Drikkepenge: Fri mig for det anmassende tiggeri

At betale drikkepenge er en uskik i Danmark, lyder det fra Lokalavisens, Danni Paulsen. Jeg anser ikke mig selv for at være en nærigpind eller en fedterøv. Nok nærmere økonomisk uansvarlig. Men når jeg en sjælden gang imellem bliver luftet og er på restaurant i Aarhus, så er det svært ikke at føle sig som netop det.

For flere og flere restauranter, lader det til, er hoppet med på den afskyelige idé at indstille dankortterminalen til at spørge om drikkepenge før betaling.

 

Et forfærdeligt lavt serviceniveau

Jeg giver af princip ikke drikkepenge, med mindre oplevelsen har været helt usædvanligt god og servicen bedre, end man kunne forvente. Og det sker bare sjældent i Danmark, der er notorisk kendt for et forfærdeligt lavt serviceniveau. Alligevel drister restauratørerne sig til at tigge om drikkepenge, endda via noget så upersonligt som et stykke elektronik. Så sidder man dér med åndenød, badet i kødsved og godt mæt efter et fint, men middelmådigt, måltid og sender en sviner til den skulende tjener med sit ‘nej’-tryk. Det er ydmygende for både tjener og kunde.

Og afvisningen er jo ikke nødvendigvis et udtryk for, at man har haft en dårlig oplevelse. At give drikkepenge er bare en uskik i Danmark. Her betaler vi en aftalt pris, hvor en fair aflønning af personale og alle andre udgifter for virksomheden er – eller bør være – inkluderet. Ellers har man ikke prissat sit produkt ordentligt.

 

Hvorfor skal der så betales ekstra til personer, som blot gør deres arbejde?

Kassedamen i Fakta får jo heller ikke ti procent af min indkøbssum, selvom hun gør sit arbejde upåklageligt. Og kan jeg, hvis jeg vælger at give drikkepenge, være sikker på, at restauratøren ikke bare snupper det hele? Eller at der falder noget af til rengøringen, folkene i køkkenet og de andre, der er med til at gøre et restaurantbesøg til en god oplevelse? Og bliver der betalt skat af pengene?

Dankortterminalen med det anmassende spørgsmål er sikkert smart i forhold til skattefar, men lad dog kunderne selv sige, hvis de gerne vil runde op til et vist beløb. Nu vil nogen nok indvende, at rigtig mange tjenere får en kummerlig løn. At de lever af drikkepenge. Det er muligt, men sådan skal det ikke være. Det kan ikke være rigtigt, at de skal overleve på almisser og den enkelte kundes lune.

Og gør man i virkeligheden ikke personalet en bjørnetjeneste ved at give drikkepenge, som en arbejdsgiver ikke skal svare feriepenge eller pension af? Det giver i hvert fald restaurantejeren et argument for ikke at tilbyde en ordentlig løn.

drikkepenge

 

Del:Share on Facebook248Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someoneShare on Google+0

9 kommentarer til “Drikkepenge: Fri mig for det anmassende tiggeri”

  1. Jakob Rixen

    Jeg er fuldstændig enig i, at det er ubehageligt og upassende, når man får stukket en dankortautomat i hånden, hvor skærmen spørger, om man ønsker at tilføje drikkepenge, mens tjeneren er travlt beskæftiget med at tælle stregerne i loftet for ikke at gøre gæsten forlegen ved at trykke ’nej’.

    Men der ophører enigheden så også fuldstændigt! Tjeneren burde i stedet have spurgt, om gæsten ønskede regningen på beløbet og selv have klikket væk fra det elektroniske spørgsmål, hvis gæsten ønskede dette.

    Selvfølgelig giver man drikkepenge, hvis man har modtaget en god service! Hvordan skal man ellers nogensinde belønne det faktum, at mange kokke og tjenere rent faktisk arbejder med deres passion – at overparten af deres tilværelse omhandler mad og vin, og derfor kan give en god service, da de er passioneret omkring det produkt, som de leverer?

