ARoS FOOD HALL – Regnbuens farver serveret på et fad

En ny spiseoplevelse så fredag den 5. august dagens lys. 34 gæster havde købt billetter til premieren på ARoS FOOD HALLs First Friday. En aften med spændende mad, imponerende vine, en udsigt ud over det sædvanlige og hvor kunst og nærvær var i højsædet. Seks til syv gourmet-serveringer med dertilhørende vine og bobler var i vente. Den første fredag i hver måned overrasker ARoS FOOD HALL gæsterne med en madoplevelse ud over det sædvanlige.

 

Alternativ indgang

De hvide duge blafrede let i vinden ved højbordene ved vareindleveringen denne sommeraften. Her blev vi modtaget med bobler og snacks. Gæsterne ventede spændt. Hvad der skulle ske, vidste vi ikke.

Indgangen til ARoS FOOD HALLs First Friday

I glassene var der fyldt Rheum Boblende Rabarber. En frisk syrlig og helt tør vin. Meget sommerligt. På bordene stod snacks. Maltflager med purløgsmayonnaise og kyllingeskind med friske ærter og ærtepure. Lidt sprød og salt til den syrlige vin.

De første gæster til ARoS FOOD HALLs First Friday

Vareelevator som champagnebar

Køkkenchefen, Bjørn Madsen, bød velkommen og fortalte om ARoS FOOD HALLs First Friday og hvad der skulle ske. Glassene blev fyldt op, og vi blev vist ind til den store vareelevatoren. Normalt transporterer den kunst og diverse varer til museet. Denne aften var der opstillet borde, bobler og snacks. En lille champagnebar i den store elevator. Godt tænkt.

Champagne og Aarhus - ARoS FOOD HALLs First Friday

ARoS FOOD HALLs First Friday med knald på alle sanser

Ottende etage var første stop. Etagen, hvor ARoS FOOD HALL normalt holder til, og hvor modningsskabet til kød sammen med urterne, der bruges i køkkenet, er integreret i indretningen. Gæsterne blev delt i to selskaber og placeret ved langborde. Ikke i restauranten. Nej, ude ved de store vinduer, med udsigt over byen. Som vikinger sad vi på samme side og ventede forventningsfulde på, hvad menuen bød på. Udsigten ved vores bord var til Rådhuset, Ridehuset og havnen. Bedre udsigt og kulisse til en middag er svær at finde.

Sikke en udsigt - ARoS FOOD HALLs First Friday

Forret – hurtige fingerhapsere

Så var det tid til maden. En rustik tallerken med tre små retter blev præsenteret. Vi skulle dele de små hapsere to og to. Den første var en form for æbleflæsk. På sprødt rugbrød med salt var en æblepure og let grillet bacon. Baconen kom fra sortbroget gris. Stor fedtmængde, men dobbelt så meget smag i kødet. Friteret blæretang med en creme lavet på kammusling rogn var anden hapser. Sprødt og saltet smag. Vi kunne i det fjerne skimte Aarhusbugten, hvor blæretangen var hevet i land. Hvem sagde lokalt? Hapser nummer tre havde de valgt at kalde Nomo. ARoS FOOD HALLs udgave af den spanske Lomo. Tørret og saltet svinefilet. I stedet for at bruge paprika og chili, som de gør i Spanien, så bruger ARoS FOOD HALL enebær og peber og med hjemmelavet sennep i midten. Svinet var fedtfattig, godt saltet og med stor kødsmag. En rigtig god start på aftenen, hvor vi fik et kort indblik i, hvordan gode råvarer skal smage.

Finderfood til ARoS FOOD HALLs First Friday

Royale bobler

Til hapserne kom der Champagne i glasset. Den var fra huset Pol Roger. Kongehusets foretrukne, og med Dronning Margrethe siddende i baggrunden på etage 8, var det jo meget passende. Et rigtig godt frisk glas uden så meget ævl. ARoS FOOD HALLs First Friday var hermed i gang. 

Restaurantchefen, Martin Søgaard til ARoS FOOD HALLs First Friday

Et personale på den store klinge

Vi var kommet rigtig godt fra start. Atmosfæren var rå og varm på samme tid. Tjenerne var smilende, venlige og fik med rolig hånd serveret retterne. Køkkenchefen præsenterede med små historier, hvad vi havde på tallerkenerne. Hvor maden kom fra, hvordan råvarerne var behandlet, og de efterfølgende spørgsmål fra de interesserede gæster blev klaret på fornemste vis. På samme måde præsenterede restaurantchefen, Martin Søgaard, drikkevarerne. Vi skulle ikke gøre andet, end lade os forføre. Det kunne man godt blive forfalden til.

