//Nyheder

CANblau åbner ny stor, spansk toprestaurant i Aarhus

Af Jan L. Pedersen

Hvis der er en restaurant, som har fornyet madscenen i Aarhus, så er det om nogen den spanske tapas-restaurant, CANblau. Rammerne er efterhånden for små i de nuværende lokaler på Klosterport 2. Det har de efterhånden været længe. Men nu er det lykkedes folkene bag CANblau at finde drømmelokalerne, som har den helt rigtige størrelse.

 

Kirken, klosteret, kælderen med tapas og vin

Det er de historiske lokaler overfor Vor Frue Kirke og Vor Frue Kloster, som kommer til at danne rammen om den største spanske tapas-restaurant i Danmark. Adressen er mere præcis, Frue Kirkeplads 4 i Aarhus C. Men ejendommen ligger også med facade ud til Klostertorvet. Den nye restaurant ligger tæt på den ”gamle” CANblau. Du skal blot 50 meter ned ad gaden. Det er ikke langt, men langt nok til at finde de helt rigtige lokaler. Ejendommen er over 100 år gammel. De historiske, gamle lokaler ved Vor Frue Kloster dannede før i tiden rammen om et stålfirma, køkkenfirmaet Bent Brandt, et advokatfirma og nu kommer der en ny kæmperestaurant.

 

1100 kvadratmeter restaurant

Den nye restaurant bliver i to etager og på 1100 kvadratmeter. Der bliver spisning i begge etager. Lofthøjden er i mange af lokalerne mellem tre og fire meter. Køkkenet i den nye CANblau bliver 4 gange så stort, som det køkken CANblau har i dag. Det nye køkken bliver åbnet, så alle kan følge med i, hvad der sker. Arealet i restauranten bliver mere end dobbelt så stort, som de lokaler vi kender i dag. Mulighederne i de nye lokaler er store og helt unikke. Det er ikke hver dag, man ser lokaler, som både er smukke, velholdte, store og ikke mindst ligger i hjertet af Aarhus, fortæller, køkkenchef og medejer, Jimmy Holm. Han har i årevis drømt om større og bedre lokaler, men ikke mindst et større køkken. Vores køkken har altid været for småt. Ovnen som vi i dag har på CANblaus, har stort set ikke været slukket i 5 år, hvilket fortæller noget om, hvor presset vi har været, siger Jimmy Holm.

 

240 siddepladser – i restauranten

Med små 1100 kvadratmeter bliver det ikke plads, der kommer til at mangle. Der bliver 5 – 6 afsnit, som hver får deres helt eget spanske dna. Lokalerne bliver renoverede i respekt for de gamle bygninger, hvilket gør dem forskellige. Der kan være selskaber på omkring 100 gæster i det største lokale. Det kan foregå, mens der er i gang i de andre lokaler. I det nye CANblau bliver der cirka 70 – 80 flere siddepladser at arbejde med. Men ud over det kommer der også loungeområde, spisebar med 25 siddepladser og ikke mindst en vinkælder. Det er helt enkelt, vi får nogle flere muligheder, hvilket gør, at vi kan tilbyde vores gæster noget mad, og oplevelser, som ikke er set før, siger Jimmy Holm.

 

Spansk kult-ovn

I det nye køkken kommer der en spansk Josper ovn. En kulfyret ovn, som kan gå op til utrolig høje varmegrader. Med 400 – 500 grader giver det fantastiske muligheder for at eksperimentere og højne smagsoplevelsen. Jimmy Holm kan heller ikke skjule sin begejstring. Jeg kender Josper ovnen fra min tid på El Celler de Can Roca, og vi bliver en af ganske få restauranter i Danmark, som har sådan en ovn, fortæller Jimmy Holm. Ovnen giver CANblau mulighed for at lave noget mad, som vi ikke hidtil har set i Danmark, men kun på de absolut bedste restauranter i Spanien.

 

Lokale, spanske råvarer og vin

Spansk mad er hot og smagsmæssigt mangfoldigt. Men kun den autentiske og ikke alle efterligningerne. Det er CANblau-holdet bevidste om. Derfor skruer de op for mere egenimport. Det gælder både på råvarerne og på vinsiden. Jimmy Holm lover, at vi gæster vil få noget, som ikke er set før, men også lidt af det vi kender fra CANblau. En ting er dog sikkert, og det er, at vi vil se og smage flere lokale råvarer fra Spanien.

 

Reception den 2. januar 2016

CANblau version 2 åbner den 1. januar 2016, men der er åbningsreception den 2. januar. Priserne på det nye CANblau bliver uændret. Man kan få noget at spise for 100 kroner, men du kan også give den gas for mad til 1000 kroner eller mere. Det er en del af charmen, at der er plads til alle.

 

En ”rigtig” vinkælder

Mad og vin er tæt forbundet. Mange restauranter siger, at de har en vinkælder, uden det er sandt. Typisk står vinen i et baglokale eller i nogle vinskabe. Men i det nye CANblau kommer der vin i den store, gamle kælder. Her er temperaturen perfekt til vin, da de tykke mure under jorden holder en konstant temperatur. Det gør, vi gæster vil se ældre og mere sjove vine og ikke mindst flere årgange. Vinudvalget bliver markant større, og der vil komme flere vine fra små spanske producenter i kælderen.

Det nye CANblau

Vi må vente på den sidste nyhed

I en del af de mange kvadratmetre bliver der lavet et miljø og et koncept, som ikke er set før i Danmark. Hvad det eksakt er, vil Jimmy Holm ikke løfte sløret for nu. Men han vil gå så langt, at fortælle, det har noget med et anderledes og eksklusivt loungemiljø at gøre, hvor gin og champagne får en rolle at spille. Om det bliver en hovedrolle eller en birolle, ginen og champagnen får, ved vi ikke. Men uanset det, så er det altid fedt at få noget til Aarhus, som er unikt.

 

 

Nyheder Se alle

Udvalgte artikler Se alle