//Restaurant

Restaurant Europa: Ukompliceret dansk mad og værtskab med stort V

Af Pernille Søborg

Restaurant Europa ligger på den befærdede Havnegade med en flot udsigt ud over vandet. En populær, lille og hyggelig restaurant, der ofte har fulde huse til frokost, men også om aftenen serveres der kendte danske retter. Menukortet er let at overskue. Fem hovedretter og fire desserter. That´s it!

Stjerneskuddet på havnen

Siddende ved vinduet med udsigt til den nye havnefront faldt valget på stjerneskuddet. En pæn stor udgave med røget laks, rødspættefileter, rejer, grønne asparges samt mayo og en hjemmelavet rød dressing. I bunden var et stort frisk salatblad, og toppen var pyntet med agurk, tomat, citron og rogn.

Fiskene var i en klasse for sig. Saftige, friske og veltilberedte. Specielt den dampede filet gjorde indtryk. Laksen var røget med god smag og mørhed. Det smørstegte brød forblev sprødt hele vejen. Der var godt med dressing og generelt en skøn smag. 165 kroner var prisen, og hver en krone værd. Vi blev anbefalet en Bohemian pils fra Schiøtz til 60 kroner. En fyldig og frisk øl med et strejf af kvæde og æble.  

 

En ordentlig bøf

Pariserbøffen fristede. Tjeneren informerede om, at vi skulle forvente, der gik 25 minutter inden serveringen, da retten selvfølgelig laves fra bunden. God stil at informere om det! En ordentlig krabat med en 400-500 grams bøf blev serveret. I små skåle var der hjemmelavede rødbeder, hakket løg, kapers og to æggeblommer – det var nødvendigt til den store bøf. Ovenpå bøffen var der en god gang revet peberrod og ringe af rødløg.

Brødet var pænt dækket. Men det var vendt i smør og fint sprød. Kødet var medium stegt. Godt krydret og dejligt saftigt. En traditionel pariserbøf med smag, saft og ikke mindst kraft. 165 kroner var prisen. Hertil drak vi en Mørk Mumme fra Schiøtz til 60 kroner. En kraftig, mørk og maltet øl, der passede ganske godt til pariserbøffen.

 

To søde desserter

Til dessert var det den søde tand, der vandt. Europas chokoladekage med vaniljeis, jordbær og chokoladesovs til 85 kroner og Europas Sunday Cookie dough med is, kage, jordbær, flødeskum, chokoladesovs og karamel til 75 kroner.

De to desserter mindede om hinanden. Ikke så meget overraskende. Nogle søde og bastante bomber. Vi vil dog fremhæve karamelsovsen. Den smagte fantastisk. Tjeneren foreslog et glas portvin til desserten. Det bakkede vi op og fortrød det bestemt ikke. En Ramos Pinto porto 10-års Tawny blev skænket i glasset. Ikke i et lille dessertglas, men i et vinglas. Den var sødmefyldt og supplerede desserten ganske glimrende. 75 kroner pr. glas.

Værtskab i særklasse

Der er en helt speciel stemning på Restaurant Europa. Det skal opleves. Her kommer alle typer mennesker og spiser. Mange gange er det selskaber af mænd, der skal have stegt flæsk ad libitum, smørrebrød eller noget andet, man kan blive godt mæt af. Ingen tvivl om at dagens kvindelige vært, som også er en af de to ejere, bærer en del af skylden for succesen på restauranten. Hun er smilende, altid glad, hurtig i replikken, imødekommende og sætter sig gerne hos gæsterne og får en snak. Den anden del af succesen skyldes køkkenchefen.

Vurdering

Det er ukompliceret, klassisk dansk mad, du får på Restaurant Europa. Her er ingen smarte krummelurer. Der bliver ikke sparet på noget. Slet ikke hovedingredienserne som kød og fisk. Der er fokus på kvalitet, og de laver maden fra bunden. Vi betalte i alt 760 kroner. Bestemt en pris, der er i orden. Du får meget for pengene hos Europa. Betjeningen er noget af det mest nærværende, du kan finde, og der er styr på råvarer og tilberedning. På Restaurant Europa føler du dig velkommen. Du kan slappe af med dansk mad i rigelige mængder. En lige så stor anbefaling som der er portioner. Så den bliver stor.

 

Restaurant Europa

Havnegade 28
8000 Aarhus
Website

 

 

Restaurant Se alle

Udvalgte artikler Se alle