Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Peter Gift – old school dansk frokost

Af anders@sommersangdigital.dk

Hvis der er et værtshus i Aarhus, som flere generationer kender, må det være Peter Gift i Bruunsgade. 108 år har Peter Gift på bagen. Det siger sig selv, at et sådan sted har noget at byde på. Stemningen og atmosfæren på Peter Gift er sgu unik. Der er ofte ild i den store pejs i midten, og du kan sidde afslappet i de behagelige møbler, hvor der er fin plads omkring bordene. Mere hjemligt bliver det næsten ikke. I daglig tale hedder Peter Gift blot PG.

Frokost som i gamle dage

Der er frokost på PG fra tirsdag til lørdag fra 11.00 – 15.00. Hver anden onsdag er der også mad til middag. Det er danske varme retter, som koster 98 kroner for alt det, du kan spise. Nok om det. Frokosten er klassisk dansk. Der er faste retter på, og nogle gange er der uden for menukortet forskellige slags smørrebrød.

Nu har vi jo at gøre med en gammel herre. Vi ved, der er mange stamkunder. Det er en institution i Aarhus, vi har med at gøre. Derfor skal man passe på med at være for kritisk. Men, da det er en anmeldelse, vi skal lave, vil vi ærligt fortælle, hvad vi fik at spise, og hvilken kvalitet maden havde. Og lad os sige det med det samme. Det er ikke byens bedste frokost, faktisk var den langt derfra. Men atomsfæren, øllet og stemningen løfter oplevelsen. Vi var glade, da vi gik derfra. Det var hyggeligt, men lad det være sagt, det er ikke maden, vi kommer for på PG. Vi var der hele tre gange for at spise frokost, for at vurdere niveauet.

Pejsen på Peter Gift i M.P BruunsgadeKryddersild

Vi startede med en omgang kryddersild med løg og kapers. De var gode. Der var ikke for meget eddike i dem, og fin konsistens. Der kom brød med fedt og smør til. Ikke hjemmebagt men frisk. Prisen var 45 kroner. En god og lav pris.

En omgang kryddersild på Peter GiftFranskbrød med rejer

Det er total old school med en rejemad. Men den holder stadigvæk vand. Prisen var 95 kroner. Det var en stor omgang, vi kom ud i. Hold op, hvor var der mange rejer. Lidt grøn salat, som efter min mening var lidt for meget, men man kunne heldigvis tage det af. Rejerne var pænt store og  friske. Mayonnaisen var ganske fin. Der var tilpas af den.

En klassisk rejemad på Peter GiftHønsesalat med bacon

Dagens hønsesalat lød fristende. Den kostede 68 kroner. Ikke dyrt for en stor omgang. Den var ikke hjemmelavet, men smagte okay alligevel. Måske var den lidt  fed på den ufede måde, men det er jo smag og behag. Brødet dertil var helt lyst. Men det var til gengæld perfekt.

Hønsesalat og bacon på Peter GiftEt stykke med dyrlægens natmad

Vi var ude i en ordentlig omgang med dyrlægens natmad. Det var et klassisk stykke smørrebrød. Pålægget, saltkødet og leverpostejen virkede ikke hjemmelavet. Skiverne på pålægget var tynde i forhold til, hvor meget leverpostej der var på. Men, men, alt i alt smagte det okay. Det var nok, som man selv kunne lave det. Prisen var heller ikke stor. Det kostede 58 kroner.

Dyrlægens natmad på Peter GiftPariserbøf efter den gode kogebog

Vores nok mest vellykkede servering på Peter Gift var deres pariserbøf til 108 kroner. Den kom med peberrod, kapers, rå løg, rødbeder og rå æggeblomme. Bøffen var fint stegt, og den havde en god stor størrelse. Brødet havde den gode smørsmag, som den bør have, når vi taler om en rigtig ”pariser”. Tak for det. Til 108 kroner får du en rigtig god pariserbøf. Den skal ubetinget roses.

Pariserbøf til 108 kroner på Peter GiftDer var ikke sparret på saltet

Vores mørbradbøf a la creme var til den salte side. Faktisk så salt at man ikke kunne spise flødesaucen. Vi sagde det til tjeneren. Han undskyldte på køkkenets vegne. Men han forstod det ikke, da det var første gang, de hørte det. Han kom efterfølgende med en undskyldning fra køkkenet. Ud over det var der to store mørbradbøffer, møre og med fin smag. Prisen var 108 kroner.

