Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Foodfein, Simply Tea og verdens bedste te-haver

Af Line Ingwar Karlsen

Så er der igen en nyhed af de bedre til aarhusianske te-entusiaster. Foodfein og Simply Tea har kastet sig ud i et nyt frugtbar samarbejde. Foodfein er kendt for deres høje råvarekvalitet, hjemmemalet økologisk mel, det gode brød og ikke mindst deres tapas og smørrebrød. De går derfor perfekt i spænd med Simply Tea, der især er kendt for deres meget fine og eksklusive te typer. Det er altså “a match made in heaven”, som man siger. Og netop himlen kommer vi tilbage til, da teen dyrkes i flere tusinde meters højde.

 

Kvalitet går hånd i hånd hos Foodfein og Simply Tea

Alexis Kaae, som ejer Simply Tea, så straks muligheden for et samarbejde med Foodfein. Det samme gjorde Allan Enevoldsen, ejeren af Foodfein, der synes det passer perfekt ind i den profil, han ønsker for Foodfein. Kvalitet betyder alt, og med omkring 50 forskellige te-typer på hylderne, kan Foodfein tilbyde deres kunder en unik oplevelse. Teen er udelukkende håndplukket, håndbearbejdet og tebladene er specielt udvalgte. Det handler derfor om en eksklusiv te, som ikke findes ret mange steder i Danmark – og slet ikke i Aarhus.

 

Te som naturen skabte den

De bedste tehavner ligger i Kina og er op til 1000 år gamle. Te er mere end 5000 år gammel. Der er nogle enkelte træer som er ældre og Alexis Kaae har høstet te fra en tetræ som er 3000 år gammel. En stor del af den te, som serveres hos Foodfein, kommer fra haver, der ligger i 1500 – 2000 meters højde. Blandt udvalget er en af verdens bedste, nemlig Wulong teen, som er dyrket på klippevægge i et naturreservat. Den bedste Wulong te hedder DAO HONG PAO som betyder Stor Rød Kappe. Det er Alexis Kaae, der har fået teen til Danmark. Hun har rejst rundt i Kina i 8 år og jagtet de bedste typer te. Hun importerer direkte fra Kina, og er den eneste dansker, der er godkendt som importør. Det skyldes, at der er et kæmpe bureaukrati man skal igennem, for at få lov til at importere den eksklusive te. Alexis Kaae er godkendt som importør direkte fra små familier-tehaver i Kina, uden om fordyrende mellemled. Der er dog flere firmaer i Danmark som kan importer te fra Tyskland gennem monopoler

 

Hele blade og masser af næring

Teblade snittes ofte for hurtigt at få mere smag ud af dem, men ved at gøre det, mister de næring. Derfor er bladene fra Simply Tea altid hele og intakte. Det betyder, at teen fra Simply Tea indeholder mere næring, og at du kan genbruge den minimum tre gange. Så selvom prisen per gram er ret høj, er det vigtigt at være opmærksom på, at, du får mange kopper ud af tebladene. Der er mange aromastoffer i teen, men de er naturlige og ikke tilsat. Det er altså den rene vare uden tilsætningsstoffer, som Foodfein netop sigter efter. Endelig er det vigtigt at bemærke, at te modvirker stress og ubalance i kroppen, ligesom det er godt for fordøjelsen.

 

Te er en kompliceret affære

Du kan nemt læse om te, men det er en ordentlig mundfuld. Hver te har en farve, og hver te har en funktion. Teen skal matches til den mad, du spiser, og mens eksempelvis grøn te passer rigtigt godt til salater og fremhæver nogle smage, skal andre tesorter nydes uden mad til. Det er derfor en rigtig god ide, at aflægge Foodfein et besøg torsdag, fredag eller lørdag. Her står Alexis Kaae, ejeren af Simply Tea, nemlig  til rådighed i butikken. Du kan selvfølgelig også få svar på dine spørgsmål alle andre dage, men på de netop de dage, kan du måske få en anden fortælling.

Alexis Kaae og Simply Tea hos Foodfein

Et spørgsmål om tålmodighed

Bryggemetoden hedder Gon Fu og lige som Kung Fu betyder det at mestre eller gøre sig umage. Den er flere tusinde år gammel, og er blevet helt kultagtig, da mange unge tedrikkere stadig bruger den. Det er sådan, man altid har gjort i Kina, og sådan gjorde man også i Danmark indtil for 80 år siden, da tebrevet gjorde sin entre. Processen tager ikke længere tid, men man sidder længere tid over brygningen af teen på denne måde. Teen skal trække i to til fire minutter, og man smager sig langsomt frem, imens tebladene trækker i vandet. Der går et gram te per deciliter vand, og man kan som nævnt genanvende bladene op til tre gange. Finere japanske teer, som Gyokuro, brygges med 40 grader. Kinesiske grønne teer laves med temperatur mellem 70-80 grader

Simply Tea hos Foodfein

Den grønne og den sorte te

I Asien drikker de mest den grønne te, da den køler kroppen ned, mens europæere drikker mere sort te, da den i stedet varmer kroppen. Alle de forskellige tetyper du kan smage hos Foodfein, kan du også købe med hjem. Hos Foodfein starter priserne fra 45 kroner for en kop, og en kande koster 85. Priserne for en pose, du tager med hjem, starter ved 55 kroner og går op til omkring 750 for noget af det bedste te.

 

Tesmagning hos Foodfein

Storforbrugerne af te er fra midten af 20’erne til midten af 30’erne. Det er her, de fleste entusiaster er at finde. Det ser Alexis Kaae blandt andet til sine tesmagningskurser, som afholdes to gange om måneden. Her er både et kursus for nybegynderne, og et for de mere øvede, der har et solidt indblik i teverdenen. Hvis man ønsker en smagning, kan man kontakte Alexis Kaae og aftale nærmere. Se mere om Simply Tea her eller om Foodfein.

Foodfein i Sønder Alle i Aarhus

 

Del artikel

Andre læser også