//Madmarkeder

Tivoli Friheden: Hold op, hvor er Jul i Friheden en god oplevelse i år

Af Jan L. Pedersen

Vi satte os for at smage os igennem maden, eller en stor del af den, til Tivoli Frihedens store jule-forlystelse. Der er i den grad noget at byde på i år, og niveauet er højt i forhold til prisen. Læg dertil, at lokationen er som skabt til et julemarked. Men også, at Friheden har fuldstændig styr på store arrangementer og mange gæster. Et plus er også, at der er mange gratis parkeringspladser.

 

Rammerne fås ikke bedre

Den gamle skov i Aarhus er som skabt til julehygge og jule-madmarked. De gamle bøge- og egetræer tager sig smukt ud. Parken er pyntet op. Især i mørke, løfter den stemningen. Her bliver Tivoli i København en fin poleret miniature udgave, i forhold til Friheden. De mange lys giver en oplevelse ud over det sædvanlige.

Når der er lyst, så får du mere af skov-stemningen og naturen. Men uanset på hvilket tidspunkt, du besøger Jul i Friheden, er her en sjælden ro og hygge.

 

Et must at prøve

Vi har besøgt en del boder til Jul i Friheden, og hermed er nogle af vores råd. Ikke alle boder levede op til forventningerne. Langt de fleste gjorde dog – og nogle få viste ren verdensklasse. Et par stykker floppede, men det var ikke kun fordi, maden var dårlig, men mere fordi dem, der skulle lave den, var helt blanke. Som altid, så gælder det om, at være omhyggelig når man laver noget, som andre skal spise. Som sagt har vi ikke spist hos alle, men her er nogle af vores anbefalinger:

 

Havnens Fiskehus

Fish’n’chips var eneste ret her. Lyssej var fisken. Man kunne godt se, at det var en fiskehandel, vi besøgte. Der var meget fisk. Ingen nærighed her. Dagens fisk var lyssej, men det kan også være torsk, fortalte den søde fiskepige os.

Fritterne var rustikke, og perfekte. Der var hjemmelavet remoulade og tartarsauce til. Begge gange fine. En brandvarm omgang, uden så meget snak. Er du til fish’n’chips, så er Havnens Fiskehus’ bod et must at prøve.

 

Spiselauget på skovtur

Bedste porchetta-burger i Aarhus er et kvalificeret bud. Hold nu kaje, hvor smagte den her godt. Byens bedste, måske. Jeg husker ikke, jeg har fået en bedre i meget lang tid. En økologisk, blød bolle med rødkål, mayo, rødløg, danske Ingrid Marie æbler, syltede agurker og frisk persille.

Der var sprøde svær i burgeren. Kødet var fint fedtfattigt. Tidens trend.  Der var ikke meget krydderi til at forstyrre kødsmagen. Men det var mørt og helt perfekt. De danske æbler var ganske enkelt geniale. Prisen var 75 kroner, og det var hver en krone værd. Fritterne, inklusiv dyppelse, kostede 35 kroner. Burgeren er et must at prøve, hvis du spørger os.

 

Slagter-Riget og byens bedste deller

En af de slagtere i Aarhus, som stadigvæk har respekt, og i særdeleshed gør det godt, er Slagter-Riget. Deres forhold til råvarer, smag og godt håndværk er helt unik. De sælger deres pålæg, bacon og pølser. Men udover det, så sælger de også varme frikadeller. Med kød i, vel at mærke. Frikadeller skal være hjemmelavet, og der skal kun lidt mel i. Det hedder frikadeller og ikke mel-deller.

Slagter-Rigets frikadeller er verdensklasse. Der er smag i, og de er flotte i konsistensen. En delle, skåret over, og serveret på to halve stykker rugbrød med hjemmelavet rødkål. Sådan!

Godt tænkt i en tid, hvor alt for mange gør i burgere og sandwich.

