Frokost og udsigt i samme liga – helt fantastisk!

Vi er i skoven. Et stenkast fra Trøjborg. På kanten af postnummer 8240 Risskov. Oven for en badeanstalt. Udsigten foran kroen er måske blandt de bedste i provinsen. Aarhusbugten og de gamle træer er vores scene denne mandag ved 12-tiden, hvor vi står uden for Sjette Frederiks Kro i Aarhus. Parkeringspladsen er fyldt med biler. Jeg bliver nervøs over, om der er ledige pladser på kroen. Men det er der, og senere finder vi ud af, at de mange biler skyldes vinterbaderne hos badeanstalten Den Permanente, som ligger nedenfor Sjette Frederiks Kro.

Diverse anmeldere var ved at falde over hinanden, da kroen åbnede i forsommeren. At besøge en restaurant, lige efter den er åbnet, er ikke fair i min bog. Sjette Frederiks Kro har nu haft tid og fundet sit niveau, hvilket gør dem klar til en anmeldelse på Aarhus Update.

Sjette Frederiks Kro ved Århus

Respekt for historien

I mange år blev kroen styret af den samme restauratør. Han havde drevet kroen i mange år, og det var som om, den trængte til noget energi-tilførsel. Og det har den så fået. Hold nu op, hvor er Sjette Frederiks Kro blev flot. Gennemført og stilren renovering, med respekt for den fredede bygnings historie. Sjældent har jeg oplevet et så vellykket resultat. Mit bud er, at der ikke er gået på kompromis med noget som helst. Jeg er kommet på kroen igennem mange år, og de sidste år var jeg trist over kroen langsomt forfaldt. Derfor var glæden over kroens nuværende tilstand i en størrelse meget stor. Det glæder mig, når det offentlige sælger deres ejendomme, da de meget sjældent selv kan finde ud af at drive og vedligeholde dem.

Udsigt til Helgenæs fra Sjette Frederiks Kro_

Vi følte os velkommen

Vi havde ikke bestilt bord. Men der var ledige borde den dag. Der var valgfrihed, men den smilende kvindelige tjener foreslog os en bord ved vinduet, med udsigt ud over Aarhusbugten. Det at blive modtaget med det samme gør, man føler sig værdsat som gæst. Vi fik hurtigt et menukort, og en præsentation over, hvad vi kunne få. God stil. Forklaringen gjorde klart, vi hurtigt valgte, hvad vi ville have.

Der er 12 retter på frokostkortet, plus dagens ret, som skifter fra dag til dag.

Brød og smør på Sjette Frederiks Kro

”Rigtig” laks

Tænk engang. At få serveret laks, som er fanget med fiskestang. Sjældent det sker for mig. De fleste laks nu om stunder er fra store havdambrug. De fleste forbrugere har helt glemt, hvordan en ”rigtig” laks smager. Serveringen var flot anrettet. Laksen var anrettet i bunden. Konsistensen af kødet var mærkbart anderledes, end den man ofte ser. På laksen var der rygeostcreme, rævesauce (grov sennep, brun farin og balsamico), syltede gule beder, dild og sprødt ristet rugbrød. Prisen var 100 kroner for retten. Vildt så meget smag for så få penge.

Kroens gravad vildlaks på Sjette Frederiks Kro

Laksen var så perfekt, at tilbehøret blev sekundært. Dog var kroens version af rævesauce nu blandt de bedre, uden af være for sød eller stærk. Ny dansk frokost når det er bedst. Maden blev serveret og præsenteret af køkkenchefen, Steffen Villadsen, selv. Det var tydeligt, at han havde en holdning til råvarerne. Vi fik ikke fornemmelsen af, at der var gået på kompromis med ret meget. Gode råvarer er fundamentet for et velsmagende måltid på det niveau.

Noget, som de fleste har en mening om, er rejecocktail. Og nej, det her er ikke den, som mange af os er vokset op med. Langt fra. Grønlandske, håndpillede rejer, smørstegt ristet toastbrød, lidt hjertesalat, lidt urter og en himmelsk dressing lavet på en hjemmepisket mayo med små, hakkede ansjoser, tomatpuré, portvin og saltsyltet citron. Dressingen er i kategorien, verdensklasse. Den husker man. Jo, jo, rejerne var gode og faste i det, men det syrlige, portvinen og ansjoserne i dressingen tog kegler. Rejecocktailen på Sjette Frederiks Kro er sin egen. Tak for det. Vi gav 100 kroner for denne omgang.

Rejecocktail på Sjette Frederiks Kro

En født (kro)klassiker

Nu er retterne ikke af de mindste. Vi er jo i Jylland. To retter er fint per person, vil jeg mener. Dog valgte jeg selv tre retter den dag, men kunne heller ikke spise helt op tilsidst. Frokost hovedretten var kalvespidsbryst fra velfærdskalve. Kødet kom fra Grambogaard. Det faste og møre kød var anrettet med Madagaskar pebersauce, peberrod, jordskokker og kejserhatte. Kødet var langtidstegt, og fast i det. Det var mørt, men faldt ikke fra hinanden og holdt mere på saften. En velkomponeret og knivskarp ret i min bog. Et bud er, at den godt kunne gå hen og blive en signaturret for kroen.

