Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Castenskiold – en madklub der kan lave mad

Af Jan L. Pedersen

Vi fik en positiv overraskelse af de store. Normalt er en madklub et sted, hvor amatørkokke kan mødes og lave mad. Det er vel sådan, at de fleste af os husker en madklub. Men på Castenskiold er det professionelle kokke, som i den grad ved, hvad de har med at gøre – befriende og trygt. Konceptet er, at man kan komme en helt gruppe og spise i mere eller mindre lukkede eller afgrænsede områder på Castenskiold. Men uanset om du kun er dig selv, eller et par er der altid plads til dig. Vi har, på det seneste, spist et par gange på Castenskiold, og må erkende at man i den grad for value for money.

Castenskiold ved åen i Århus

Tilbage på sporet

Hold op, et flot menukort vi så. Men hvad er det egentligt for en køkkentype, man møder på Castenskiold? Det tætteste, vi kommer, er nok et gourmet-brasserie – og hvad er så det. Et brasserie, som vi kender det i Frankrig, men hvor maden ikke kun er fransk. Vi mener, at Castenskiold ligger i gourmetsegmentet, da maden er gennemført, solid, velsmagende og hvor nytænkning, kvalitet og de lokale råvarer spiller en afgørende rolle. Køkkenchefen på Castenskiold hedder Christoffer Norton og har en fortid på Molskroen, både under Wassim Hallal og Tommy Friis. Så vi vidste, allerede inden vi besøgte Castenskiold, at maden nok havde et højt grundniveau – hvilket vores besøg også bekræftede.

Fornuftige priser

Priserne ligger til gengæld i bunden når vi taler om gourmet. Menuen, som bærer navnet, den hæderlige koster 300 kroner for tre retter og 450 kroner, hvis du vil have vinmenuen med. Dog serveres der som udgangspunkt altid en cocktail til desserten. Hvis du vil have den store tur, så er det menuen, den adelige, som koster 900 kroner inklusiv vinmenu.

Opgør med nachos og caféburgeren

Alle, der kender bare det mindste til Århus å, vil vide, at der ligger mange caféer der. De fleste af de gængse caféretter er på menukortet, sådan var det også på Castenskiold, engang for længe siden. Sådan er det ikke længere. Man har gjort op med menukortet. De er for længst begravet på Castenskiold. Nu er det mad på et helt andet niveau, man ser – og pudsigt nok er priserne ikke højere end på caféerne.

Menutavlen på Castenskiold

Den hæderlige – byens bedste value for money

Vi har spist “den hæderlige” med tilhørende vin til. Det var en ubetinget succes, som kan anbefales – der var meget for pengene. De var ikke fedtede med deres genopfyldning i glasset, og portionerne var pænt store, så alle blev mætte. Men det er nu ikke den, vi vil anmelde, men fire retter fra Castenskiolds a la carte kort, som i øvrigt altid er udstyret med 20 retter. Intet mindre. Mange af a la carte retterne indgår i de to menuer. Den hæderlige på Castenskiold_

Madpandekage med jomfruhummer

Første forret var lyngrillet jomfruhummertatar i pandekage af surdej. Ovenpå pandekagen så vi en frisk og tæt skov af karse – flot og simpelt anrettet. Vi fik, fra en lille kobberkasserolle, en koncentreret blåmuslingesauce. Perfekt til den søde jomfruhummer. Prisen var 125 kroner.

Pandekage med jomfruhummer på Castenskiold

Carpaccio af rib eye

Anden forret var en ganske smuk servering – og allerede en klassiker. Rib eye som carpaccio med salat, croutoner, urter og en bakskuldsmayo. Prisen var 120 kroner. Osten som var fint revet hen over salaten, var en mild Comte. Fyldet med de friske urter og salaten var en ren grøn smagsopvisning. Smukt. En pæn stor portion som vi håber får en lang levetid på menukortet.

Carpaccio af rib eye på Castenskiold ved åen i Århus

Grillkølle

Køkkenchef, Christoffer Nortons stil minder, ikke overraskende, om Molskroens med sit fokus på velsmag i perfekt balance, og var vi i tvivl, slog næste ret det fast med en kølle. Hovedretten var en grillkølle af svin, løg og karse. Enkelt og med fokus på kød. Over retten kom der rigeligt, med nok den mest fantastiske vinaigrette jeg har smagt længe. Den var lavet på sprød tørret skinke, som var hakket og stegt sprød og derefter tilsat godt med urter og brunet i smør. Prisen var 145 kroner. Meget billigt, når vi ser på, hvilket niveau retten er på.

Grillkølle på Castenskiold ved åen i Århus

Hybenrose og brombær

Danske brombær med cremefraiche og hybenost til 90 kroner. Her fornemmer vi også meget klart, vi er blandt de bedre spisesteder. Den måde man sammensætter smag og ingredienser på, fortæller om køkkenets dygtighed. De store og søde brombær var smukke og smagte af dansk sommer, uden tvivl, men det var vaniljen, hybenrosen og cremefraichen, jeg husker. Det var i den grad til gourmetkogebogen.

