Frøken Koch, smuk, veltrænet og i sit livs form

På kanten af kajen ved den gamle lystbådehavn ligger en af brødrene Kochs restauranter. De ligger med ryggen til det nye Aarhus Ø – som næsten udelukkende består af beton. Derfor står træbygningen, som huser, Frøken Koch, i diametral modsætning til Aarhus “beton” Ø. Restauranten er en sand oase, der oser af stemning. Et af de steder man forelsker sig i med det samme. Vi var forbi, for at anmelde frokosten. Inden du læsere videre, så vil jeg slå en ting fast. Og det er, dagens frokost var i sin helt egen klasse. Intet mindre end knivskarp. En forrygende betjening. En smuk udsigt ud over havnen gjorde, vi var helt oppe at ringe. Hvis vi gav frokost-kokkehuer i Aarhus, ville jeg uden rysten på hånden kaste fuld hus efter Frøken Koch. Det var fuldt fortjent!
Vankoch på Den gamle lystbådehavn i Aarhus

Fuld opmærksomhed fra start

Der kom vand på bordet med det samme. God stil! Vi fik menu- og vinkort. En kort indledning og ellers blev vi spurgt, hvad vi kunne tænke os at drikke. Tjeneren var oppe i gear – selvom klokken kun var 12.30. Han vidste, hvad det handlede om og var opmærksom og tilstede. 1-0 til Frøken Koch fra start. Vi ser ofte restauranter, som er tomme eller halvtomme til frokost. Det var ikke tilfældet her. Der var pænt med mennesker. Som Überraschung lun løvstikke-suppe med rodfrugter. Skrigende grøn. En fin lille appetizer.

En lun suppe hos Frøken Koch

Tataren, det slog alt

Dagens forret var tatar. Den var smuk som en gudinde og smagte som ind i himlen. Jeg husker ikke, jeg nogensinde har smagt en bedre tatar. Hvis jeg har, så er det meget lang tid siden. Den her slår alt. Den ubetinget bedste i Aarhus. Friskhakket kød, fast konsistens, søde hjemmesyltede rødbeder, frisk karse, crumble, peberrodsmayo, rå æggeblomme og fire fritter. Sidstnævnte var vist mest symbolsk.

Tataren hos Frøken Koch

Prisen var 125 kroner. Med den størrelse, og smag, var der tale om foræring. Den er vanedannende – og skal prøves. Hvis nogen tror, franskmænd er bedre til at lave tatar end danskere (sønderjyder), så tager du fejl. Den her tatar er blandt de bedste, jeg nogensinde har smagt.

 

Sprødstegt frisk rødspætte

Vi fik helt tårer i øjnene af den servering. At mad kan smage så fantastisk, at man bliver helt rørt er rørende. Frøken Koch er ingen fiskerestaurant, men de kan lave fisk, som slår de fleste fiskerestauranter med flere etaper.

En lun rødspætte hos Frøken Koch

Rødspættefileter skal helst være tykke. De der papirtynde fileter, man kan købe i supermarkederne, har ikke meget med en “rigtig” rødspætte at gøre. Det ved Frøken Koch godt. Her er spætter i referenceklassen. Gode tykke og stegt til præcision. Hold op, hvor smagte den godt. Perfekt og, selvfølgelig, smørstegt. Tilbehøret var agurkesalat, tyttebærkompot, remoulade og rugbrød. 120 kroner var prisen – og hver en krone værd.

 

Kogt torsk med det hele

Det lyder let, men alligevel er det sjældent, jeg får en perfekt kogt torsk. Alt for ofte spiser vi tør torsk. Men ikke hos Frøken Koch. Her ved de, hvad det drejer sig om. Det snehvide kød med store saftige flager. Jeg elsker den tekstur. Smukt. Nærmest malerisk at se på. Den omhu, fisken har fået, kan nærmest smages i hver mundfuld. Perfekt, som vidne om en præcision og omhyggelighed man sjældent ser.

Dansk torsk hos Frøken Koch

Som tilbehør var der agurkesalat. Sprød og lækker. Fennikel med en sprødhed og sødme. De var så perfekte, at man tror, det er løgn. En brandade med klipfisk. Syltede rødbeder med en svag sødme og bacon i meget små tern. Sennepssaucen var ren opvisning for alle sanserne. Verdensklasse – intet mindre. Vi betalte 190 kroner for hovedretten. Billigt i min bog.

Tilbehør til torsken hos Frøken Koch

Retro på den gode måde

Citronfromage med saltet karamel i bunden. En god blød flødekaramel. Ristet mandelknas. Hårdt pisket flødeskum. Nougatine (nougat på fransk) Pyntet med chokolade. Smagte meget af citron. Stor portion. 75 kroner.

Citronfromage med saltet karamel i bunden hos Frøken Koch

Vores regning

835 kroner for en af byens bedste frokostoplevelser er billigt. Vi drak to Weissbier og to Saaz Blonde fra Jacobsen. Prisen var 275 for alle fire. Helt igennem god og anstændig frokostøl. Kaffen kostede 25 kroner per person.

Lidt øl til frokosten hos Frøken Koch

Serveringer, som alle kunne tilfredsstille de mest kritiske smagssanser. Gastronomi, hvor smagen rydder bordet. Til prisen var vi mere end tilfredse. Tak til de tre brødre på havnen. Hold op, hvor er det en fornøjelse at besøge restauranten her.

Vi er på vej hjem fra Frøken Koch

Vurderingen

Frøken Koch er i min bog blandt de bedste frokostrestauranter i Aarhus. Ingen tvivl. Vi taler om en enkelthed i retterne, som man skal lede længe efter. Det danske køkken stråler over hele havnen. Frokosten den dag var nok den bedste frokost, jeg har spist i Aarhus i år. Alt fungerede bare. Den maritime stemning, udsigten til Risskoven, og den gamle træskibshavn satte en fed streg under helhedsoplevelsen. Hvis du ikke har besøgt Frøken Koch, så burde du overveje det. De 400 meter, der er ned til havnen fra Domkirken, er ingenting i forhold til, hvad du får. En restaurant som på mange måder er sin egen. Jeg har svært ved at finde nogen kritik, den dag vi var forbi. I øvrigt spiser jeg der jævnligt, og mønsteret er det samme. Der er styr på tingene, og du får en af byens bedste frokoster her. Udover det, så er der i øvrigt en masse parkeringspladser lige uden for døren.

 

FRØKEN KOCH

Kystpromenaden 5
8000 Aarhus C
Telefon: +45 87 42 01 23
Link til hjemmeside

 

Ole Troelsø 803px

Del:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someoneShare on Google+0

Skriv et svar