 Mørbrad a la creme på Peter GiftIgen i en 80’er klassiker

Friturestegt camembert med solbærsyltetøj på ristet franskbrød. Det var faktisk til min kvindelige makker den dag. En stor portion som smagte ganske godt. Den var ikke hjemmelavet, som vi håbede på. Men prisen på de 55 kroner var både rimelig og fair.

Friturestegt camembert på Peter GiftBetjeningen var blandt byens sløveste

Vi har været der nogle gange, faktisk mange gange. Men sjældent for at spise. Flere og flere spiser frokost på PG, så det er som spisested, vi har vurderet betjeningen. Vores tjener var ikke særlig opmærksom. Det var  lidt  som om, vi ikke følte os velkomne. Ikke godt. Langt om længe kom han da ned med to menukort. Han gik igen, uden at spørge hvad vi ville drikke. Da han lidt efter kom igen, bestilte vi vores mad. Han mente, det var for meget, da vi ikke så ud til at kunne spise så meget. Så vi ændrede bestillingen til noget mindre. Heller ikke her blev vi spurgt om, hvad vi ville drikke. Så vi gik om i baren, og bestilte to store Klosterbryg fra Aarhus Bryghus. Det ved man da, hvad er. Kvinden, som ikke var af den venlige type, havde ikke tænkt sig at komme ned med vores øl, så vi ventede og tog dem selv med, fair nok. Der var seks andre til frokost ud over os ved vores første besøg.

Gårdhaven på Peter GiftVi er sjældent decideret utilfredse med betjeningen, men undskyld PG, den holder ikke med en så dårlig service. Det er modne tjenere til frokost, men de er godt nok ikke oppe i gear, tværtimod. Så med lidt smil og service kunne PG meget let løfte det historiske Aarhus ikon op til tidligere tiders højder. Men der skal gøres noget på den front. Det holder ikke i længden. Både den kvindlige og mandlige tjener var i den grad rolige, de rørte sig stort set ikke.

Indretning på Peter Gift i M.P BruunsgadeEt sted for alle

Der er nok en svag overvægt af modne mennesker, eller dem i kategorien +40. Men der kommer også mange unge , også for at spise, men det er mest torsdag-fredage, de er i overtal. Peter Gift er røgfrit, men der er  et overdækket rygeområde  og en helt fantastisk gårdhave – en oase midt i byens støj. Når forårets sol og sommeren nærmer sig  er den gårdhave et paradis.

Gamle Carlsberg til frokosten på Peter GiftMasser af fadøl – respekt og ros!

Øllet er en vigtig bestanddel på PG. Uden den, gik det ikke. Der er også nok af den. 9 forskellige slags øl på fad- og mere end 45 forskellige danske og udenlandske øl på flaske. Sådan! Stor ros for det. Sådan skal det være. Vi ser også rigtig mange, som blot kommer på PG for at få lidt øl. En Klosterbryg fra Aarhus Bryghus gav vi 58 kroner for en halv liter, mens Gamle Carlsberg på flaske kostede 24 kroner stykket.

Klosterbryg fra Aarhus Bryghus på Peter GiftJa, vi anbefaler Peter Gift – for det, stedet er

Nu er vi jo en guide, som anbefaler det, vi holder af. Og vi holder af PG. Det er et helt fantastisk sted, hvor vi har brugt et utal af timer. Men vi har ikke spist der så meget, indrømmet. Måske havde vi for store forventninger til maden, jeg ved det ikke. Men til prisen får du store portioner velsmagende mad. Ikke nødvendigvis hjemmelavet, men det er ganske udmærket, hvis du ikke har for store krav til din frokost. Vi vil komme der igen og spise, helt sikkert. Men ikke for madens skyld, men for hyggen, de mennesker vi kender der, og ikke mindst øllet. Det er krumtappen hos PG – akkurat som det har været i snart 108 år.

Peter Gift

M.P Bruuns Gade 28
8000 Aarhus C
Telefon: +45 86 12 01 63
Link til hjemmeside

 

Åbningstider:

Dagligt 11.00 – 01.00
Søndag og helligdage 14.00 – 22.00
Frokostkøkkenet har åbent, tirsdag til lørdag fra 11.00 – 15.00
 
[mappress mapid=”254″]

Del artikel

Andre læser også