//Cafeer

Mikuna – Dyrevelfærd, recycling og den glade ko

Af Redaktionen

På en kold og våd fredag aften finder vi på Frederiks Allé Café Mikuna. Fronten på den lille takeaway café giver os en forsmag på, hvad det hele handler om. Store dyremotiver på vinduerne omkranset af en træfacade. Da vi træder ind i det velduftende, lille lokale, bygges der videre på temaet udenfor. Lamperne over caféens fire borde er lavet af tomme kokosdåser, gulve som vægge er beklædt med træplader, som i øvrigt går igen som bordplader på caféens borde. Det er gamle gulvbrædder, man har gjort fine og genbrugt, får vi senere at vide. Budskabet på skranken midt i rummet bekræfter vores mistanke: Hos Mikuna er alt recycling – lige fra inventar til emballage!

Mikuna i Frederiks Allé_

Glade dyr, tak!

Til lyden af jazz sætter vi os ved et bord pyntet med hyacinter og fyrfadslys. Vi bemærker straks, at flere kunder taler engelsk. Vi finder ud af, at Mikuna figurerer på den internationalt anerkendte veganer-hjemmeside happycow.com, så intet under at stedet sprudler af kulturelle forskelle. I et hjørne står et køleskab, som rummer de drikkevarer, Mikuna udbyder. Primært økologiske drikke og forskellige variationer af det tyske mærke Fritz-kola, der positionerer sig som værende CO2-fri. Bag os har de indrettet et hjørne med diverse ting, som alle har det samme tilfælles: dyr! Et hurtigt kig på det spartanske menukort på væggen giver er tydeligt billede af, hvilken historie Mikunas tre medejere ønsker at fortælle: ´Ko-FRI´-bøf, ´Hønse-FRI- salat´, Fiske-FRI-filet´ og ´Veggadelle´. Her serveres alle de gode, velkendte retter, men UDEN kød. Det handler om dyrevelfærd, og derfor er maden på Mikuna 100% vegansk.

 

Spændende mad med masser af smag og omtanke

Vi bestiller de to gryderetter til 69 kroner stykket og dertil en Fritz-Kola-Kaffe-limonade til 30 kroner samt en Organic Ginger Beer til 25 kroner. ´Chili´n´ er Mikunas personlige udgave af en chili con carne. En bastant, stærk ret indeholdende røde kidneybønner, linser, tomat, picante, soyaprotein, soyayoghurt, rød peber og koriander. Hertil hjemmebagt, lunt foccaciabrød. En velsmagende ret som overraskede os i positiv retning.

´Chili´n´ er Mikunas personlige udgave af en chili con carne på Mikuna

´Mulligatwany´ har en god balance mellem det stærke, det søde og det syrlige. En indisk gryderet med røde linser med bid i, kartofler, æbler, koriander toppet med soyayoghurt og hjemmelavet mango chutney. Ligeledes en bastant, fyldig og mættende gryderet fuld af smag fra de mange krydderier. Retten blev også serveret med foccaciabrød til.

Mulligatwany på Mikuna

Vi prøvede også ´Burger´n´ med sin koFRI bøf af soyaprotein, hjemmerørt mayo, salat, pickles, stegte løgringe og chilimarmelade. Tilkøb af ost samt glutenfri brød til en merpris på 10 kroner. Denne burger beviser, at man kan erstatte kød med veganske ingredienser og stadig bevare den gode burgersmag!

´Burger´n´ med sin koFRI bøf på Mikuna

Fritz-kolaen er en oplevelse, der skal prøves, dog noget speciel i sin kombination af kaffe og kola i én. Ginger-limonaden havde en kraftig smag af ingefær og en afdæmpet sødme, der virkelig vil falde i enhver ingefær-elskers smag.

Lidt at drikke på Mikuna

Til den søde tand sluttede vi af med én fra hver af kagesortimentet – en dejlig sød hindbærsnitte med masser af hvid glasur toppet med tørrede røde bær samt en overdådig kæmpe-cookie, der smagte, som en cookie nu engang skal smage.

Vores dessert på Mikuna

Traditionel mad på utraditionel vis

Caféen udbyder mange af de retter, en café skal have på menuen til billige penge. To forskellige slags burgere til henholdsvis 70 og 80 kroner, 5 slags sandwich à 55 kroner, 4 slags smørrebrød à en enhedspris på 20 kroner (3 stykker for 55 kroner) og endelig to slags gryderetter – ´Chili´n´ og den mere østorientalske ´Mulligatawny´, begge til 69 kroner. Ønsker du brød til, koster det 5 kroner ekstra. Til den søde tand fås dagens kage. Denne dag en hindbærsnitte, til 25 kroner samt Mor Ingers cookies til 15 kroner. Dertil en kop økologisk kaffe til 15 kr. Brød fås både med hvede, rug eller helt glutenfrit. Der fås med og uden sukker, og fedt er der ikke sparet på. De animalske produkter er dog helt skåret væk og typisk erstattet af forskellige variationer af soyaprodukter.

Indretningen på Mikuna

Ingen stress

Mange forskellige typer træder ind i caféen, mens vi sidder der. Mænd, kvinder, ældre og yngre. Nogle kun på kort visit for at hente mad, mens andre bliver siddende og spiser maden i caféen. Mikuna er en takeaway café, og der er ikke kundetoilet. Det er en venlig og hurtig betjening, du får på Mikuna. Men samtidig har personalet tid til gæsterne. Ingen stress her. Køkkenet er åbent, og vi kan følge med i alt, hvad der sker – både på caféen, i køkkenet og på den fortravlede Frederiks Allé.

Menukort på Mikuna

Mikuna – for de madglade med meninger

Efter at have indtaget vores måltid, får vi besøg af én af caféens tre medejere. En ung kvinde, der passioneret fortæller historien om Mikuna. Det hele startede i Equador, hvor de tre medejere først mødte hinanden i deres arbejde med dyrevelfærd – derfor også navnet, Mikuna, som betyder måltid på equadoriansk. Ifølge personalet er Mikuna ikke kun er et sted for veganere. I bund og grund ønsker de tre at kreere noget lækkert mad og give deres kunder en god oplevelse – og ikke mindst vise, at der er gode alternativer til alle kødelskere. Og så gør det jo ikke noget, at vi hver især tager stilling og tænker på miljøet og vores omgivelser. Det kan vi kun være enige i!

Gang i køkkenet på Mikuna

Vores vurdering

Mikuna laver kun vegansk mad. Målet er at vise, at vegansk mad er andet end kogte rødbeder, og at det kan være lækkert. Alt er hjemmelavet og med brug af mange krydderier. Mange kødspisere kommer der pga. det velsmagende mad og tanken omkring recycling. Det er sundt mad med fokus på dyrevelfærd og ikke på det slankende mad. Vi siger i hvert fald tak for en spændende og anderledes oplevelse med venlig og imødekommende betjening og naturlige, indbydende omgivelser. Med en samlet regning på det beskedne beløb af 343 kroner sammenholdt med en god service, er Mikuna et sted, vi vender tilbage til! Klart en anbefaling af Aarhus Update.

Anmeldelsen er skrevet af Pernille Søborg

 

 

Mikuna
Frederiks Allé 96
8000 Aarhus C 
Email: kontakt@mikuna.dk
Telefon: +45 28 14 75 45
Link til hjemmeside
 
Åbningstider:
Tirsdag til fredag 13.00 – 19.00
Lørdag fra 11.00 – 16.00
(søndag og mandag lukket)
[mappress mapid=”457″]

Cafeer Se alle

Udvalgte artikler Se alle