//Restaurant

Sevags i Egå – En ægte græsk taverna

Af Redaktionen

Nogle gange er man heldig, at få en oplevelse man ikke havde regnet med. Det fik vi en lørdag aften i den nordlige ende af Aarhus. Eller rettere sagt Egå. Vi har flere gange hørt om en lille græsk taverna ved navn, Sevags grækeren. Rygtet hed sig, at det skulle være en ægte græsk taverna, eller så ægte som sådan en nu kan være i Danmark. Sådan en med hygge og en afslappet stemning. Et sted hvor indfødte grækere selv lavede maden. Det satte vi os for at finde ud af. Rygtet talte sandt. For præcis to år siden, blev grækeren herre i eget hus. Det kan ses på aktivitetsniveauet i den lille restaurant.

Meget at vælge mellem

Det er græsk mad, der serveres. Ikke færre end 42 græske retter er der på menukortet. Derudover er der pastaretter, tilbehør og desserter. ”Maden er baseret på kærlighed, fantasi og masser af krydderier,” siger Sevag. Der er noget for hele familien. Grunden til at der er pastaretter, er udelukkende fordi børnene elsker grækerens pasta.

Sevags grækeren i Egå-2

Vi blev anbefalet at prøve en omgang mezé. Ordet betyder et stort udbud af “små bidder af mad”, akkompagneret med noget at drikke. Idéen er, at man skal sidde ned, når mezé serveres og have god tid. Mezé er hverken en hurtig snack eller et fastfoodmåltid. Det skal være frisklavet, gerne med omhu for at skabe den rette stemning. Det var også tilfældet den aften, vi tog turen til Egå for at spise hos grækeren.

Det er små græske retter, hvor man får en rundtur i det græske køkken. Prisen var 239 kroner, for en stor og velsmagende omgang.

Mezé på Seveg i Egå

Hjemmelavet tzatziki og humus, kikærtepasta, hvidløg, citron og sesamolie. En helt anden oplevelse end de typiske græske færdigprodukter. De to kolde retter var velsmagende med gode krydderier. Græsk bondesalat. Salaten var frisk og med lidt olie. Stegte blæksprutter med citron. De sprøde blæksprutteringe smagte ikke af friture. Tak for det. En let start.

Opstart på Seveg i Egå

Grillet halloumi som er en grillet cypriotisk ost med citron. Osten serveres ikke på mange restauranter i Danmark, desværre. Den smagte herligt og havde en god fast konsistens.

Endnu et fad meze hos grækeren i Egå

Grillede rejer på spyd. Det var store flotte rejer vi så her. Velsmagende er ordet for dem. Græsk bøf på grill med familiens egen krydderiblandning. Her har vi at gøre med den perfekte græske hakkebøf. Den smagte af en ting, og det var af mere. Jeg elsker, når der er krydderier i kødet. Bøffen var særdeles saftig og godt krydret. Ikke færre end 11 forskellige krydderier var i spil til hakkebøffen. Loukaniko eller grillet, krydret landsbypølse med citron.

Et fad meze hos grækeren i Egå

Amorgos souvlaki som er grillet svinekød på spyd med Sevags citronmarinade og krydderier. Kødet var i den grad mørt. Paros Kotopoulo som er en ovnstegt kylling med græske krydderier. Kyllingen var dejlig saftig og skindet havde en god, krydret smag.

Mere mad hos Sevags grækeren i Egå

Der var pommes frites til. Nogle af de bedste vi havde smagt. De var godt sprøde uden på og bløde indeni. Ros for dem. Det skal nævnes, at der hos Sevags er flere fiskeretter, end man normalt ser på græske restauranter. Laks, tun og tigerrejer er nogle af dem.

Alle drikkevarer er mere eller mindre græske. Der er de specielle græske øl, Vulkano med let honningsmag, Mythos og Fix samt de græske vine, som er ganske fornuftige i pris.

