//Restaurant

Anmeldelse: Verdensklasse KÖD

Af Redaktionen

Jeg har ofte stået i køkkenet lørdag aften, med nyindkøbte slagterskårede bøffer, og set frem til at trylle på komfuret eller grillen for at kunne servere kødet som menuens højdepunkt. Saftigt, mørt og medium-rare, som vi foretrækker det hjemme hos mig.

Hver eneste gang har jeg en helt klar idé omkring, hvordan de skal tilberedes og se ud, når første bid skæres. Jeg indrømmer dog gerne, at resultatet ikke altid bliver som tiltænkt. Jeg er sikker på, jeg ikke er den eneste med dén oplevelse.

Så når nu det åbenbart skal være så besværligt, hvorfor så ikke besøge nogle af dem, som siges at mestre denne disciplin til perfektion? Vi besluttede os derfor for at besøge Köd i deres nye lokaler ved Åboulevarden.

 

Varm velkomst i nye lokaler

Köd åbnede i deres nye lokaler på Åboulevarden den 7. september og forlod dermed de kendt rammer i skolegade. Succesen oversteg kapaciteten i de gamle lokaler, og derfor slog ejerne til, da muligheden bød sig for at ombygge og åbne i endnu større lokaler på Åboulevarden.

På en rigtig god dag i Skolegade kunne restauranten have omkring 135 gæster igennem, hvorimod de nye lokaler har en kapacitet på hele 238-250 gæster.

 

‘Maskinrummet’ er et åbent miljø

De nye lokaler er mere åbne end de gamle. Man fornemmer stemningen i lokalet i langt højere grad end tidligere. Indretningen er rå og stilfuldt, med mange lækre detaljer og finesser. ‘Maskinrummet’ er et åbent miljø, hvilket er blevet en populær gimmick på flere finere restauranter, således gæsterne kan få en fornemmelse af, hvordan maden bliver tilberedt, og hvordan arbejdet i køkkenet foregår.

Jeg er selv fan af den helhedsoplevelse, det giver, at man kan følge kokkene i deres arbejde, frem for at gemme det væk, som tendensen ellers hidtil har været.

Lyset er stadig dunkelt som i Skolegade, hvilket umiddelbart giver en mere loose stemning, hvilket står i skærende kontrast til betjeningen og maden, som står knivskarpt!

Vi blev mødt af en smilende tjener, som viste os ud i garderoben, for dernæst at følge os ind til vores bord. Restauranten var stort set fuldt booket på en torsdag aften, hvilket gav en super god summen til stemningen og atmosfæren.

 

Pre-dinner

Straks efter vi havde sat os, kom aftenens tjener, som senere skulle vise sig at være ualmindelig dygtig og faglig kompetent. Hun præsenterede konceptet samt en detaljeret gennemgang af menukortet for os.

Vi startede ud med at bestille et glas cava, helt præcis et glas Mont Michel brut, som var dejligt forfriskende, uden at være for tør. Vi bestilte også Limonade á la Köd, som består af; vodka, hjemmelavet limonade og angostura bitter. Også denne var dejlig frisk og fint afbalanceret i form af sødme/bitterhed.

Derudover fik vi serveret hjemmebagt brød, som mindede om Foccacia, dog langt mere ‘bombastisk’ end luftigt, men på den gode måde. Hertil hjemmelavet estragon-mayo samt flager af middelhavssalt til brødet.

2 flasker vand blev stillet på bordet, uden opfordring fra os, én med og én uden brus – god stil!

En rigtig god start på aftenen, som automatisk satte forventningerne i vejret til resten af oplevelsen.

 

Forretterne

Forretterne var vi ret beslutsomme omkring. Vi bestilte tartar og carpaccio. Begge retter var tilberedt af dansk oksemørbrad.

Råt kød… Ja tak!

Tartaren var rørt med urter og kapers med sprøde jordskokkechips, frisée salat samt ærteskud på toppen. Dertil var der hjemmelavet estragon-creme samt lidt revet peberrod til selv-dosering, hvis man ønskede at spice tartaren lidt op.

