//Cafeer

Råbar – råt, 42 grader og gennemført!

Af Redaktionen

Midt imellem lejligheder, spillesteder og Aarhus å´s rolige, rislende vand finder vi aftenens spisested – Råbar. En café, som udefra ligner alle de andre caféer, men dog har noget helt andet at tilbyde. Det ligger ligesom i navnet, at det omhandler rawfood. Mad, der ikke opvarmes over de 42 grader, så de enkelte fødevarer bugner af såvel vitaminer som mineraler, ligesom indholdet af næringsstoffer og den gode smag er god. Det er råt, 100% økologisk, vegetarisk (uden kød) og vegansk (uden mælkeprodukter). Vi entrerer en verden af sundhed, hvor man uden tvivl positionerer sig på kvalitet, smag og ikke mindst sundhed. Konceptet er ren i sin form.

Råbar I Aarhus

Lidt, men godt

Vi træder ind i en rummelig og dog alligevel lille café denne mandag aften, hvor flere og flere kunder indfinder sig, som aftenen skrider frem. Her bliver vi modtaget af en imødekommende og rolig, ung fyr i betjeningen, som midt i travlheden smilende placerer os ved de små borde. Gennem de store vinduespartier, der udgør caféens facade, kan man om sommeren sidde og nyde udsigten ud over Aarhus å.

Tavlen på Råbar

Menukortet udbyder fire forskellige hovedretter. Derudover er der to slags tapasanretninger, én uden og én med vin og bobler. Spartansk, men eftersom en del af konceptet er, at der skal være fokus på råvarerne, og at det, der serveres, skal være af 100% kvalitet, er det forståeligt. I bedste paleo-stil indeholder ingen retter hverken mel, gluten eller stivelse.

Alle retterne på kortet kan laves som takeaway, men de fleste foretrækker dog at spise maden i selve caféen. Endvidere byder menukortet på inspirerende shots, juicer og smoothies, ligesom der serveres brunch og et lille hjemmelavet udvalg til den søde tand – sammen med økologisk te eller kaffe.

Mange forskellige smagsvariationer

Vi valgte tapasanretningen uden vin til 350 kroner for to personer. Anretningerne blev serveret på to aflange granitfade, som gjorde anretningen æstetisk at se på. De rummede alverdens farver og samtlige smagskombinationer: surt, sødt, salt, bittert og umami. Der var tænkt over detaljerne, god variation og alle elementer på de to granitfade spillede sammen i smagsvariationer.

Tapasanretningen indeholdte Råbars svar på en vegetar-sushi i form af otte styk makiruller med tang, blomkålsris, rødbede, agurk, råsyltede rødløg og avokado – og med tilhørende sojasauce og frisk ingefær.

Lige før det er for sundt - Råbar

Derudover var der en skål med månedens salat bestående af spæde salatblade med søde æbler, blomkål, spinat, revet gulerod, avokado, karry-nøddemix samt en frisk og smagfuld citronoliedressing. Der lå fire stykker dehydreret (tørt på jysk) brød i to variationer, én med spinat og én med boghvede og soltørrede tomater – som dyppelse dertil var en hjemmerørt persillepesto og en rødbedehummus.

Tapasanretning på Råbar

Vi fik også en rødbede/selleribøf, hvis konsistens på overraskende vis mindede om en rigtig hakkebøfs – på toppen af denne var en tomatsalsa med meget gennemtrængende, frisk koriander. Bøffen var efter min smag lidt for sund, men min medspiser nød den til fulde.

Vegetarbøf på Råbar i Aarhus

Til sidst bød anretningen også på en skål med hjemmelavede rodfrugtechips af pastinak og persillerod og et lille shot med citron, æblesaft, ingefær og chlorella med en sød æbleskive på toppen i ren tequila-stil. En ren smagseksplosion, der syntes at indeholde flere smagsnuancer, end vi kunne gennemskue.

Slutteligt fik vi en lille lækker dessert bestående af en rå brownie lavet af dadler, mandler, kakao, vaniljepulver og ristet kokosflager. Til desserten købte vi hver en kop velsmagende kaffe med mandelmælk til 20 kroner.