 

WeDoBurgers

Den tidligere aarhusianske burgerjoint, som nu er flyttet fra byen til Aalborg og København, er vendt “hjem” for en kort bemærkning. Vi testede deres cheeseburger. Smagen var god. Det samme med bollen. Men kødet var alt for stegt. Faktisk tørt. Den våde tomat kunne de godt have undværet for min skyld. Den gjorde intet godt. Men sig til dem, at din burger ikke må være for gennemstegt. Den bliver alt for tør, hvis du spørger mig. Dagens skuffelse, men jeg har spist deres burgere flere gange med stor velbehag.

 

Fika

Er du til and, så skal du prøve Fikas rulle med and, råmarineret rødkål, salat, æblechutney og dressing til 75 kroner.

Umiddelbart tænkte jeg ikke and sammen med en rulle. Det var forkert. Den smagte dog godt. Anden var mør og saftig. Kålen havde knas, og æblechutney var ikke for sød. Moderne i sin smag, men helt perfekt. En anbefaling er kun på sin plads.

 

Juliette

Confit Duck Burger til 75 kroner fristede hos Juliette.

Confit Duck Burger - Aarhus Update

En stor en af slagsen. Den var godt fyldt med and, rødbede, salat, syltede agurker og cheddar. Alt sammen i en økologisk briochebolle. Anden var overraskende god saftig, og den gode, lidt bløde bolle, dannede den perfekte ramme. Burgeren var godt sammensat og var let at spise. Tempoet hos Juilette var moderat, som på en hviledag i Tour de France.

Klart en anbefaling at smag.

 

Memphis Roadhouse

Hos Memphis Roadhouse står der fried chicken med fries til 60 kroner på menuen. Dertil tre forskellige slags dyppelse; Kansas city barbeque, Chipotle Mayo og South Carolina honey Mustard sauce. For de hard core er der den ekstra stærke sauce, som de kalder for For helvede sauce.

Tre stykker stegt kylling lå ovenpå fritterne. Kyllingen var godt sprød udenpå og pænt saftige indeni.

Fritterne var mange, lange, tynde og okay sprøde. De var godt krydret. Dyppelserne var alle stærke uden at overtage smagen. Kyllingen var en god oplevelse.

 

Pomfritten

Hos Pomfritten serverer de burger og pomfritter. Der er to slags kød at vælge mellem. Kalvetyksteg og hakket dansk oksekød. Vi valgte sidstnævnte. Hakket dansk oksekød, syltede agurker, coleslaw og spicy tomat relish i en god bolle. Kødet var godt, og bøffen var flot rosa. Der var godt med coleslaw i, og relishen gav den kant. Den smagte okay, men vi skulle nok have valgt den med kalvetyksteg.

I menuen er der enten sweet potato eller almindelige fritter med samt to gange dyppelse til 90 kroner. Vi valgte almindelig fritter og estragon- samt tatarsauce. Begge okay gode. Men tatarsaucen vandt.

 

Æbleskiveboden

Når det er jul, skal man have æbleskiver. Der er flere boder rundt om i Tivoli Friheden, hvor nissepiger står og laver æbleskiver.

Sprøde og frisklavede med syltetøj og flormelis til. Sådan skal det være. Tre stykker koster 35 kroner.

 

SchweizerBageriet

Der er flere kager at vælge mellem. Klejner, muffins, donuts, berlinere og trøfler. Vi faldt for de sidste. Der er med og uden krymmel. Tre for 35 kroner. Mums – andet er der ikke at sige. De smagte fantastisk.

Er du til glühwein, så er den her bod et bud. Vi købte to krus. 40 kroner stykket. Vinen var kraftig parfumeret, og duften af vanilje var overdådig. En glühwein i den sødere ende af skalaen.

 

Der var andre steder, som vi ikke nåede, men som vi klart skal prøve i næste weekend.

Se mere om Jul i Friheden her

 

 

 

Madmarkeder Se alle

Udvalgte artikler Se alle