Er der gået Aarhus historier i den?  – eller hvor mange nye store “kæmpe” madmarkeder, tror vi lige, der er plads til?

Hvad gik der lige galt her? Seks til syv nye madmarkeder ser snart dagens lys. Det ene er større, bedre og billigere end det andet. Vi er en provinsby! Ordet “kæmpe” madmarked er blevet misbrugt alt for meget.

 

Endnu et “kæmpe” marked blev meldt ud i dag

Så kom dagen, hvor endnu et marked med 100 madboder meldte sin ankomst. Det er større end det største i København. Øboderne kalder de sig. De får til huse på havnen. Et godt stykke væk fra centrum. De er alle sammen kæmpemarkeder, ifølge dem selv. De er awesome, fantastiske, sublime, gourmetmarkeder eller brilliante. Det er de ord, den tandløse og ukritiske presse bruger. Alt er bæredygtigt, økologisk, og der bruges kun de bedste råvarer. Prisen er selvfølgelig lav, for ellers sælger de jo ikke noget. Vi kender historien. Det er den samme hver gang. Kopimaskinen har i det tilfælde her virket. Som jeg ser det, så er der kopieret i en grad, som vi sjældent ser. Spændende at se, om det holder. Jeg tror det ikke. Desværre. Der er så meget varm luft og drømmeri i Street Food og madmarkeder at selv de folk, som har forstand på den slags, ryster på hovedet. Lad os håbe, at jeg tager fejl i mine antagelser. Det er ambitiøst. Stort tænkt, eller måske naivt?

 

Når ordet “kæmpe” er nærmest uundværlig

Størrelsen betyder noget, siges der. Og når vi ser på madmarkeder, så er der altså gået størrelse i den. En hurtig optælling på baggrund af de tal, vi ligger inde med, så kan vi regner med et sted mellem 100 og 150 madboder i byen. Det er jo en sjat, når der stort set ingen var sidste år. Udover det, så kommer der også små 100 andre boder, som har relation til madmarkederne. Hvem sagde Hjallerup Marked? Men vi vil jo alle gerne gøre en god handel, og det bliver der rig mulighed for.

 

Er samarbejde et fremmedord i Aarhus?

Det skulle man tro! Hvorfor ikke lave et stort og holdbart projekt i stedet for at konkurrere om de samme kunder. Jeg tror ikke på, at der er nok kunder til de seks “kæmpe”store nye madmarkeder. Når vi ser på, hvor øde byen er på ugens tre første dage, så kræver det mere end en livlig fantasi at tro på, at folk lige pludselig vælter til byens mange nye “kæmpe” madmarkeder. Realisme var ellers et ord, som man førhen satte på jyder. Men når vi ser det ene efter det andet mere eller mindre luftige projekt, så tror jeg faktisk, vi er gået hen og blevet urealistiske. Det eneste permanente madmarked, vi indtil nu har set, ligger på Marselisborg Boulevard. Det minder jo mere om en miniature udgave af Salling Super, dog bare totalt ryddet for mennesker. Aarhus skal da være synlig på det store landkort. Men at det skulle være byen, der har Europas fleste madmarkeder i forhold til indbyggertal, havde jeg ikke lige regnet med. Jeg glæder mig til at følge udviklingen med Street Food og madmarkeder. Det ser ud til, der bliver nok at lave for os, som lever af at anmelde mad. Dejligt, og tillykke Aarhus. Om Smilets by skal skiftes ud med Markedernes by, må tiden vise.

 

Del:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someoneShare on Google+0

8 kommentarer til “Er der gået Aarhus historier i den?  – eller hvor mange nye store “kæmpe” madmarkeder, tror vi lige, der er plads til?”

 1. Jens Kristian Mortensen

  Det er en en rigtig, rigtig god artikel den her. Du rammer spot on her. Medier spiser jo af hånden, og man kan hype hvad som helt uden der er nogen form for hold i det.

  Svar
 2. Anders

  Hvor har du ret i det med at kopier hinanden. Det er så dumt. Jeg fatter ikke de samarbejder istedet for alle sammen vil malke guldkalven
  /Anders

  Svar
 3. Jonas

  Enig i flere af de ting der bliver skrevet – især omkring mangel på realisme fra nogle af de, på papiret, større aktører, som stadig har til gode at lægge handling til deres ord. Det er fantastisk at der er opstået en interesse for markedskulturen i Aarhus – det manglede! Markedsplatformen har et kæmpe potentiale for at løfte områder og samle folk omkring noget vi alle kan blive enige om er dejligt. Det er bare så vigtigt at kvaliteten opretholdes, så vi ikke udvander konceptet inden det kommer i gang. Det er markedsoperatørernes opgave at snakke sammen, så vi sikrer en bæredygtig udvikling for markedskulturen – MEN det er mediernes, inklusiv denne side, som jeg har stor respekt for, at være kritiske overfor kulturen på de rigtige premisser. Der skal skelnes mellem koncepterne og sorteres mellem skidt og kanel – og dette skal kommunikeres skarpt, så koncepterne ikke fremstår ens i læsernes øjne. Det bremser udviklingen for de aktører, som ellers kæmper for udviklingen ud fra en entreprenøriel drivkraft og ikke for at’ malke guldkalven’ som Anders ovenfor skriver. Der er nogle aktører, som viser potentiale på baggrund af erfaring og deres kærlighed til byen. Og hos disse aktører findes der faktisk et ønske om et samarbejde for at skabe en markedskultur, som er bæredygtigt for fremtiden.

  Svar
 4. Michael

  Hej Århus.
  Der kommer IKKE 5-6 madmarkeder, der kommer 2.
  Der er på nuværende tidspunkt kun givet tilladelse til en.
  Jeg har så fået byggetilladelse på mindet 6 nede i havnen.
  Men der er IKKE andre der har fået lov til noget som helst.
  Angående et samarbejde, jo det var der nogle af os der gerne ville og det gør vi skam allerede.

  Men Aarhus vi kommer med street foodprocessor til jer… ha en dejlig dag.

  Svar
 5. Michael

  Hej Århus.
  Der kommer IKKE 5-6 madmarkeder, der kommer 2.
  Der er på nuværende tidspunkt kun givet tilladelse til en.
  Jeg har så fået byggetilladelse på mindet 6 nede i havnen.
  Men der er IKKE andre der har fået lov til noget som helst.
  Angående et samarbejde, jo det var der nogle af os der gerne ville og det gør vi skam allerede.

  Men Aarhus vi kommer med street food til jer… ha en dejlig dag.

  Svar
 6. Lars Matell-Hyllested

  6 madmarkeder i Århus !!!

  Det er sgu’ lige del morsomt og sørgeligt, at nogen er så naive at det tror det nogesinde kommer til at gå.
  Jeg er gammel Århus dreng, med base i København K de sidste 20 år og restauratør, og jeg har fuldt madmarkede udvikling her i København tæt, og kan klart og tydeligt sige at jeg vil blive MEGA overrasket, hvis der om 2-3 år er mere end 2 max 3 madmarkeder her, og der bor altså en del flere mennesker her end i Århus ….så vil der så i sommerhalvåret være en del pop up streetfood arrangementer, men det er en anden ting…..
  Så at tro på at mere end et enkelt madmarked i Århus er simpelhen for naivt. Sorry to say.
  Så find sammen og få lavet et rigtig godt madmarked, så i ikke ender uden et madmarked, fordi i har kvalt hinanden i en kamp der ingen vindere bliver i.

  Svar

Skriv et svar