Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Tjek vinen: GÄST – unik prispolitik på det talienske vinkort

Af Freja Dumont

Italienske restauranter er der ikke mange af i Aarhus. En af de relativ få, der er, er beliggende i stueetagen på The Mayor Hotel i Aarhus. Restaurant GÄST er navnet. De er på kort tid blevet kendte for deres respekt for de gamle italienske madtraditioner, der tilberedes af gode, lokale råvarer. Men restauranten serverer andet end veltillavet italiensk inspireret mad.

 

Vin – en kommende revolution?

Vinsiden er desværre ikke altid noget, som prioriteres på danske restauranter. Der er meget sjusk på restauranterne, når der vælges vin. Men heldigvis har GÄST fokus på vinen. Vinkortet er spændende og varieret. På nuværende tidspunkt er der mellem 40 og 50 forskellige vine på kortet. På trods af at de er en italiensk inspireret restaurant, er der også vine fra Tyskland og Israel. En større udvidelse er på trapperne. En lille revolution, fortæller og håber Zeno Palmieri, der er sommelier på GÄST. Nu skal der sælges vine, hvor gæsten kan få en historie med på vejen. Der skal mere kvalitet ind til en god pris. Endnu flere italienske vine kommer til, specielt fra det sydlige Italien, men også franske vine. 

 

Passioneret sommelier

Zeno Palmieri er navnet på chefsommelieren på Restaurant GÄST. Han kommer oprindeligt fra Italien. For fire år siden flyttede han sammen med sin italienske kone til Danmark. Det er nu fire måneder siden, at Zeno fik arbejde på Restaurant GÄST – et perfekt match, som han siger. Zeno elsker at arbejde med vin, at kende vinbondens historie, samt hvor vinene er produceret og give fortællingerne videre til gæsterne. Hvor er det dejligt med passionerede folk på vinsiden.

Zeno Palmieri - Aarhus Update

Vinen matcher maden

Restaurant GÄST er jo en hotelrestaurant. Eller en restaurant på et hotel. Det er ofte ensbetydende med halvdårlig mad. Men ikke her. Tværtimod. Det italienske køkken kombineret med nordisk mad er det, der trækker gæsterne ind på restauranten. Maden styrer, og det laves af lokale råvarer, der hovedsageligt er økologiske. Deres køkken eksperimenterer med traditionelle italienske opskrifter og nytænker retterne med råvarer, der findes i nærområde og direkte fra Italien. Vinen bliver sat til maden – ikke omvendt.. Det er altid spændende, når det sker. Det er sommelierens opgave at finde vinen. Der er to sommeliere på Gäst.. På GÄST er der altid en månedsmenu. Dertil er der en nøje sammensat vinmenu. 4 retter med vinmenu koster 720 kroner. Vinmenuer kan være gode anbefalinger for gæster, der ønsker gode anbefalinger til, hvad de skal drikke til maden. Om man er til vinmenu, eller selv vil vælge glas eller en god flaske, vejleder Zeno og de øvrige tjenere gerne. Det kommer jo helt an på gæsterne. Det er en fornøjelse at læse gæsten og finde de rigtige vine til hvert bord, fortæller Zeno Palmieri.

 

Unik prispolitik – her lever begrebet proppenge

GÄST har et yderst sympatisk forhold til prissætningen. Restauranten ønsker at give gæsterne mulighed for at smage god vin, uden at pengepungen bliver rippet. Samtidig vil de gerne promovere vinene, så danskerne får smag for og prøvet vin, de ikke normalt vælger. Derfor lægger de et fast beløb oveni indkøbsprisen. De fleste restauranter ganger ofte prisen med tre til syv. Men ikke på GÄST. Her skal alle have mulighed for at smage god vin og lære nye vine at kende. Tilmed til en god pris.

 

Øl til italiensk mad?

De fleste forbinder nok Italien med vin frem for øl. Men støvlelandet laver faktisk rigtig gode øl. Nogle af dem finder du selvfølgelig på GÄST. Seks forskellige Baladin, men der er også gode danske øl fra bl.a. Ebeltoft Gårdbryggeri at slukke tørsten med. Det tager tid, inden gæsterne kender til nye øl, og ofte vælges det sikre – nemlig en dansk øl.

 

Gæsterne skal føle sig hjemme

GÄST har en meget minimalistisk stil og med levende lys på bordene og stille musik. Smagfuldt og med god atmosfære. Det er dejlige, lyse lokaler med plads til både mindre og større selskaber. Der er god plads omkring bordene, og de store vinduer giver indblik i bylivet, mens man kan læne sig tilbage og nyde god mad og vin. Gæsterne kommer selvfølgelig fra hotellet, men også familier, unge og ældre fra byen besøger det italienske sted. Det er hyggeligt på GÄST. Målet for Zeno og personalet er, at gæsterne føler sig hjemme. Personalet har ry for at være et passioneret personale, der med engagement og charme er opmærksomme, smilende og imødekommende. Det er bestemt, hvad Zeno Palmieri udstråler.

 

Fremtiden

Sommelieren håber selvfølgelig på, at gæsterne i fremtiden kommer på GÄST for at smage den gode vin til rimelige penge og samtidig få en god historie om vinen, hvor den kommer fra og historien om vinbonden.

Han vil gerne give gæsterne en større viden om vine fra Italien og en ekstraordinær oplevelse. Personligt starter Zeno altså med bobler og vælger gerne en god flaske vin i stedet for vinmenuen, men som sommelier er det lettere at sætte en vinmenu til maden fremfor en hel flaske, der skal passe til alle retterne. Men han nyder udfordringen. Vinene kommer fra 5 leverandører. Der er ingen egen import – endnu, tilføjer Zeno. Ingen tvivl om at der er et ønske fra sommelieren om, at der skal ske noget på vinfronten. Det bliver spændende at følge GÄST og de mange nye vine i fremtiden.

 

Gäst

Banegårdspladsen 14
8000 Aarhus C
Website

 

Del artikel

Andre læser også