Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Gorm, Gourmetpizze og “Mine Favoritter”

Af Michael Qureshi

Gorm Wisweh er en af de første danskere – hvis ikke dén første – der har set pizza som mere end fedtet fastfood. Han har opgraderet den populære spise til gourmetmad. I Mine Favoritter er det hans mening at lære alle, der har lyst, hvordan man laver en god pizza og hvordan man nytænker denne klassiker. Gorm slår et et slag for at pizza i flertal hedder pizze, så for en god ordens skyld videreføres det her.

 

Gourmet og minus-snobberi

Gorm starter med at beskrive de forskellige pizzastile, den napolitanske og den romerske, og gør op med deep pan. Han slår en streg under, at på trods af at han er kendt for at lave gourmetpizze, så må det aldrig blive til snobberi. Dejligt forfriskende i en tid, hvor det ofte gælder om at lave avanceret og teknisk svært mad.

Og det er netop, hvad denne bog er – fri for snobberi! Til gengæld er man ikke i tvivl om Gorm Wiswehs kærlighed til ordentlige råvarer! Håndværket er i orden. Et eksempel er, at han har et kapitel om dej. Det er der jo i og for sig ikke noget mærkeligt i, det fede er her, at han anerkender, at det ikke er alle, der har tiden til at lave fordej og surdej og derfor også kommer med opskrifter på den lidt hurtigere model. Han præsenterer forskellige typer mel og deres bageevner og giver snydetricks til at få dejen til at smage som en surdejsbund, selvom man har sprunget den del over. Der er selvfølgelig også et afsnit om at lave den perfekte tomatsovs, men derudover er der ikke så mange dikkedarer.

 

Bedemandens pizza og kalvetunger

Resten af bogen er som en klassisk kogebog med en ret på hver side og et lækkert billede til. Twistet her er, at pizzakongen mange steder beskriver retten bag, så den bliver egentlig til to: Den oprindelige ret og den nyfortolkede pizza.

Så stopper det klassiske også, for der er mange særegne pizze i Gorm Wiswehs verden. Der kan nævnes SU-pizzaen med makrel i tomat, tøm-køleskabet-pizza, Morgenmadspizza med baked beans, pizza med hest og græskar, Kuglelynet fra Fyn – Claus Holm Pizza og mange flere.

 

Pizza til dessert

Der er også plads til dessertpizze, dog kun fem styks. De er til gengæld utroligt lækre, så man behøver egentlig ikke flere. Ellers kan man jo frit selv finde på opskrifter, det er pizze perfekte til. Og det er også Gorm Wiswehs røde tråd i bogen: At være legesyg og turde at kaste sig ud i det. Det er også gældende for tonen i Mine Favoritter. Sproget er mere eller mindre talesprog med den for Gorm så karakteristiske farverige brug af tillægsord og slang men uden at det bliver for meget. Det er til at gå til for alle aldersgrupper, for charmerende er han!

 

Brugbar bog – til enhver lejlighed

I virkeligheden er der ikke så meget mere at sige. Det lå i kortene, at der ville komme en bog som denne og den er bestemt ikke skuffende. Det er ikke et opslagsværk, hvor pizzaens historie og tradition er beskrevet, men der er gode bud på en anderledes oplevelse. Selv om de forskellige pizza-navne lyder lidt mærkelige, så er de det ikke – opskrifterne giver rent faktisk mening. Det lykkes Gorm Wisweh at formidle nysgerrigheden og lysten til at turde at bevæge sig ud over den ellers klassiske ret. En helt igennem skøn pizzabog!

 

Gorm Wisweh: Mine favoritter.

TURBINE 2015, vejl. pris 279,95 kr.

Bogen kan købes her

 

Tilbud Jacob's

Del artikel

Andre læser også