Volkan blonde på Seveg i Egå

Historien bag

Når man træder ind i Restauranten Sevags på Skæring Strandvej, udspille der sig et lille stykke af Grækenland. Grækeren, som Sevag Aharounian kaldes, er manden bag restauranten. Han er vokset op på den græske ø Naxos og i Athen. Det er ikke første gang, han har arbejdet med græsk mad i Danmark. Sammen med sin bror drev han i en periode Restauranten Chez Tony på Trøjborg. De blev enige om af stoppe deres samarbejde, hvilket gjorde lillebror, Sevag, startede sit eget. I dag har han sin egen restaurant ‘Sevags Grækeren’, der er blevet taget rigtig godt imod af områdets beboere.

lige før lukketid hos Sevags grækeren i Egå

Hvorfor Egå?

Grunden til, det blev i Egå, var, fordi området manglede et godt græsk sted, og områder var dejligt. Der er kun 50 meter til vandet. Begge dele betød noget, fortæller grækeren os. Det her er et stykke Grækenland på den rigtige måde. Gæsterne skal komme her, fordi de savner den ægte græske mad og vin. Vi er altid glade, og er imødekommende over for alle, som kommer herud.

Udsigten 75 meter fra Sevags grækeren i Egå

En kendt mand – alle kender grækeren

Der var godt gang i restauranten ikke mindst på take away området. Der kom jævnligt folk forbi for at hente aftensmaden. Sevag snakker med alle. Han er værten, og det stråler ud af ham, at han elsker rollen. Grækeren kender mange af kunderne – og de kender ham. Som vi ser det, så er der rigtig mange stamkunder. De står i kø efter deres mad (take away), og snakker også indbyrdes med hinanden. Det virker meget naturligt, at man gør det. Utroligt så meget grækeren kan huske om sine kunder. Vi følger også med. Flere af samtalerne lægger op til en opfølgning, men den fik vi ikke. Sevag er altid på arbejde og har et stort hjerte, som banker for det græske køkken.

Udbringning

Til større selskaber leverer Sevags til døren. Han er interesseret i at gøre alle tilfredse og hjælper til med at få sammensat den rigtige menu til arrangementet. De kan jo lave mad, som er autentisk græsk, hvilket der ikke er så mange, der kan på vores breddegrader. Også julefrokoster serverer Sevags.

Rent og pænt hos Sevags grækeren i Egå

Ufattelig billigt – og intet med krisen i Grækenland at gøre

Prislejet hos grækeren er i den gode ende. Det er svært af forstå, at så enkel og velsmagende mad i pænt store portioner ikke koster mere. Der er en sjælden set value for money. Priserne er så gode, at turen til Egå er betalt.

Vores begrundelse

Grækeren er en hyggelig mand. Det smitter af på gæsterne. Han er tilstede og glad og stolt for sin lille restaurant i Egå. Det er forståligt, for det er en autentisk græsk restaurant og take away, hvor du får græske egnsretter, som ikke er tilpasset den danske smag. Alt er hjemmelavet, det smages tydeligt i maden. Det er noget af det bedste græske mad, vi har smagt længe. Sevag har tydeligvis et mål, med det han gør.

Hvis vi skal kritisere noget, så er det lokalet. Det er ikke særlig græsk, men vi er jo også i Egå og ikke Grækenland. Dog er der fyldt med billeder fra diverse græske øer og sammen med duften af den græske mad og den græske musik, kan man let drømme sig tilbage til sommerferien på en af de græske øer. Til gengæld er der nærmest klinisk ren. Noget, som klart tæller op hos os. Alt er velholdt, og der er også hyggeligt nok, men det er meget grækeren selv og hans personale, som skaber den gode stemning. Sevags Grækeren får en stor anbefaling fra Aarhus Update.

Anmeldelsen er skrevet af Pernille Søborg 

 

SEVAGS – GRÆKEREN
Kystcentret
Skæring Strandvej 3
8250 Egå
Telefon: 86 17 62 22
Mail: graekeren@sevags.dk
Link til hjemmeside
[mappress mapid=”412″]

 

Restaurant Se alle

Udvalgte artikler Se alle