    Ja – overenskomsterne er med til at sikre, at alle i servicebranchen modtager en relativt god minimumsbetaling for deres arbejde. Men de differentierer jo bevidst ikke mellem dem der ikke kunne være mere ligeglade, om de serverer en friturestegt skidtfisk eller en nyfanget pandestegt rødspættefilet, eller om vinen i glasset er en kemikaliefyldt bombe fra en silotank på Amager eller en familiedrevet gård i Frankrig, hvor alt foregår ved håndkraft for at sikre den højest mulige kvalitet – og dem der virkelig brænder for, at gæsten får den optimale oplevelse.

    Man skal aldrig give drikkepenge, fordi man har ondt af tjeneren – de har ikke brug for at tigge, de får en relativt god løn. Man skal give drikkepenge, når man har modtaget en god service, når man kan mærke tjenerens passion i forhold til, hvad der bliver serveret og når personalet generelt bare har været med til at skabe en god aften.

    Drikkepengene betyder rigtigt meget for enhver tjener eller kok – ikke på grund af deres monetære værdi – men fordi det er en anerkendelse af det produkt, der er blevet leveret af dem, der var på gulvet den aften.

    Svar
  2. Maiken Larsen

    Jeg er meget lidt enig med dig og synes du vrøvler her. Kokke og tjenere jo ikke noget specielt, ud over har har taget en erhvervsuddannelse, som alle kan komme ind på. De har typisk kun folkeskolen. Men det er ikke afgørende. Giver du også drikkepenge til kassedamen, lægen, tandlægen, skraldemanden, posten, ekspedienten, taxichaufføren, pølsemanden, buddet – når du får mad bragt ud, stewardessen, mekanikeren, håndværkerne, fysioterapeuten, psykologen, socialrådgiveren, de ansatte i børnehaven, skolerne etc. Hvis du gør det, så er det også fint at gøre det på restauranterne.

    Svar
    • Jakob Rixen

      Jeg er da frygtelig ked af, at du syntes, at jeg vrøvler. I min optik er det ikke folks uddannelse, der er afgørende for, om folk er noget specielt. Vi har rigtig mange super dygtige kokke og tjenere i Danmark, og jeg elsker at gå ud at spise – for mig er det en unik oplevelse, som de er med til at skabe, det vil jeg gerne belønne dem for.

      Jeg er af den overbevisning, at det er at forklejne restaurantionsbranchens arbejde, at du direkte sammenligner et op til 6 timers restaurantbesøg med en tur i supermarkedet eller i forhold til renovation, hvor jeg yderst sjældent møde min skraldemand.

      Hvis jeg oplever en ekstraordinær service af min taxachauffør, budbringer, stewardesse, håndværker eller mekaniker giver jeg også drikkepenge – men ofte er denne interaktion, i modsætning til mine restaurantbesøg, så kortvarig, at jeg ikke når at opleve noget ekstraordinært – men jeg er da taknemmelig for, at jeg hermed har carte blanche til at give drikkepenge – du burde prøve det, det er virkelig værdsat.

      Svar
  3. Marcello

    Hvor skal de have mere i løn, når de får løn i forvejen? Det gør man ikke i Danmark men kun i udlandet da de ikke får løn

    Svar
    • Jakob Rixen

      Du har misforstået noget, hvis du tror, at det er et spørgsmål om løn. Du skal ikke give drikkepenge for at sikre, at de har råd til tag over hovedet eller mad på bordet – du skal give drikkepenge for den oplevelse, som de har givet dig!

      Svar
  4. Ana maria

    Jeg er selv i branchen som kokkeelev og er så heldig at de drikke penge vi får de går til alle opvasker tjener og kokke +elever. Det er altid en god motivater og lidt konkurrence i hvem der kan give den bedste service. Nogle restauranter samler de drikke penge og bruger dem på kurser og events der kan fremme medarbejders erfaring og skills. De self ikk alle steder men der er mange steder som sætter dem til god brug. Personlig giver jeg ikk drikke penge med mindre jeg føler jeg er blevet tager godt om, det også noget med min stolthed hvis jeg får samme behandling som jeg selv ville give så får de da drikke penge.

