Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Hvem gider drikke vand camoufleret som tomater?

Af Jan L. Pedersen

Jeg forstår det ikke. Tomatavler-branchen må tjene kassen. Hvis ikke, så holder alt logik op. De sælger nok noget af det dyreste vand, som ikke er på flaske. Ja, for desværre smager langt de fleste tomater af vand. De ser, eller kan se, lækre ud, men skindet bedrager. Hvorfor, der sælges så mange kønsløse tomater, er en gåde på størrelse med trafikproblemerne i Aarhus.

 

Hvorfor spiser vi tomater?

Svarene er nok meget forskellige. Når jeg stiller spørgsmålet til de “professionelle”,  får jeg alle mulige og umulige undskyldninger. Et af de svar, jeg oftest hører, er, at kunderne eller gæster ønsker det. Okay, men hvorfor? Har I spurgte dem, om de er specielt vilde med vand forklædt som tomater. Nok ikke. Men faktum er, at tomater hovedløst bruges til alt muligt, uden vi tænker over hvorfor. Det kan umuligt være på grund af smagen.

 

Hvordan kunne det gå så galt?

Aner det ikke. Men det er tankevækkende. Måske kan du huske dengang, man kunne købe friske tomater hos gartneren. Du kunne dufte dem. De var i forskellige former, størrelser, udseende og farver. Du fik dem udleveret i noget så gammeldags som en papirspose. I dag kommer alt, eller i hvert fald tomater, i lufttæt plastikindpakning. Ensartetheden i supermarkedstomater er skræmmende. De har samme størrelse, er lige modne, lige røde eller lige blegrøde og smager lige meget af vand krydret med lidt papsmag. Så de solmodne tomater er stort set en saga blot i Danmark.

 

Hvor er stoltheden henne?

Jeg begriber ikke, at nogen vil være bekendt at sælge tomater, som har mistet den gode smag. Ofte er tomater jo dyrket uden for Danmark og er blevet høstet så tidligt, at de kan ligge i supermarkederne i flere uger, inden kunderne køber dem. Så friskhed, når det gælder tomater, er ikke eksisterende. Der er en, måske to måneder om året, hvor de danske tomater, ikke er kunstigt modnet. Resten af året smager de af vand, eller rettere, af ingenting. Tænk lige over, hvornår du sidst har fået en tomat, som er solmoden, nyplukket og smagte af noget. Næste gang, en eller anden vil proppe tomater i din mad, så overvej lige, om det nu også er nødvendigt.

Velsmagende danske tomater - Aarhus Update
Et billede fra et dansk drivhus. Her fandt jeg forrygende god smag. Et sjældent, og relativ kortvarigt, syn i Danmark.

Læs også:

 

Del artikel

Andre læser også