Rå brownie lavet af dadler, mandler, kakao, vaniljepulver og ristet kokosflager på Råbar i Aarhus

Månedens smoothie

Hver måned udbyder Råbar en ny smoothie. Til vores mad valgte vi to forskellige smoothies fra menutavlen, der blev lavet, mens vi så på. Den ene var ”Beat it” med saft af rødbede, ingefær, jordbær, banan, nøddemælk og hørfrøolie. Den var dejlig kold, cremet og med en skøn naturlig sødme fra frugterne kombineret med det stærke fra ingefæren. Den anden smoothie var en ”Grøn mynte” indeholdende frisk spinat og mynte, avokado, banan, æble, dadler, chlorella, hørfrøolie og nøddemælk. Den var ligeledes dejlig cremet, frisk og rund i smagen, perfekt temperatur og med tilpas sødme. Begge smoothies kostede 55 kroner stykket og var hver en krone værd!

Beat it og grøn mynte på Råbar i Aarhus

Af øvrige drikkevarer kan nævnes friskpressede juicer til 50 kroner, Firestarter – og Beatpower shots til 28 kroner, man kan købe øko brus til en pris af 35/40 kroner og ikke mindst øko. Alle varme drikke er som alt andet i caféen selvfølgelig økologiske. Kaffe fås til en pris af 20 kroner og med opfyldning til en 10 ‘er. Dertil kan fås soja-, mandel – eller almindelig komælk.

Af alkohol tilbydes øko bajer fra Thisted Bryghus til 38 kroner. De økologiske eller biodynamiske vine skiftes løbende ud. Tre glas fås til den nette sum af 130 kroner.

Lidt af hvert på Råbar

Hyggelig, alsidig atmosfære

Det er moderne, rolig musik der strømmer gennem højtalerne. De levende lys, friske blomster, lammeskindsbeklædte stole, og en afdæmpet belysning skaber en hyggelig atmosfære. Det lidt aparte lokale, kunne minde om dele af en fabrik med store metalrør i loftet. Men med sit lille udbud af friske råvarer i kølemontren, markedsvognen i hjørnet med sit frugt og grønt til kilopris samt specialvarerne på hylderne med prismærker, føler vi os placeret midt i en lille, hyggelig købmandsbutik. Midt i lokalet har vi ”købmandsdisken”, hvor store vægtavler fortæller os caféens udbud af diverse mad- og drikkevarer.

De rå lokaler hos Råbar

Kunderne

Råbar har eksisteret i tre år, og tjeneren fortæller, at der gennem hele perioden har været en opadgående interesse for stedet. Han hævder, at Råbar er en café ”for alle”, og det er da også et alsidigt kundeklientel, der er på besøg denne aften. I et hjørne holder en blandet gruppe møde, ved siden af er en kunstner-agtig lille forsamling af midaldrende kvinder kommet forbi for at hygge sig, og bag os nyder et yngre par i stilhed et sundt, nærende måltid mad. Unge som gamle finder tilsyneladende vej til Råbar – dog efter vores mening med en overvægt af kvinder på de +30 år, der er bevidste om, hvad der er godt at indtage og tiltrækkes af råt mad uden kød.

Hygge ved Råbar i Aarhus

Sund fornemmelse i maven

Opsummerende må jeg konkludere, at de på Råbar formår at få den fulde smag frem i de enkelte ingredienser og råvarer. På trods af, at jeg som kødspisende individ noget skeptisk entrerede en vegetar – og veganercafé, og på trods af jeg ofte får varmebehandlede måltider, må jeg erkende, at rawfood smager godt, og jeg blev mæt på den gode måde.

Det er en café, der skiller sig ud, og man skal være interesseret i at prøve noget anderledes. Så er du til kød, så er det ikke Råbar du skal besøge. Priserne ligger i den lidt dyrere ende, men eftersom kundetallet stiger på caféen, lader det til, at mange er villige til at betale mere for god smag, friske råvarer og alternative opskrifter. På Råbar er konceptet i hvert fald gennemtænkt og gennemført. Om det hjælper på humør, velvære og skønhed er op til den enkelte at bedømme – jeg forlod i hvert fald caféen med en god fornemmelse i maven og en oplevelse rigere. Aarhus Update ønsker rawfood velkommen med åbne arme!

Anmeldelsen er skrevet af Pernille Søborg

 
Råbar
Vester Alle 15
8000 Aarhus C
Telefon: +45 25 66 78 00
Hjemmeside
 
Åbningstider
Mandag – lørdag: 10.00 – 21.00
Søndag: Lukket
[mappress mapid=”447″]

Cafeer Se alle

Udvalgte artikler Se alle