    Svar
  5. Mikael

    Først og fremmest; Ja… Det er enormt anmassende med de dankort terminaler.
    Men de er desværre en nødvendighed for at gæsten husker at ligge de drikkepenge, hvis de vel at mærke har lyst til dette.

    Det er alt sammen meget godt, at give drikkepenge for en ekstraordinær service når man er på restaurant.
    Og her handler det stop om oplevelsen; har man som gæst fået en god service og oplevelse eller ej.
    Det skærer mig lidt i hjertet når mit fag bliver nedgraderet til en uddannelse som enhver kan tage. Men jeg må også gribe i egen barm og acceptere dette.
    Det siger bare mere om branchen end om tjeneren eller kokken.
    Vi har undermineret branchen med ufaglært arbejdskraft og studerende, som gør et udemærket stykke arbejde. Og dette til så lav en løn som ingen vil være sig selv bekendt.
    Og overenskomsten er derefter.

    Så nu vil jeg tillade mig at spørge:
    Har I fået service, af en faglært tjener, når I har været ude? Eller en ufaglært reserve…

    Jeg vil så inderligt gerne give Jacob ret i at afbejdsgiveren burde give en ordentlig løn, så de ansatte ikke skulle have drikkepenge. Så gerne!
    Men vil du betale for at gå ud på en sådan restaurant? For hvis jeg sammenligner overenskomst for tjenere og tømrer. (Ca. Samme længde af uddannelse – og niveau)
    Så skal en tømrer have minimum 187,95 kr./time inkl. Tillæg. Og hvor mange tømrere arbejder til minimums løn??

    Hvis jeg kalkulerer en løn på 187 kr. I timen så vil din mad og vin og alt stige med knapt 25%…
    For en tjener på en standard restaurant, ansat på fuld tid med fri hver 3. Lørdag, søndag i snit. Får en løn på ca. 153 kr. I timen. Incl. Tillæg.
    Og restauratøren går ikke ned på bruttoavance eller dækningsbidrag.

    Så er der noget galt?
    Ja!
    Men hvad vil du helst? Smide 10% på toppen, som standard eller 25% prisstigning?

    Svar
    • S

      Fri hver tredje lørdag. Jeg har i mange år boet med en i branchen. Engang arbejde han på overenskomst og fik både pension for fri hver anden lørdag og søndag. Nu arbejder han til hvad ser svarer til 135- 140 kr i timen med 10 års erfaring og uden ret til barnets sygedage og han må tage cirka en weekend fri i kvartalet udover ferien. Det er naturligvis også uden pension.

      Jeg glæder mig over at hans arbejde ligger aften og weekend for at kan han tage sig af syge børn og derefter gå på arbejde og vi kan lige mødes i døren.

      Svar
  6. Palle Hjort

    Den gode gamle traver om drikkepenge i Danmark er altid noget, der kan få folk til tasterne.. Også mig 🙂

    Jeg forstår godt at det er irriterende at blive spurgt om man vil give drikkepenge, men som nævnt er det en nødvendighed hvis man vil ha’ drikkepenge. Og hvorfor så drikkepenge?

    Når jeg ser på min branche ser jeg en branche hvor gennemsnitsalderen er meget lav. Tænk over det – hvornår er du sidst blevet betjent af en på over 40 år? Hvad med 30? Som 22 årig var jeg chef på en restaurant.

    I min branche er der en overenskomst, men der er ikke mange som arbejder efter den. Det betyder at mange går for 120 kroner uden aften-, natte- og weekendtillæg. Pension er der heller ikke noget af! Hvad med omsorgsdag eller barnets første sygedag? Nej, prøv med ulønnet tilkald og standby eller hvad med obligatoriske personalemøder uden løn!

    Jeg kender ikke andre brancher hvor man kan få folk til at lukke lørdag nat klokken 02.00 til 120 kroner i timen. Tjekker du om de arbejder efter overenskomst dér hvor du spiser?

    Helt basalt finder de fleste et andet job, enten bag kulissen eller inden for en anden branche. Sådan bliver det nok ved så længe vilkårene er som de er! Det er en skam for der er ikke noget så charmerende som en moden tjener der har set og oplevet lidt af hvert.

    – Palle

    Svar

Skriv et svar