Danske brombær med cremefraiche og hybenost på Castenskiold

Ingen portvin til desserten

Da Castenskiold også er en natklub, med speciale i cocktails, og med professionelle bartendere er det oplagt at servere cocktails til desserten. Nu er der jo skiftende desserter på menukortet, så det er bartenderens opgave at lave en matchende cocktail. Vi fik en Raspberrytin med et twist af ingefær. Nyt og anderledes, men i den grad både god og spændende. Der var et mix af vodka, ingefær, hindbær, limejuice og tranebær i. Sådan. Den friske frugtsmag gjorde det godt, og kan fint passe til rigtig mange desserter. Det skal dog siges, af man godt kan få et glas dessertvin, hvis man ønsker det. Vinkortet er i øvrigt pænt stort. Der er noget for enhver pengepung. Vi valgte at købe en flaske vin fra kortet denne aften, vi var der, så derfor har vi ikke anmeldt vinmenuen i denne anmeldelse.

Raspberries Martini på Castenskiold

Masser af plads og komfort

Rammerne er stadig de samme som hidtil. Dog er der kommet nye borde og stole. Du kender det nok. En af de dage hvor man ikke gider sidde som sild i en tønde på en restaurant. Det har Castenskiold gjort op med. Du undgår at nabobordet følger med i alt, hvad I taler om. Her er store borde, med plads. Både til mad og vin. Man kan sidde der længe, da stolene også er i den bedre ende.

Madklubben Castenskiold ved åen i Aarhus

Lokaler er til håndbog for arkitekter

Der er noget råt, stort, stilfuldt og smukt over Castenskiold. Lokalerne er vel nogle af de flotteste langs åen. Det oser af god stil og storbystemning. Læg så oveni, at de kan lave mad, har god komfort, er en natklub og har ansat en jordnær og usnobbet betjening. Det lyder som opskriften på en succes. Castenskiold er i hvert fald godt besøgt, og mit bud er, det bliver endnu mere, når man finder ud af, hvor god mad man kan spise på Castenskiold. Selve indretningen er yderst smagfuld, uden af være prangende. De store tunge gardiner, rå vægge, baren, det meget høje loft, de eksklusive lamper og vinskabe er med til at sætte den arkitektoniske overlægger højt.

Ud mod åen på Castenskiold_

Nærværende betjening

I restauranten er det Bettina Nielsen, som har ansvaret. Hun har ligeledes en fortid på Molskroen og ved, hvad rigtig god og nærværende service er. Det ses meget hurtigt. Man venter ikke ret lang tid på Castenskiold, inden der står en tjener. Bare det, at man ikke skal kalde på en tjener eller vente på en, gør, at man ret hurtig er klar over, det er et helt andet serviceniveau, end det man nogle gange ser ved åen. Vores oplevelser, de to gange vi senest har besøgt Castenskiold, er til topkarakter. Intet snobberi, helt nede på jorden og med en generel tilstedeværelse. Det gælder for alle – også dem der sidder og spiser ved bordene udenfor. Den aften vi var fordi, midt i Skanderborg festivallen, var der godt 50 spisende gæster. Ganske pænt.

Baren på Castenskiold_

Tre dage med fuld fart

Måske kan du undre dig over, at en så centralt beliggende restaurant kun har åbent tre dage om ugen. Umiddelbart lyder en tredages arbejdsuge ikke af ret meget. (Det gjorde vi også.) Svaret er, at man torsdag, fredag og lørdag yder alt, hvad man kan. Fra klokken 12 middag til meget sent om natten. Castenskiold har valgt at køre med udelukkende fastansatte, både i køkkenet og i restauranten. Det sikre en stabilitet og et teamwork, som er helt unik. Vi fornemmer flere gange, at personalet kender hinanden godt og ved, hvad der skal ske. Vi venter heller ikke lang tid på en tjener. De er opmærksomme og har styr på bestillingerne. På intet tidspunkt manglede vi noget. Så på personalesiden har Castenskiold også gjort op med alle de mange unge løsansættelser, som en del af branchen er kendt for.

Budcyklen på Castenskiold

Value for money

Ja, det mener vi. Lige for tiden vil vi mene, at du på Castenskiold i den grad får smæk for skillingen. Det er god og spændende mad, der er på tallerknerne. Du vil helt sikker observere, der er tænkt godt og grundigt over tingene. Byens Spiseguide vil anbefale Castenskiold, som er kommet stærkt igen efter et ejerskifte. De holder et højt grundniveau, og har med deres køkken bevist en flot stabilitet. Ros for det. Som alle sidste bonusinfo, kan vi oplyse, at man skal være mindst 23 år om lørdagen for at komme ind, når natklubben åbner ved 23 tiden. Dog er denne aldersgrænse sat ned til 21 år om fredagen. Gæsterne var fra  25 år og opefter, med en overvægt at gæster i 30’erne og 40’erne.

Castenskiold

Åboulevarden 32
8000 Aarhus C
Telefon + 45 86 18 90 90
Mail: mail@castenskiold.net
www.castenskiold.net

[mappress mapid=”1″]

Del artikel

Andre læser også