Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Deli-drengene i Jægergårdsgade – vellagret Roquefort og anstændig bourgogne

Af Jan L. Pedersen

Den lille og autentiske Deli i Jægergårdsgade er efterhånden blevet et velbesøgt sted. Det er næsten blevet in at stå i kø efter delikatesser hos Deli’en på Frederiksbjerg. De to deli-drenge har, på deres helt egen måde, gjort den lille Deli til et mekka for alle der elsker specielle og håndlavet delikatesser. Det siger sig selv, at deres sortiment ikke kan købes i et supermarked. Det er nogle af verdens bedste oste og pølser du kan købe i Delien. Der er altid 50 forskellige oste og godt 30 pølser på lager, og ikke mindst foie gras – både frisk og som terrine. Størstedelen af den foie gras man kan købe hos Deli’en er i øvrigt fra gæs, og ikke and, som man hovedsagelig ser de fleste steder.

Udvalg af oste hos DELI'EN

Frankofile originaler på dansk

Vi har flere gange købt delikatesser hos Deli’en, men også spist deres sandwich, tærter og tapastallerken. Det er derfor på tide med en madanmeldelse af Deli’en. Ejerne er kokkene  Martin Fryd Christensen og Simon Schillums Mogensen. De to kendte hinanden fra kokkeskolen, hvor de gik i klasse sammen. Der skulle gå nogle år inden de tilfældigt stødte på hinanden igen. Pudsigt nok var det uden for Klassisk 65, som ligger lidt længere henne af gaden. Drømmen for dem begge var, at blive selvstændige, så kort tid efter var de makkere med deres egen forretning.

Deli-drengene i Jægergårdsgade

De er begge meget dedikeret til det de gør, men på sin egen måde. Som eksempel er det i orden at drikke lidt vin med kunderne. Det kan Martin og Simon tillade sig, fordi deres butik og kundekredsen omkring dem elsker mad og drikke. Men tænk på, hvis ekspedienten i Salling Super skålede med dig i et køligt glas bourgogne, mens hun fandt oste til dig. Så ville de fleste nok kigge en ekstra gang, men hos deli-drengene er det bare helt naturligt. Der er en ro over stedet. Både Martin Fryd Christensen og Simon Schillums Mogensen ser ud til at hvile i sig selv. De stresser ikke, men tager sig god tid til kunderne, så man føler altid der er tid til en, også selvom der er en lang kø. Umiddelbart et unikt makkerpar der i den grad brænder for det, de har gang i.

Jagten på den gode smag

Den stor tapastallerken koster 140 kroner. Det er den med både Foie gras og spanske sortfodsskinke. Den lille tapastallerken koster kun 95 kroner, og der får man også et solidt måltid. Der er ikke noget fedteri hos Deli’en. Der er ikke den samme tapas du får hver dag. Det skifter fra dag til dag. Den store tapas er der 5 oste, 5 forskellige pølser og et stort stykke foie gras, med håndplukkede oliven, aioli, frisk brød og noget sødt til osten.

Tapas til 2 på DELI'EN

Der er franske tærter hver dag. De koster 50 kroner, er store og smager fantastisk.

Franske tærter hos Deli'en

Der er også sandwich fra frokosttid og frem. Brødet er friskbagt og du kan selv vælge, hvad du vil have i – udvalget er kæmpestort. Prisen er 50 kroner – på ingen måde dyrt. Vi er altid blevet godt mætte de gange vi har spist på Deli’en.

Spørg efter deres egne specialiteter. De har en slagter i Italien til at lave bl.a en helt speciel fennikelsalami kun til dem. Sted og opskrift er en hemmelighed. Den fås kun hos Delien, ingen andre steder. Kravet var, at de købte 250 kg, så det gjorde de. Vi har smagt fennikelsalamien og kan varmt anbefale den.

En af de bedste skinker i verden, Spansk Sortfodsskinke, kan altid fås hos Delien. Kødet er dyrt, men er en sjælden smagsoplevelse. Det kommer fra fritgående iberiske svin som lever af agern, græs, vilde bær og planter – ikke noget industrifoder her.

