Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Bidt af østers – Mesterskaberne i østersåbning foregår i Aarhus

Af Line Ingwar Karlsen

Danish Oyster Cup 2014 bliver afholdt på irske Tir Na Nóg i Aarhus. Det sker lørdag den 18. oktober fra 12.00 – 15.00, hvor der bliver en hæsblæsende konkurrence, gode østers og masser af Guinness øl. Der er gratis adgang for alle. Der er selvfølgelig mulighed for at købe østers fra østersbaren og øl i den irske bar.

 

Der er 16 deltagere til konkurrencen i Aarhus. Den er holdt nede på det niveau, da der også skal være plads og tid til at have det sjovt. Der er plads til en par hundrede mennesker, men det bliver helt sikkert et tilløbsstykke. Erfaringen er, at der altid er mange tilskuere til østerskonkurrencer. De sidste to år har konkurrencen været i København. Det er Danish Oyster Academy, som står bag konkurrencen.

 

Vi har verdens bedste østers i Danmark

Det var jo helt naturligt at tage udgangspunkt i den danske limfjordsøsters. Der er ikke så mange, som gør i udbredelse af de danske østers. Synd, for vi har faktisk nogle af verdens bedste østers i Danmark. De danske østers har mange flere nuancer end dem, vi importerer fra Midt- og Sydeuropa. I Danmark vokser de langsomt på grund af klimaet, hvilket giver en langt bedre smag end østers fra Bretagne. Den danske østers er mere kødfuld og fast i konsistensen.

 

Nichesport for nørder – En international disciplin

Foreningen blev i sin tid lavet for at fremme kendskabet til østers, men også for at lave lidt konkurrence ud af disciplinen af at åbne østers på tid. Østers er ikke kun forbeholdt overklassen. Sådan var det tidligere, men de tider er forbi, heldigvis. Dog er østers ikke en billig spise, men trods alt inden for rækkevidde for de fleste.

 

Udenlandske dommere

Umiddelbart ville man tro, at der var en lokal dommer, som kunne klare den opgave. Men nej, sådan er det ikke. Dommerne kommer til Aarhus fra Sverige og Norge. Der er 30 østers, som de bedste åbner på under 3 minutter. Det skal gøres ordenligt, hvilket vil sige, der ikke må være østersskaller i østersene. Man skal også passe på sine hænder, da en rift i hånden ofte er lig med en stor straf.

 

Lige hjemvendt fra Montreal

Østersåbning er hverken en lokal eller dansk opfindelse. Nej, det er noget, som foregår i hele verden. En, som bruger meget af sin tid på østers, er aarhusianske Jonas Tønsager. Han er medstifter af Danish Osters Cup og har repræsenteret Danmark ved flere internationale østerskonkurrencer. Han er lige hjemvendt fra Oyster Opening World Cup 2014 i Montreal. Tænk sig at rejse 6000 km for at åbne 30 østers. Til World Cup i USA bruger man de respektive lands øster. Jonas Tønsager brugte selvfølgelig danske østers. Danish Oyster Cup er iøvrigt stolte af at være officielle kvalificerer til denne konkurrence, samt Europamesterskabet og nordiske mesterskaber, da disse konkurrencer er nogle af de hårdeste og mest professionelle konkurrencer der findes i verden.

 

Østers – en livslang passion

Jonas Tønsager har nærmest givet al sin tid til østers. Han startede for 14 år siden med at konkurrere. Dengang var han kok på Restaurant Seafood i Aarhus. Det var naturligt at forelske sig i østers, da der blev åbnet mange øster på fiskerestauranten på Marselisborg Havn.

 

Irsk øl og østers

Hvorfor drikkes der øl til østers. Inspirationen kommer fra Irland, hvor de sværger til øl, når der kommer østers på bordet. Øl er mere nede på jorden i forhold til champagne. Den rigtige øl selvfølgelig. Ned på et plan, hvor alle kan være med. Jeg synes, det er noget af det mest fantastiske at spise østers sammen med godt irsk øl. De mineralske østers passer smagsmæssigt godt til øl, fortæller Jonas Tønsager.

 

Smådyrt at træne

Det er ikke jordens billigste sport, men nok blandt de mest velsmagende sportsgrene man kan dyrke. Det kræver meget øvelse og erfaring. ”Alle østers er forskellige. Det er også det, som gør dem fascinerende. Der har altid været og er stadigvæk noget magisk ved østers. Hvis du endnu ikke har smagt østers, så er det måske på tide? Mange falder i, og får en livslang afhængighed af østers. Jeg er en af dem, som faldt pladask for østers, fortæller Jonas Tønsager.

 

De danske østers er relativt svære at åbne, fordi de vokser langsomt, og derfor får en tyk skal. Bedste fif er en god kniv. De bedste knive koster omkring 1500 kroner. Men mindre kan sagtens gøre det. Uden teknik og erfaring går den ikke. Østers er forskellige, og der er ikke to, som er ens.

 

Ses vi lørdag den 18. oktober fra 12.00 – 15.00 på Tir Na Nóg?

Billederne er taget af fotograf Mikkel Russel Jensen

 

Fotograf Mikkel Russel Jensen

Østersbilleder af Fotograf Mikkel Russel Jensen

Østersknive af Fotograf Mikkel Russel Jensen

Del artikel

Andre læser også