Hvorfor er det nu, at priserne på restauranter er så høje i Aarhus?

Diskussionen om, hvad der er billigt, og hvad der er dyrt, stopper aldrig. Jeg bliver ofte spurgt om, hvor man kan få billig mad, billig vin og billige bajere i Aarhus. Hver gang, spørger jeg igen, hvad billigt er. Svaret er forskelligt. Men generelt glemmer mange af os, at tænke på, hvad vi betaler for.

 

25% moms på alt

I velfærdsstaten, Danmark, skal man betale 25% i moms. Dog ikke af lønudgifter. Men hver gang du køber et måltid mad, en flaske vin, eller en stor fadbamse ved åen, så skal statskassen have 25%. Udover moms, så skal man også betale Aarhus Kommune, hvis man har udeservering. Det er iøvrigt gratis i København. Den pris, restauranterne betaler til Aarhus Kommune, bliver indregnet i den pris, vi gæster betaler. Igen forståeligt. Der er en del andre afgifter, som restauranterne bliver opkrævet, men det er kun eksempler jeg nævner her. 

 

Alle skal have løn

Nu er der jo ikke så mange, som arbejder gratis. Så kokken, tjeneren, rengøringen, restauratøren, bogholderen ect. skal også have løn. Det er også indregnet i den pris, du betaler for mad og drikke på et spisested. Du kan ikke se det direkte på prisen. Den kan variere en del, alt efter hvad du køber og hvor du køber det henne. Men den er helt sikkert ikke uvæsentlig. Lønniveauet i Danmark er ikke lavt, hvilket gør, at posten til løn er betydelig højere end i andre lande. Det skal vi gæster, selvfølgelig, betale for. Alt andet vil være uretfærdigt. Den typiske lønprocent på en restaurant er omkring 25%.

 

Husleje, strøm og varme

Når du sidder på en café, bar eller restaurant og spiser eller drikker, så har restauratøren betalt for husleje, el, forsikring, varme og inventar. Den post skal også regnes med i den pris, du betaler. Huslejen i Aarhus er for tiden den anden højeste i Danmark, kun overgået af København. Huslejen kan svinge meget, og man må forvente, at de restauranter, som ligger på de dyreste adresser, også tager forholdsvis mere for deres mad og drikke, end dem som bor i de billigere områder.

 

Madspild og knuste glas

Nu ved de færreste restauranter, hvor mange gæster der kommer i løbet af en dag. Det gør, at det ofte kan være svært at disponere, hvor mange råvarer de skal bruge. Friske råvarer har en begrænset levetid, og der må kalkuleres med et vis spild. Igen, ganske forståeligt. Men det koster jo, at smide mad væk, og det betaler vi gæster for. Hvem skulle ellers gøre det? 25% er nok ikke urealistisk, når vi taler om, hvor meget råvarerne koster ud af den samlede pris, som du betaler for et måltid mad på en café eller restaurant.

 

Det er grunden til at..

Danmark har også EU’s dyreste restaurantpriser kun overgået af Norge. Nogle af de eksempler, jeg har nævnt her, er den reelle grund til, at det koster at gå ud at spise. Vi glemmer det ofte – og tænker på at caféerne, street food boderne, restauranterne kaffebarerne, takeaway-steder og så videre tjener kassen. Det gør de sjældent. Om det er synd, ved jeg ikke. Men det er et vilkår, hvis man vil drive noget med mad og drikke i Danmark. Derfor forstår jeg godt, at en stor fadøl mindst skal koste fra 40 til 60 kroner. Men dybest set er det jo ikke restauratørernes skyld, som flere af os tror. Tankevækkende.

 

Når du ser, hvor meget de erhvervsdrivende, inden for mad og drikke, betaler til den store fælleskasse, så er prisniveauet i Aarhus rent faktisk lavt. Priserne er helt igennem på et fair og anstændigt niveau, hvis du spørger mig. Det er selvfølgelig en generel betragtning, men priserne er rent faktisk ikke høje, når du regner baglæns.

 

Del:Share on Facebook407Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someoneShare on Google+0

Én kommentar til “Hvorfor er det nu, at priserne på restauranter er så høje i Aarhus?”

  1. Villads Claes

    Hvad er det man betaler til Århus kommune for udendørs servering? Det gad jeg godt vide mere om.

    Svar

Skriv et svar