Køkkenchefen, Bjørn Madsen, til ARoS FOOD HALLs First Friday

Sensommeren var over os

Næste ret var holdt i orange farver. Udseendemæssigt passede den til sensommeren og som et stykke kunst var det anrettet på tallerkenen. Jomfruhummeren var grillet kort tid. Sprød udenpå og saftig, som ind i himlen, indeni. Dertil forskellige slags græskar. Syltede græskarkugler, chips og puré var fordelt som små malerklatter på tallerkenen. Kantareller, der på denne årstid vælter op over det hele, havde også fået plads på tallerkenen. Der var pyntet med friteret maltbrød og kællingetand, der farvemæssigt passede godt ind på tallerkenen. Smukt så det ud, og de mange ingredienser supplerede hinanden godt. Der var maltbrød og pisket smør med krydderier til.

Jomfruhummer og græskar - ARoS FOOD HALLs First Friday

Græskarvinen

Hvidvinen kom fra Californien. Sauvignon Blanc fra Napa Valley. En kompleks vin, der både rummede cremet fløjlsblød frugt og friskhed. Noter af fersken, honning og citrusfrugter i flot harmoni med mineraler og fyldig frugt. Der var god balance, som passede godt til græskarrene.

 

Krabben og geden on tour

Plukkede krabbeklør lavet som en lille salat sammen med blomsterkarse samt en grillet agurk dækket med gedeostcreme, strandportulak, salturt fra Rømø og pyntet med dueurt prydede den sorte tallerken. Gedeosten var sart og overdøvede ikke krabben. En elegant og virkelig lækker ret. I glasset fortsatte vi med Sauvignon Blanc fra Napa Valley, hvilket selskabet ikke var utilfredse med.

Krabben og geden on tour til ARoS FOOD HALLs First Friday

100 dage i skabet

Krogmodnet kød var hovedretten. Oksehøjreb der havde hængt i ARoS FOOD HALLs skab i over 100 dage. Koen havde gået på Troldgården. Her kommer det meste kød på  ARoS FOOD HALL  fra. Til kødet var der en bearnaisesauce, funklende nye løg, karamelliseret løgpure, syltede løg, brændt løgstøv, fondant af kartofler og skovsyre. Kødet var mørt som smør og smagte af noget. Ren opvisning i, hvordan kød skal tilberedes og smage. Bearnaisen hang ved kødet og var med god syre. Det her var mad på højt niveau. En gennemført ret der smagte af mere.

Oksehøjreb der havde hængt i ARoS FOOD HALLs skab i over 100 dage - ARoS FOOD HALLs First Friday

Klassisk fransk rødvin

Så kom vi til rødvinen. Vi var kommet til Frankrig. Nærmere bestemt Bordeaux. Château Haut-Simard. Saint-Émilion Grand cru fra 2009. En dejlig klassisk fransk vin med en god alder. Et flot glas vin.

Chateau Haut-Simard til ARoS FOOD HALLs First Friday

Tagterrassen

Snakken gik lystigt ved bordet. Der var stor tilfredshed, og der blev skålet. Bunden var bestemt lagt, så en lille vandring fra etage 8 til tagterrassen, var passende. På tagterrassen vokser højbedene, hvor mange af restaurantens urter og grøntsager kommer fra.

Bjørn Madsen - ARoS FOOD HALLs First Friday

Vi blev præsenteret for en grøntsagsret. Sprøde gulerødder, luftig rygeost creme, rød syre og skærmblomst. En let anretning der gjorde sig godt i omgivelserne og ovenpå hovedretten. Et svagt uvejr var på vej, og tungere skyer dannede en god kontrast til regnbuens mange farver. Det kunne næsten ikke være planlagt bedre.

Servering på toppen af ARoS til ARoS FOOD HALLs First Friday

På vinsiden var vi nu taget til Alsace. En traditionel, klassisk og tør Riesling blev serveret. Navnet var Trimbach, Cuvée Frederic Emile fra 2007. Gylden farve og stor duft hvor petroleum og moden tropisk frugt fulgtes smukt ad. Her var lidt af det hele og i smuk balance.

