Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Chilensk vin kan være med blandt de største

Af anders@sommersangdigital.dk

Chilensk vin er ikke det, de fleste vinnørder nævner, når de fortæller om deres foretrukne vinlande, og at dømme ud fra vinmenuerne på de danske toprestauranter er det heller ikke noget, de professionelle regner for noget stort. Det er ærgerligt, for Chile producerer fabelagtig vin, og takket være store klimatiske og geografiske forskelle i det lange land er der stor diversitet i udvalget. Rasmus Palsgård tager dig med på en tur rundt i det smukke land præget af Stillehavet og Andes-bjergene.

 

Det er februar, og solen har skruet helt op for varmen. Lokaliteten er Santiago, hovedstaden i Chile, der ligger centralt i det aflange land på den sydamerikanske vestkyst. Santiago er en stor by med hele 7,5 millioner indbyggere ud af de i alt 17 millioner i hele landet, der er 4.000 kilometer langt fra grænsen mod nord ved Peru og til Kap Horn helt i syd. Mens den nordlige del grænser op til Peru og udgøres af Atacamaørkenen, er den sydlige del af Chile et fjordlandskab i stil med Norge. Det giver en fantastisk forudsætning for en divergeret vindyrkning, og det er præcis, hvad Chile rummer.

vinmarker i chile

At befinde sig i Santiago er som et stå midt i bunden af en gryde, hvis sider udgøres af den lange bjergkæde Andesbjergene, der har bjerget Aconcaqua som sit højeste punkt med hele 6.962 meter over havets overflade. Bjergene er synlige fra hele byen, og de har en væsentlig indflydelse på vinenes udtryk.

 

Det er sommer, og druerne er så småt ved at tage form. Det får man at se blot en lille times kørsel fra centrum af Santiago i vinregionen Maipo Valley. Det er Chiles ældste vinregion, og alene denne er inddelt i tre underområder, kyst, center og Andes, fordi variationen på vinene fra de enkelte områder er stor. ”Rigtig megen snak går på, hvilken breddegrad vores vinområder ligger på, men i virkeligheden er det mindst lige så interessant at se på områdernes placering i forhold til Stillehavet og Andesbjergene, når vi befinder os i eksempelvis Maipo Valley, der har ekstemer til begge sider,” siger Oscar Salas, chefvinmager for La Playa, der herhjemme forhandles af Kjær & Sommerfeldt.

Sommer i Chile

De kolde vinde fra Stillehavet giver en kølig vinstil med høj syrlighed og friskhed, og især druen Sauvignon Blanc benyttes på disse kanter. Områderne, der ligger tæt på kysten, når aldrig over 23 grader, og derfor modner druerne langsomt, hvilket udvikler smagen og sikrer den friske syrlighed. Området imellem Stillehavet og Andesbjergene er varmt og tørt, og her klarer rødvinsdruerne sig bedst. Ved foden af Andesbjergene varierer temperaturerne meget mellem nat og dag. Varmen om dagen sikrer en fuldmoden frugt, mens de kølige nætter sikrer syrligheden, så vinene ikke kommer ud af balance. Den blå drue Cabernet Sauvignon, som er Chiles mest plantede drue, klarer sig rigtig godt her.

sauvignonblanc

Druerne taler

Midt i landet, meget tæt på Santiago, besøger jeg Viña Maipo, der er en del af Concha y Toro, Sydamerikas største vinproducent. Her tager chefvinmager Max Weinlaub imod. Hans favoritdrue er Syrah, fordi den ifølge ham er eminent til at tilpasse sig sine omgivelser, og i Viña Maipos terroir får syrah en høj naturlig syrlighed, som gør den frisk og elegant. Syrah er afgjort den drue, der overraskede mig mest på rejsen rundt i Chile med sin friske elegance, hvilket den langt fra altid er kendt for, når den kommer fra Côtes du Rhône, som er det område, der har gjort druen berømt. ”Jeg ønsker ikke at lave typisk syrah. Jeg vil vise den karakter, som druen får her, og de skal være uden brug af nye fade, der slører vinen. Fadet skal forme vinen, ikke afgive smag,” siger Max Weinlaub.

 

Netop den beskedne brug af egetræsfade er det, der begejstrer mig ved vinene fra Viña Maipo, der samtidig fastslår, at ikke al supermarkedsvin er dårlig og ligegyldig. Producenten forhandles i Føtex og Bilka til meget rimelige priser, og kvaliteten er høj. Serien Vitral er værd at holde øje med. Vinene derfra koster 100 kroner per flaske, og det kan man ikke sige noget til. Jeg vil fremhæve de røde, især cabernet sauvignon og syrah. Vitral Syrah 2013 er en saftig vin med noter af chokolade og tørret pølse og et imødekommende væsen, som gør den meget drikkelig allerede nu til trods for sin unge alder. Vitral Cabernet Sauvignon 2013 har en mere ren næse med stor frugtighed, og de bløde tanniner gør vinen meget behagelig at drikke nu.