Den smagte som jeg håbede og forventede. Garnituren var afstemt og tog ikke fokus fra kødet, men supplementerede på fineste vis. Som forret var mængden meget passende, og dertil fungerede det rigtig godt med peberroden – snedigt af kokkene at holde den intense peberrod for sig, så de sarte kan lade det ligge, de modige kan give den gas, og de sarte med lidt mod (inklusive undertegnede) kan prøve sig lidt frem.

Hvis man er til det gamle håndværk, kunne man have skrabet mørbraden fremfor at hakke den…

Tjeneren vurderede, at Coppola vinen ville blive for powerfuld til tartaren, og derfor anbefalede hun et glas Cótes du Rhóne, som var mere let, dog stadig lidt krydret, hvilket gik rigtig godt til tartaren.

 

Carpaccio uden croutoner

Carpaccioen var flot serveret. De tynde, fine skiver mørbrad var toppet med; Urtemayo rørt med brunet smør, rucola, syltede rødløg, vesterhavsost, samt hjemmelavede croutoner. Dejlig forret, men desværre dominerede croutoner for meget. Der var for mange af dem, og de var for store, smagfulde og hårde. Det gjorde desværre, at de fjernede fokus fra kødet og det andet garniture i munden og blev for dominerende. Løsningen på dette ‘problem’ var dog lige til. Vi undgik croutonerne og dette gjorde carpaccioen til en langt mere fuldendt smagsoplevelse efter vores vurdering.

New York Strip, et sikkert valg

Aftenens valg af hovedret var dog mere udfordrende. Vi fik kyndige råd af vores dygtige tjener, og efter længere tids overvejelse faldt valget på en New York Strip fra det amerikanske Greater Omaha kvæg, som er kornfodret. I USA må der fodres anderledes end de fleste andre lande, blandt andet med langt mere majs, hvilket giver kødet mere sødme. Kødet smagte fremragende. Det var mørt og saftigt og havde en dejlig sødme efter fodringen med majs. Til prisen var der virkelig value for money i dette stykke kød. Prøv det selv!

Australsk Wagyu, så bliver det ikke bedre

Aftenens anden hovedret blev et stykke australsk Wagyu sirloin. Wagyu tilsvarer det måske mere kendte Kobe kød fra Japan. Betegnelsen ‘kobe kød’ er dog kun tilladt at bruge, hvis kødet kommer fra Japan.

Dette helt fantastiske stykke kød, blev serveret ovenpå en gulerodspuré. Kødet blev tilberedt medium rare, da det ikke tåler, at blive stegt for hårdt – så er man ikke til rødt kød, skal man holde sig fra dette valg.

Australsk Wagyu hos KöD ved åen i Aarhus C

Kødet i sig selv var en oplevelse. Det var enormt mørt og samtidig med masser af kraft og smag. Fedtkanten var med til at fuldende oplevelsen af et virkelig lækkert stykke kød.

 

Side orders på 1. klasse

Aftenens side orders bestod af; smørsauterede svampe med persille og havsalt, grønkål med granatæble, citron og valnødder, cherrytomater med basilikum og mozzarella og sidst men ikke mindst steak fries med vesterhavsost og urter.

Jeg må erkende, at jeg er imponeret over Köd’s side orders. De er perfekt tilberedte og afstemte uden på nogen måde at være for ‘greezy’, som man ellers nogle gange oplever. De komplimenterede bøfferne rigtig godt og især de smørsauterede svampe, som denne dag bestod af østershatte og champignon, fungerede rigtig godt. Cherrytomaterne og mozarellaen gav et dejligt frisk indspark til de lidt tungere steaks. Portionsstørrelsen på diverse side orders var relativt stor, og selvom vi valgte at dele de 4, kunne vi ikke spise dem op.

 

Må man drikke saucen fra skålen?

Ingen god bøf uden en god sauce! Aftenens valgt faldt på klassisk bearnaise til wagyu’en og portvinsglace til Strip’en. Især portvinsglacen var uimodståeligt, med sin gennemtrængende sødme. Haps! Det var en opgave i sig selv, at holde min ledsager væk fra at drikke den direkte fra skålen.

 

Er man til forret eller dessert? Begge dele tak!