Kalvespidsbryst på Sjette Frederiks Kro

Respekt for måltidet

Ost fra Arla Unika er svære at gå udenom. Kroens ostetallerken bestod af fem oste, nemlig Havgus, Krondild, Porse, Rød løber og en Gnalling lagret i rødvin (Kroens egen opskrift). Klasseoste, som aldrig skuffer. Vi fik serveret hjemmebagt knækbrød og lidt tilbehør. Min holdning er, at ost helst skal spises uden tilbehør, sorry. Smag og behag er heldigvis forskellig. Men godt brød eller knækbrød kan være god ledsager til ost, men helst ikke for meget andet ”støj” til ostene. Kroens knækbrød var både tynd og sprød. Det smagte godt, ingen kritik herfra.

Arla Unikaservering på Sjette Frederiks Kro

Et patentglas med hvid chokoladecreme i bunden, overtrukket med karamel. Æblemarmelade, parisienne kugler af æble, marengskys med citrussmag og små specier. I låget var der først smurt, grøn æblesorbet og dernæst vanilleis. Selvfølgelig hjemmelavet. Igen gemmemført smag, og en god gimmick med at bruge låget. Fin afslutning.

Isdesserten på Sjette Frederiks Kro

Dessert i patentglas på Sjette Frederiks Kro

Det hele værd og mere til

800 kroner, lød vores regning på, for en omgang med det hele. 400 kroner per person. Hvis nogen skulle mene, det er dyrt, så tager de fejl. Det var hver en krone værd. Faktisk sad vi og talte om, hvor meget smag og kvalitet mad får for pengene. Hvis det her havde været i København, så ville prisen nok have været tæt på det dobbelte. Men så havde betjeningen med stor sandsynlighed heller ikke være så god. Til frokosten drak vi mikrobryg fra De Jyske Bryghuse. De har almindelig pilsner og klassik på fad. Øllene kostede 50 kroner for en stor, og kaffen 25 kroner koppen. Vi drak for 250 kroner, hvilket var en helt fin og fair pris. Betjeningen var efter den gode gamle tjenerbog. Smilende, sød, tilstede, effektiv, gæstfri og empatisk er ordene. Her er vi også langt over det gængse betjeningsniveau i Østjylland.

Udsigten fra Sjette Frederiks Kro i Aarhus

Begrundelsen

Sjette Frederiks Kro er i vores bog blandt de bedste spisesteder i Aarhus. Udsigten fås ikke bedre. Kun en restaurant i Aarhus er på det udsigtsniveau. Maden var, uden et sekunds tvivl i toppen. Her mener jeg helt oppe i den bedste klasse. I frokostbogen har jeg faktisk ikke fået en bedre frokost længe. Den sidste frokost, som slog den her, var i sommers hos en af Danmarks bedste kokke. Det fortæller blot, at niveauet er højt her. Derfor vil jeg heller ikke tøve med karakteren. Maden var helt fantastisk til prisen. Råvarerne de bedste man kunne drømme om. Udsigten var en af den slags, de store Skagensmalere kunne have malet på de helt store lærreder. Betjeningen var fejlfri den dag og tilstede. Efter snart 30 restaurantsbesøg de sidste 5 uger, var oplevelsen på Sjette Frederiks Kro en af de bedste og mest overraskende.

Anmeldelsen er skrevet af Jan L. Pedersen

 

Sjette Frederiks Kro
Riis Skoven
Salonvejen 1
8240 Risskov
Telefon: 86161400
Mail: sjettefrederikskro@casablancaaarhus.dk
Hjemmeside
 
Åbningstider
Morgenmad serveres lørdag og søndag fra 9.00 til 11.00 og fra 11.00 – 13.00
Frokost serveres alle ugens dage fra 11.30 til 15.00
Kaffe og kage serveres hver dag fra 14.30 til 17.00
Aftenmenu serveres onsdag – lørdag fra 17.30 til 22.00

Del:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someoneShare on Google+1

4 kommentarer til “Frokost og udsigt i samme liga – helt fantastisk!”

  1. Sascha

    Fuck det ser godt ud. Tak for tippet, der skal jeg helt sikkert forbi snart!

    Svar
  2. Jens Erik Skovgård

    Det ser god ud. Godt med en grundig anmeldelse af restauranten. Det er troværdigt og jeg vi snart derud at spise med familien. Hilsen Jens

    Svar
  3. 70 madanmeldelser – værsgo! | Smag Aarhus

    […] Sjette Frederiks Kro (Aarhus Update 18/11 2014) […]

    Svar
  4. Sjette Frederiks Kro går amok – Kroen laver KROGALSKAB til en hund!

    […] Frokost fra 12.30 – 15.00  –     Læs evt. vores frokostanmeldelse af Sjette Frederiks Kro her […]

    Svar

Skriv et svar