 

Vin i ørkenland

Fra Maipo går turen næste dag nordpå til dalen Limarí. Dette vinområde ligger cirka fire timers kørsel nord for Santiago, og vi befinder os i grænselandet for Atacamaørkenen, hvor der kun falder 70-80 millimeter regn per år. Derfor er vinproducenterne her nødt til at vande markerne for at holde liv i vinstokkene. Det nøgne landskab med meget begrænset flora gør det meget svært at forestille sig, at noget skulle have held med at dyrke vin her. Et par geder hist og her vidner om, at der findes en smule liv, men det er ikke meget. Langs motorvejen vifter sælgere med jævne mellemrum med hele, slagtede lam, så man kan få noget på grillen om aftenen. En salgsmetode, som jeg ikke forestiller mig, at Fødevarestyrelsen for alvor ville bifalde.

 

I Limarí skal jeg besøge producenten Tabalí, der på få år er begyndt at blande sig i den chilenske vinelite. Tabalí var de første til at plante vinstokke i den fattige jord tilbage i 1993, men først i 2001 begyndte de at producere deres egen vin i stedet for at videresælge druerne. Men hvorfor vælger man overhovedet at producere vin i et område uden vand?

Vin i chile

”Vi har fundet noget helt unikt, som man ikke har fundet andre steder i Chile, og det er jordbund, der er meget rig på kalk. Denne type jordbund giver vinene mineralitet, og den kalkholdige jord er god til at fordele vandet til rødderne, når der er allermest brug for det,” siger Hector Rojas, der er blandt de dygtigste vitikulturister i Chile. Det er ham, der tager sig af Tabalís marker. Kalkholdig jord kender vi særligt fra Champagne, og her er den kendt for at give smagen af hav, våde sten og salt.

Tør vinmark i Chile

Hector Rojas tager imod os for enden af en asfalteret vej. Vi hopper ind i hans Jeep, men der er stadig ingen vinmarker i sigte. Vi kører ad snørklede og bumlede grus- og jordveje i cirka 10 minutter, og med ét åbenbarer frodige vidder med grønne vinmarker sig. Vi kører helt til toppen af bjerget, hvorfra vi kan se ud over de øvrige bjerge og betragte de 86 hektarer, der udgør Tabalís bedste marker, Talinay. Vi har alle rod i frisuren, for der blæser en kraftig vind. Den kommer fra Stillehavet, og den spiller en væsentlig rolle i Tabalís vinproduktion.

 

”Vinden fra Stillehavet sørger for, at temperaturen aldrig overstiger 23 grader på selv de mest solrige dage, og det sikrer, at frugten ikke bliver overmoden og mister sin syrlige friskhed. Samtidig holder vinden også uønskede svampeinfektioner på afstand, fordi disse trives bedre i et fugtigt miljø,” forklarer Hector Rojas.

 

Gammelt stammeområde

En god historie er altid med til at løfte en oplevelse, men uden kvalitet i den endelige vin kan det være lige meget. Derfor er vi kørt til Tabalís betagende vingård, som er opført i et område, hvor det indfødte stammefolk holdt til, før spanierne kom og overtog magten på brutal vis i 1500-tallet. Derfor gemmer bygningen på en kælder, der ærer de oprindelige indianere. Blandt andet passerer vi en glasmontre, der rummer en mere end 2.000 år gammel poncho lavet af alpaca-uld.

 

Efter rundvisningen tager chefvinmager Felipe Müller imod, og han guider igennem smagningen. Forventningerne til vinene fra Talinay-marken er store efter besøget, og heldigvis skuffer de ikke. Først 2013 Talinay Chardonnay, der viser sig at være af høj kvalitet. Næsen byder på indtagende noter af krudtrøg og våde flintesten, og i munden er den smagsintensiv med en saltet karakter og lang eftersmag. Vinen blev allerede i sin første årgang kåret til Chiles bedste chardonnay, og den vil gå eminent til stegte kammuslinger med brunet smør og ristede hasselnødder.

 

De gode takter fortsætter, da vi kommer til 2013 Talinay Pinot Noir (159,-). Pinot noir fra Chile er også til den søde, fedladne side, men denne er rank og spændt som en flitsbue. Kirsebær og sort peber præger næsen, og de kølige vinde fra markerne stiger nærmest op fra glasset. Da jeg smager den, kan jeg ikke undlade at smile, for vinen er i perfekt balance, nærmest vægtløs i munden, og jeg smager den kalkholdige jordbund i stedet for træfad. Det her er vin af høj klasse. ”Vi høster en måned tidligere i dag i forhold til i 2005, fordi vi ønsker en friskere stil i vores vine. Friskheden er afgørende. Selvfølgelig skal vinene være komplekse, men hvis de ikke er behagelige at drikke, kan det være lige meget,” siger Filipe Müller.

 

Reserve- og Reserva Especial-serierne er nummeret billigere end Talinay-serien, men de leverer også på højt niveau. Ikke mindst 2013 Reserva Especial Syrah er værd at notere sig. Den aktuelle årgang tilbage i 2008 blev kåret til Chile bedste vin ved landets mest prestigefyldte vinkonkurrence, der havde nogle af verdens mest kendte vinskribenter som dommere. For sølle 129 kroner får du en saftig syrah med en charmerende friskhed, noter af solbærblade og urter, og den vil gå perfekt til lam. Generelt var der ingen af vinene, der skuffede, så det er bare med at prøve sortimentet af. Vinene fra Tabalí forhandles af Vinens Verden, godevine.dk.

 

Her fik du første del fra Rasmus Palsgårds vinrejse i chile. Anden del kommer også på Aarhus Update.

 

 

 

Del artikel

Andre læser også