 

Danske oste

I ARoS FOOD HALL stod ostene klar. Som en malerpalet stod de mørke sten smørebrætter klar med oste til at tage med ud til langbordene igen. De to selskaber havde nu byttet borde. Tre oste samt hybenpuré, hybenblomst og hybenstøv var anrettet til os. Den firkantede gule ost var Havgus fra Arla Unika. En økologisk gourmetost. Nøddeagtig og halvfast. Ost nummer to var en hvidskimmel brie på fåremælk fra Lolland. Økologisk, men igen mild. Den sidste ost var Blå kornblomst. Blød og fed blåskimmelost. Den gik godt sammen med den hjemmeavlede honning, der var med voks og det hele. En omgang gode, men milde oste Til ostene blev en tysk Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese 2009 fra Mosel præsenteret. Et valg som var lige så sikkert som amen i kirken.

Danske oste til ARoS FOOD HALLs First Friday

Kvædevin, og så fra Randers

Inden desserten skulle munden renses. Dertil fik vi fennikel og mynte garnité med røllike på toppen. God frisk renser. Vinen var Cydonia fra Randers. En dansk produceret pære og æble-kvædevin, som har været frosset. Cydonia havde en perfekt balance af kvædernes vidunderlige aroma, sødme, syre og en behagelig tannin.

 

Dessert

Som kronen på værket kom desserten, der stod i bærrenes tegn. Der var skovbrombær, brombær, hindbær is på jordbær, hvid chokolademousse og marengs i bunden. En stor rund kugle lavet af hyldebær dannede rammen. Flot og velsmagende afslutning på en aften ud over det sædvanlige.

Desserten til ARoS FOOD HALLs First Friday

The grande finale

På toppen af ARoS udgjorde Regnbuen sidste stop. Borde med hvide duge med kaffe og fyldt chokolade stod omkring i regnbuens farver.

Kaffe i Regnbuen - ARoS FOOD HALLs First Friday

Om det var trappen op til Regnbuen eller Aarhus by night, der tog pusten fra gæsterne i byens vartegn Regnbuen, vides ikke, men smukt var det. Den perfekte afslutning på en oplevelsesrig aften, hvor alle sanserne blev taget i brug.

Stående kaffe i Regnbuen til ARoS FOOD HALLs First Friday

Pris

699 kroner var prisen på ARoS FOOD HALLs First Friday denne fredag. Med mad og vin på dette niveau, er det intet mindre end et fund. At man på samme tid får ægte kunst på væggene, kunst på tallerkenen og i glasset, en udsigt der er uvurderlig og en stemning med tilfredse mennesker, der nyder selskabet er bare en sidegevinst. Da set-uppet varierer fra gang til gang, vil prisen gøre det samme. 899 kroner er prisen for næste omgang af ARoS FOOD HALLs First Friday.

Gæster til ARoS FOOD HALLs First Friday

Det mener vi

  • Ingen tvivl om at ARoS FOOD HALL havde ramt den rent her. En fantastisk intim stemning var skabt. Fokus var på oplevelser, hvor alle sanserne blev taget i brug og en unik samhørighed blandt gæsterne blev en naturlig del af aftenen. Personalet var i den grad på toppen. Mad og drikke blev præsenteret med nærvær og stil. Der blev fortalt historier og med en grundighed, der var retterne og vinene værdige. Der var tænkt over tingene og tid til spørgsmål. Det hele var et stort kunstværk. Ingen tvivl om at de kan lave mad på ARoS FOOD HALL. Jeg mener uden tøven, at ARoS FOOD HALL er blandt Aarhus’ bedste restauranter.

 

  • Stor ros til køkkenet for deres sammensætning og variation i retterne. Maden var velsmagende, en fryd for øjet, minimalistisk og sat godt sammen med vinene. Intet var overladt til tilfældighederne. Gennemtænkt ned til mindste detalje.

 

  • Den første fredag i hver måned afholder ARoS FOOD HALL denne seance, hvor du kan opleve de obskure sider af ARoS. Hvad der sker, finder gæsterne først ud af, når de kommer til ARoS. Med dette niveau og til en uhørt lav pris, er der ingen tvivl om, at der vil blive kamp om pladserne, når ARoS FOOD HALLs First Friday næste gang lukker dørene op for en kunstnerisk (gourmet)aften til First Friday. Jeg er i hvert fald solgt!

 

Se mere om ARoS FOOD HALLs First Friday her:

 

ARoS FOOD HALL

Aros Allé 2

8000 Aarhus C

Telefon: +45 87 30 66 50 

Link til hjemmeside

DB_AarhusUpdate-bannerreklamer_3_930x180

Del:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someoneShare on Google+0

Skriv et svar