Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fredensborg Store Kro – en sand perle i royale rammer

Af Line Ingwar Karlsen

Indrømmet. Det er ikke hver dag, jeg er i Fredensborg. Og nej, byen ligger ikke i Østjylland, men i Nordsjælland. Et stenkast fra kongeslottet, Fredensborg. Selvfølgelig, har byen en kro. Men ikke en typisk en af slagsen. Langt fra. Der er tale om et sted, som har en helt særlig historie og ikke mindst jævnligt har royale gæster. Det forpligter på en måde. Da jeg forleden valgte at overnatte på kroen, på grund af et møde i byen, fik jeg mig en overraskelse. En af de store. Sjældent har jeg oplevet et så gennemført ophold. Velvære med en elegance og varme, som jeg ikke ser så ofte.

De smukke stuer på Fredensborg Store Kro

Det var i sommeren 2014, at Fredensborg Store Kro åbnede op med en nyrenoveret kro, hvor de gastronomiske oplevelser skulle være i særklasse. Ud over den var alle værelserne nyrenoveret.

 

Havestuen en decemberaften

Jeg sidder i havestuen. Hyggeligt og varmt. God stemning. De gamle stuer fortæller om historiens vingesus. Man skal se lysene på Fredensborg Slot. En flot scene. Indretningen vidner om god stil. Der er flere ligheder med Søllerød Kro. Jeg har bedt om noget Stenkulla vand. En foretrukken vand på restauranter hvor vinen er i højsædet. En glimrende vand. Udover det har jeg bestilt vinmenuen. Der kom hurtigt friskbagt brød med brunet nedkølet smør. Brødet var godt, men smørret var spitze. Sådan burde alt smør i grunden smage.

Fredensborg Slot

Knivskarp tre retters menu

Rimmet og let tempereret torsk med, skorzonerrod rullet i persillestøv og træspinat. Som sauce var der oksideret kærnemælk med grøn urteolie. En persillepure. Teknisk set perfekt. Temperaturen perfekt.

Forretten på Fredensborg Store Kro

Kyllingen ryddede bordet

Hopballe Mølle kylling var dagens hovedret. Sjældent har jeg fået et så saftigt stykke kylling. Rent ud sagt, så har køkkenet formået at få alt det bedste ud af et kyllingebryst. Kartofler vendt i persille. To slags gulerødder. En dehydreret og en glaseret. En puré af fermenteret gulerod. Brændte løgskaller og fuglegræs. En mild saucen på hønsefond skilt med estragon-olie var prikken over i’et. Skindet var perfekt sprødt. Gulerodspuré var en fin gimmick, selvom der ikke var meget smag i den. Alt i alt en smuk ret, som fortæller om køkkenets formåen. Det er sjældent, en kylling formår at bevæge sig op på det her niveau. Den østrigske Pinot Noir var suveræn. Et ord jeg ikke ligefrem misbruger. Men den her smagte som en bedre og langt, langt dyrere Bourgogne.

Hovedretten på Fredensborg Store Kro

Desserten var en vanilje panna cotta med en grøn æble/agurkegelé hen over. I siden var der krystalliseret hvid chokolade. Marineret grøn agurk og bladselleri. Frisk kørvel og en æble/agurkegrabité på toppen. Imponerende smag synes jeg. Heldigvis var desserten ikke for sød. Balancen kunne jeg ikke forestille mig bedre.

Desserten på Fredensborg Store Kro

Smukke og gennemtænkte vine

Vinmenuen kostede 225 kroner. Tre store glas med anstændig vin. Ikke noget sjusk her. Sancerre. Fra Lucien Crochet. Mineralsk og smuk vin med toner af frisk hyld. Der var ikke så meget pjat her. Et anstændigt glas. Det var, som om den var skabt til torsken. Et perfekt match.