Pladsen i maven, var på dette tidspunkt af aftenen, ved at være fyldt. En god aften afsluttes dog gerne med lidt sødt til hjemturen. For de som ikke kan beslutte sig, er det oplagte valg dagens kagetallerken, som denne aften bestod af 3 af de i alt 4 desserter fra kortet, dog i mindre udgave end hvis de bestilles alene.. Men der var rigeligt til deling.

Vi fik serveret en cheesecake med crumble, en fransk chokoladekage og en madeleinekage. Især de to førstnævnte kager var lækre, madelainekagen var dog tør og kedelig, hvilket vi kunne høre nabobordet var enige i. Et enkelt glas portvin blev nydt til desserten, som var den perfekte afslutning på en rigtig oplevelsesrig aften.

 

Vin til maden

Vin er en fantastisk størrelse. Det kan på én og samme tid, være med til at løfte oplevelsen af maden, men samtidig kan den også ødelægge en god smagsoplevelse. Derfor er valget af vin enormt vigtigt. Köd’s vinkort er ikke imponerende stort, men de har trods alt rigtig gode bøf-vine, som også må siges er vigtigt, når nu kød stort set er det eneste, de serverer.

Vi havde mere eller mindre besluttet os for forret samt hovedret, og med det i tankerne blev vinkortet studeret nænsomt.

 

Francis Ford Coppola…..!

Øjnene blev hurtigt rettet mod især én bestemt vin på kortet, nemlig Francis Ford Coppola’s Zinfandel, Directors cut. Coppola’s vin er som regel ikke at finde på de gængse vinkort, og derfor var valget nemt, da den var at finde på Köd’s kort.

Hvis navnet klinger bekendt, så er det forståeligt. Francis Ford Coppola er en oscar belønnet amerikansk filminstruktør og manuskriptforfatter, som har opnået størst berømmelse og anerkendelse for at have instrueret Godfather-trilogien.

Coppola familien har produceret vin i mange generationer, men det er først efter, Francis Ford Coppola har kastet sin dedikation på druerne, at det virkelig har taget fart.

Zinfandel’en var fantastisk og komplimenterede kødet på allerbedste vis. Et perfekt match! Vinen er lilla i glasset med overskyggende duft af brombær. I smagen er den powerfuld og fyldig, med præg af modne frugtnoter og en lang afstemt eftersmag.

Value for money på Köd

Det er ingen hemmelighed, at Köd er én af mine absolutte favorit restauranter i Aarhus, hvis lysten er til et mørt, saftigt og lækkert stykke kød.

Menukortet er ikke specielt stort, hvilket ofte kan betragtes som et kvalitetsstempel – og for Köd var dette ingen undtagelse.

Det meste sad lige i skabet og var en gennemført oplevelse. På Köd får du en uovertruffen oplevelse i kødets tegn, serveret og tilberedt til perfektion. Kødet er saftigt, mørt og ikke mindst enorm smagfuldt. De forskellige side orders er perfekt afstemte, og komplimenterer kødet på allerbedste vis – og snyd så ikke dig selv for portvinsglacen!

Tjenerne er dygtige og udviser stor faglighed, hvilket gjorde oplevelsen endnu bedre. Vores turde komme med sine egne klare anbefalinger af både vin og kød, uden på nogen måde at ‘dække’ sig under de klassiske “det er en smagssag”, stor cadeau til hende.

De nye lokaler er fede, rå, afslappet og stemningsfyldte.

Prisniveauet afhænger i høj grad af, hvad der bestilles fra menukortet, da der er stor prisdifference på især vin og kød.

Denne aften kom vi af med ca. 2.200 kroner. Det kan sagtens gøres meget billigere, men også dyrere. Du kan blive god mæt i kød med drikkervarer for under 250 kroner. Uanset valg på menukortet får du rigtig meget value for money på Köd. Det er klart et af de bedste steak steder i Aarhus.

Hvis ikke du allerede har besøgt Köd i deres nye lokaler, anbefaler vi klart at få det lagt i kalenderen hurtigst muligt.

 

Köd Aarhus

Åboulevarden 23
8000 Aarhus C
Telefon: 3841 6050
www.restaurantkoed.dk

Book bord her:

Åbningstider
Mandag til torsdag fra 17-00
Fredag og lørdag fra 17.00 – 05.00

Find vej

Rutevejledning

Restaurant Se alle

Udvalgte artikler Se alle