Deli-drengene er stolte af, at de altid har tre forskellige slags sortfodsskinker i forretningen. Det er i øvrigt, os bekendte, byens billigste pris, 76 kroner for 100 gram, mens sortfodspølserne starter ved 56 kroner pr. 100 gram.

Håndværket er afgørende

Det er kærligheden til håndværket, og til de unikke specialiteter der gør, at de to ejere hele tiden er på jagt efter nye pølser, oste, foie gras, oliven eller vin. Hver måned kårer deli-drengene en månedens ost og vin, som de laver udførlige beskrivelser af.

Croissant i Deli'en i Jægergårdsgade

Alt brød er hjemmebagt. Pudsigt nok laves der nogle af byens bedste croissanter her. Ikke noget bake-off. Det er fra bunden og på den gamle franske made. Antallet er vel også kun en 20 – 30 stykker om dagen, men hold op hvor smager de godt. Man skulle tro, at det var en fransk bager, man var på besøg hos. Der er også kaffe til croissanten, med bønner fra Søren Stillers Great Coffee til 15 kroner.

Kaffemøllen hos Deli'en i Aarhus

Franske klassikere som Take away

Udover tapas er retter som Coq au vin til 75 kroner, Boeuf Bourguignon til 85 kroner, Coq “Strasbourg” til 75 kroner eller Kalvekæber Provencale til 95 kroner altid på menukortet. Klassisk, fransk kogekunst som fastfood og take away. Tænk at man kan få et måltid mad, lavet fra bunden med ordenlige råvarer til en pris der er mindre end en stor burgermenu på en af de internationale burgerkæder. Da ejerne begge er kokke, kan den franske klassiske kogebog udenad, plus at alt er lavet fra bunden. Ja, så siger det næsten sig selv, at det ikke er mainstream take away man køber hos Deli’en. Kvaliteten er da også langt højere end hvad man normalt forventer af take away.

Menutavle på Deli'en

Her er hestekød en delikatesse man står i kø efter

Lang tid før debatten om hestekød i lasagne var hestekøb en delikatesse i Delien. Man har altid kunnet få hestesalami og bresaola af hest. Jeg smagte begge dele, der var fremragende smag og mør som smør. Jeg vil varmt anbefale både hestesalami og bresaolaen. Det pudsige ved hestekød er, at det smager dejligt, men det er ikke almindeligt i Danmark. Deli-drengene fortæller, med en svag stolthed i stemmen, at de har haft en del delikatesser med hestekød, siden de startede for godt to år siden. Men det er jo også håndlavede unikke produkter, hvor kunderne er meget bevidste om, at de vil have bresaola af hestekød. 

Altid åbent

Som mange lignende forretninger i Frankrig og Sydeuropa – ja, så har Delien åbent alle ugens dage. Til hverdag åbner de klokken 8 og i weekenden først klokken 10. Dog lukker de allerede klokken 18.30 om søndagen.

Deli-drengene udenfor butikken i Jægergårdsgade

Butikken er til at overskue

Der er seks siddepladser indendørs og op mod 20 udendørs siddepladser på en god sommerdag. I øvrigt kommer der mange spændende mennesker på Deli’en, så muligheden for en snak om vin,  Spansk Sortfodsskinke, foie gras, eller hvordan man laver eller opbevarer en given ost tilstede her.

Lidt vin hos DELI'EN i Jægergårdsgade

Byens Spiseguide er begejstret for Deli’en. Den autencitet og charme der er over det lille sted er enestående. Vi vil anbefale, at lægge et besøg forbi – også dig, Jørgen Leth, du vil elske den lille forretning, også selvom de ikke har vine fra Domaine de la Romanée-Conti, men en vellagret Roquefort og en god flaske bourgogne er der trods alt altid på lager.

DELI’EN

Jægergårdsgade 7
8000 Aarhus C
Telefon 86 13 12 41
Mail: butik@deli7.dk
http://deli7.dk

  [mappress mapid=”43″]

Del artikel

Andre læser også