Vinmenuen på Fredensborg Store Kro

Pinot Noir fra Robert Goldenits. I en blindsmagning ville jeg gætte på, vi havde at gøre end en pæn stor Bourgogne. Men nej, vinen var fra en mindre familieejet vingård i det østlige Østrig. Det kunne jeg ikke smage. Et glas vin som i den grad overraskede positivt. Til desserten stod den på Reiler Mullay-Hofberg, Riesling Spätlese. Intens og elegant med eksotisk frugt og honning. God syrlighed og mineralitet, som gør vinen mere frisk. Sødmen var afdæmpet, hvilket passede fint, da desserten ikke var i den søde ende. Helt igennem flotte og anstændige vine, som alle er i den bedre og dyrere ende af skalaen.

Pejsen på Fredensborg Store Kro

Betjeningen viste klasse og overskud

Fin betjening. Klassisk afdæmpet, og fuldstændig fejlfri. Som jyde, må jeg blot erkende, at de har styr på servicen og betjeningen på Fredensborg Store Kro. Ordene kommer en del hurtigere ud af munden end i Jylland, men præsentationen af mad og vin har jeg sjældent oplevet så skarp. Flot hele vejen igennem. Jeg hader, når en tjener skal imponere gæsterne med sin viden. Det var der overhovedet intet af her. Tværtimod. Oplysning og forklaring. Jeg tænkte over de velvalgte ord. Det var, måske, indøvet. Jeg ved det ikke. Men professionelt i en sjældent set grad. De royale kommer ofte på kroen. Dronningens nytårstale blev sidste år holdt på Fredensborg Kro. Jeg så dog ikke nogen af de kongelige, men ingen tvivl om de kommer på kroen.

 

Værelse og morgenmad

Værelserne er nyrenoveret. Man har tænkt sig om. De er topmoderne, men det er jo en gammel bygning, og man har formået at bevare historien. Der er balkon på værelserne på 1. sal. Der er udsigt til gårdhaven, og man kan sidde derude, hvis vejret var bedre, end den dag jeg var der. Rengøringen af værelserne virkede tæt på hysterisk. Det er ikke hver dag, jeg ser et så rent og pænt hotelværelse.

Værelserne på Fredensborg Store Kro

Morgenmaden var god. Der var tale om en buffet. Her er jeg nede på jorden igen. Deres middag var stor gastronomi. Men morgenmaden var mere i den almindelige kategori. Den smagte godt, og alt var frisk.

Lun brød på Fredensborg Store Kro

Så der er ikke noget at klage over. Vinderen var en Thybo ost fra Thise Mejeri. Brødet var lunt og friskbagt. Begge dele løftede måltidet en del.

Morgenbordet på Fredensborg Store Kro

Regningen

Opholdet, inklusiv tre retters menu og morgenmad kostede 1.490 kroner plus vinmenuen til 225 kroner per person. Normalprisen var 2.635 kroner, men jeg havde købt en Spotdeal, hvilket var det billigeste. Jeg var alene, men hvis man købte vinmenuen til to, var prisen 370 kroner i alt. Med de vine var det value for money. Længere er den ikke.

Fredensborg Store Kro set fra vejen

Vurderingen

Søren Frank gav dem fire en halv stjerne i Berlingske. Lidt for københavner-agtigt med halve stjerner. I min bog giver mad, vin og ophold klart fem stjerner. Intet mindre. De gjorde det godt. Betjeningen var efter bogen. Ingen fejl. Ikke bare den mindste lille en. Det trækker også op.  Velvære og opmærksomhed er nøgleordene. Det ambitiøse køkken gjorde det godt. Det var mad på højt niveau, og der var ikke gået på kompromis med smagen. Opholdet var som helhed en oplevelse. Langt bedre end jeg havde regnet med. Så næste gang jeg er i Nordsjælland, skal jeg helt sikkert forbi Fredensborg Store Kro igen.

At vi kvitterer med en ubetinget anbefaling er en selvfølge. Genopstandelsen af Fredensborg Store Kro er klart et stort plus for Nordsjælland.

 

Fredensborg Store Kro

Slotsgade 6
3480 Fredensborg
Telefon: 3644 8020
Email: info@storekro.com
Website

 

803x156_spotjul_aaupdate-(1)

Del artikel

Andre læser også