn på MASH i Aarhus Hjemmelavet is - MASH i Aarhus Tre danske oste på MASH i Aarhus

Rå og klassisk stil går hånd i hånd

En elegance med kød i kølige glasskabe. Der er noget urgammelt instinkt over en stykke krogmodnet kød. Når du træder ind ad døren på MASH, kan du ikke undgå at se de forskellige stykker okse hænge i skabet. Der er noget maskulint over det. Ud over den gode stil, så har jeg også ros til bestikket på MASH, som har karakter af værktøj. Det holder til at blive brugt, og det ligger godt i hånden. Hvad kan man ønske sig mere end noget ordenligt værktøj til sin 400 grams Rib Eye?

Solidt værktøj på MASH i Aarhus

Kødkvæg – hvad ellers?

Kvalitet koster mere, sådan er det. Nogle mener, en steak på MASH er dyr. Ja, den er da dyrere end så mange andre steder, men det koster altså også mere at få en fritgående prærie-okse fra USA til Aarhus, end en gammel malkeko fra Odder. Sådan er det! Kvaliteten af kødet på MASH er indiskutabelt. Efter mere end 10 middage på MASH, har jeg aldrig fået en eneste dårlig servering. Det er i min verden udtryk for en stabilitet, som jeg ville ønske, at alle restauranter havde.

Så til regningen – Value for money?

Svaret er ja. Vi var seks person, og vi betalte, i alt, 4890 kroner. En sjat vil nogen måske mene. Men det er på ingen måde dyrt i min bog. 810 kroner per person inklusiv klassevine, som vi selv valgte. Hvis nogen synes, det er dyrt, så tager de fejl i min verden. Mange restauranter, som har vinmenuer til en 600 – 700 per gæst, får jo baghjul her. Jeg begynder mere og mere at fravælge vinmenuerne på de restauranter, som erfaringsmæssigt ikke har styr på vin. Tre flasker vin plus to enkelt glas kostede 2640 kroner, hvilket giver 440 kroner per mand. Når man så ligger til, hvilke vine vi har drukket til, så er prisen faktisk meget sympatisk og i afdelingen ”rigtigt godt køb”.

 

Vi var der en torsdag, og der var fuldt hus. Det er nu ikke unormalt, der er fyldt på MASH midt på ugen. Noget at det, som er lidt specielt ved MASH, er, at hvis du kommer tidligt, så har du ”kun” to en halv time til at spise i. Det skal siges, at hvis du kommer ved 19.30-tiden, så har du som regel hele aftenen. Jeg har nu aldrig oplevet, at jeg ikke blev færdig med min mad, men det er vigtigt lige at være opmærksom på det.

Vores begrundelse – MASH er mere end kød

Det er jo blevet in og ret moderne at kritisere alt muligt. Hvis man er tilfreds med noget, er man nærmest lidt småunderlig. Men vi var tilfredse hele vejen igennem. En helt igennem flot præstation af både personale og køkken. Betjeningen var i verdensklasse, intet mindre. Maden var veltilberedt og utrolig velsmagende. I steakgenren har jeg ikke oplevet noget, som bare kommer i nærheden af den aften her. MASH slår sig fast som en af Østjyllands bedste restauranter. Længere er den ikke!

 

Men vi er også med fremme i kritikernes verden, så vores kritik af MASH er klar. Den er ikke særlig hård. Faktisk var vores eneste kritikpunkt pladsen ved vores runde bord i hjørnet, som vi i øvrigt selv havde valgt. Man sidder jo ret godt i de runde røde lædersofaer. Men indrømmet, vi bestilte meget, men alle de små skåle fyldte meget ved det runde bord, og pladsen var for trang. Hvis vi var en mindre ved det runde bord, havde pengene passet. Det var den kritik. Alt andet var perfekt, og oplevelsen var i top. På intet tidspunkt følte vi, at vi ventede på noget eller var overset. Det er vel det, som gør, at vi altid vender tilbage til MASH.

Anmeldelsen er skrever af Jan L. Pedersen

 

MASH – Modern American Steak House
Banegaardspladsen 12
8000 Aarhus C
Email: aarhus@mashsteak.dk
Telefon: +45 33 13 93 00
Link til hjemmeside
 

[mappress mapid=”453″]

Del artikel

Andre læser også