Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fakta om stenbiderrogn – havets GULD eller nordisk Kaviar

Af anders@sommersangdigital.dk

Cyclopteridae, Cyclopterus Lumpus på latin eller stenbider på dansk. Lige nu er det højsæson for denne kongespise – som også kaldes havets GULD eller bare for nordisk Kaviar.

 

Smagen

Hanstenbiderens kød er hvidt, meget geléagtigt og vandholdigt og smager dejligt stegt på panden eller fx varmrøget. Hunstenbideren fanges mest pga. rognen. Farven på rognen kan svinge fra svag lyserød til lilla.

 

Kendetegn

Stenbideren er let genkendelig på sin runde oppustelige krop. På bugen sidder en sugeskive, som stenbideren bruger til at hæfte sig fast til f.eks. stengrund med – og den suger igennem – der skal et træk på mindst 12 kg til for at frigøre den!!! Stenbideren der kan blive op til 50 cm lang, men oftest ikke bliver mere end 20-30 cm, lever som navnet antyder, på stenet havbund, hvor den med bugens ‘sugekop’ suger sig fast på sten og lever af krebsdyr, småfisk og gopler.

 

Levevis

Stenbider foretrækker stenet bund på 50 til 150 meters dybde. Den kommer til de danske farvande i december måned og bliver her frem til maj måned for at gyde. Hunnen der hedder en ‘kvabso’ – fanges med rogn. Kvabsoen gyder fra januar til april på lavt vand, efterhånden som vandtemperaturen bliver lidt varmere. Herefter vender den tilbage til det nordlige Atlanterhav.

 

Vidste du?

At det især er hannen der gør flittigt brug af sugekoppen? Hos stenbiderne er det nemlig far, der tager hele “barselsorloven”. Når hunnen har gydet, suger hannen sig fast til en sten lige i nærheden af rognen. Her holder han vagt og jager ulke, krabber og andre trusler væk, indtil æggene er klækket.

 

Kvabsoen, som en hun-stenbider hedder, gyder op til 300.000 æg med en diameter på ca. 2 mm – og det er store æg, når vi sammenligner med andre havfisk. Man beregner ca. 300 g frisk stenbiderrogn til fire personer som forret. Rognen er en udsøgt delikatesse og bruges flittigt på alle landets bedste restauranter så som Noma, Frederikshøj, Miró, Varna, Mortens Kro, Tree Top, Falsled Kro og Henne Kirkeby Kro.

 

Sundhed

Stenbideren er særligt rig på jod, selen og kalium, og det er en fed fisk, som er særligt rig på de sunde enkeltumættede samt flerumættede fedtsyrer (omega-3). Vidste du det at især hannen gør flittigt brug af sugekoppen? Hos stenbiderne er det nemlig far, der tager hele “barselsorloven”. Når hunnen har gydet, suger hannen sig fast til en sten lige i nærheden af rognen. Her holder han vagt og jager ulke, krabber og andre trusler væk, indtil æggene er klækket. Kvabsoen gyder op til 300.000 æg med en diameter på ca. 2 mm – og det er store æg, når vi sammenligner med andre havfisk. Man beregner ca. 300 g frisk stenbiderrogn til fire personer som forret og rognen er en udsøgt delikatesse og bruges flittigt på alle landets Michelinrestauranter som Noma, Søllerød Kro og Geranium.

 

SkagenFood har et godt tilbud på stenbiderrogn lige HER

 

 

Del artikel

Andre læser også