Der er gang i den til Gin Festival i Salling i Aarhus
//Gin

Gin Festival i Salling – En verden af gin!

Af Anders Møhlenberg

Det var det også denne dag til Gin Festival i Salling Super. Genialt koncept, med ‘fri ginbar’ for en flad 50’er. Det er noget, der trækker folk til. Programmet bød på 30 forskellige gin, som kunne smages både rent (neat, som det kaldes i fagsprog) men også som cocktails tilsat tonic og garniture såsom; lime, citron, enebær, brændt cedertræ, honning og meget andet.

 

Historien om Gin

Gin er grundlæggende en spiritus destilleret af korn og aromatiseret med ekstrakter fra forskellige planter, hovedsageligt enebær. Hollænderne var de første, der fremstillede gin og har gjort det siden slutningen af 1500-tallet. Britiske soldater, hjemvendt fra de nederlandske krige, tog opskriften med til England, hvor navnet blev forkortet til det for briterne mere mundrette “gen”, der med tiden blev til ” gin”. Det blev hurtigt den engelske nationaldrik, og på et tidspunkt eksisterede der mere end 7.000 gin-steder i London alene.

Godt med besøgende til Gin Festival i Salling_

På trods af at gin er blevet fremstillet og drukket i århundreder, har de metoder, der ligger bag produktionen af den kvalitetsgin, vi drikker i dag, kun eksisteret siden århundredeskiftet.

 

Hygge i kælderen

Vi besøgte Salling Super denne solbeskinnede onsdag eftermiddag, og forventede egentlig ikke den vilde fest, da klokken ikke havde slået fyraften endnu, og stueetagen ikke ligefrem bød på liv og glade dage.

Så snart vi ramte kælderen, blev vi dog mødt af en summen fra en stor menneskemængde og højt humør. Hele spiritusafdelingen var fyldt med en skare af nysgerrige og gin-glade folk, og man fornemmede hurtigt, at gæsterne også rummede deciderede gin entusiaster.

Gin Festival i Salling Aarhus Update

Der var i alt 12 stande, som hver bød på mellem 2 og 14 forskellige gin. Der var ginproducenter men også agenter til at dele ud af herlighederne. Prisen for dette arrangement var en flad 50’er, som mest af alt var symbolsk med tanke på det univers, de få penge åbnede op for. 50 kroner blev betalt ved kassen, og et gin-glas blev udleveret, som fra det tidspunkt, bogstavelig talt blev dit, da du måtte tage glasset med hjem bagefter.

 

Der var gin i alle afskygninger og prisklasser. Fx. talte vi med en ung pige ved en stand, som repræsenterede familiens eget destilleri i Nordjylland. Her producerede de gin, og havde gjort det siden 2010. I dag havde hun 4 slags gin med, hvoraf én var destilleret og produceret udelukkende til Salling; Herman Gin. Derudover havde hun en gin, som var destilleret og produceret ud fra sin fars oplevelser på en rejse til og rundt om Grønland samt Island; Nordisk Gin hed den.

Begge skønne og lækre gin både i sin rene form men bestemt også sammen med tonic.

 

Dagens trækplaster

Efter at have besøgt de fleste stande og hørt deres historier, samt smagt på herlighederne, valgte vi til sidst at besøge dagens umiddelbart mest besøgte stand. Det var ikke uden grund, denne var populær. Først og fremmest havde standen dagens største udvalg af ginvarianter, dernæst var fyren bag ‘baren’, Frederik, vel det nærmeste man kommer på en ‘tryllekunstner’ indenfor denne branche. Der blev brugt et bredt udvalg af garniture og værktøjer, så hver eneste smagsprøve, der blev sendt afsted, blev lavet som et ‘show’. Som et eksempel serverede han en gin fra Vørding Gin, som i sin destilleringsprocess har fået tilføjet røget cedertræ. For at fremhæve cedertræets aroma i denne gin, brændte han cedertræ med en lille gasbrænder, og lukkede røgen inde med glasset, inden han blandede g/t’en, hvilket medførte en duft af cedertræ i cocktailen, komplimenteret af den svage smag af cedertræ – lækkert!

I mine øjne var det dagens mest spændende oplevelse.

 

3 unge gin interesserede

Jeg fik en snak med 3 unge gin ‘entusiaster’. De fortalte, at de havde været i Salling siden åbningen klokken 13, og at de var i gang med deres 9. (niende!!) gincocktail – i så fald bar de det flot.

De var meget imponerede over arrangementet og ikke mindst prisen. Som de sagde, “vi nyder herlighederne fuldt ud denne gang, for næste år vil der være så mange mennesker, at det bliver umuligt at komme til”. En antagelse som meget vel kommer til at holde stik, og om ikke andet, så en god undskyldning for at gå ekstra til vaflerne i år.

 

Konklusion

Alt i alt et rigtig lækkert arrangement hos Salling. Det var rigtig godt besøgt, og havde været det lige fra klokken 13, hvor dørene blev åbnet. Til trods for de mange mennesker, føltes det ikke crowded, og der var minimal ventetid ved standene.

Jeg er stor fan af disse pop-up arrangementer, hvor man, mod en beskeden betaling, får muligheden for at gå på opdagelse i forskellige verdener – i dette tilfælde i ginverdenen.

Salling Supers centrale placering og ikke mindst store ginudvalg, gjorde stedet oplagt til dagens event.

 

Udvalgte artikler Se alle