Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ikke helt almindelige husdyr – men levende gamle danske husdyrracer

Af anders@sommersangdigital.dk

Vær med, når de gamle danske husdyr fodres på Dansk Landbrugsmuseum – alle hverdage uge 27-32 kl. 11-1230

 

Lydene af mad kender dyrene og ved, at nu er det med at holde sig til truget. Oplev madglæde sommeren igennem, når husdyrene fodres – den er ikke til at tage fejl af!

 

Museet har i år fået mange dyrebørn

Endnu et år er der kommet sunde og stærke dyreunger til blandt gårdens mange husdyr, lige fra små uldne kaninunger til livlige kalve på lange ben. Moderdyr og unger følges ad side om side, og langsomt lærer ungerne livet i flokken både ved den rolige græsning og ved fodertrugene, når det gælder om at finde sin plads.

 

Vær med på fodreturen sammen med museets formidler og oplev, hvordan køer og kalve forventningsfulde kommer løbende over marken og brølende melder, at det er ædetid. Får og geder har opdaget på lang afstand, at det snart er deres tur og er allerede klar ved leddet og fodertruget på skift – ja og svinene, der det meste af tiden ligger og sover i skuret, skal måske vækkes med et kald; grys, grys – men så er de på et splitsekund klar til lækkerierne. Også de mindre husdyr, hønsene og kaninerne er ellevilde, når fodrevognen kommer kørende, for med den er der garanti for grønt græs og urter.

Den gode historie – om vor historie

I vognen er der udover foder til dyrene gemt rekvisitter til gode historier om bondens nyttige husdyr gennem tiderne; om at man brugte gedeskindspergament i stedet for papir i middelalderen, om kohorn som pølsehorn, om tørrede grisetryner mod sygdom og meget meget andet – almindeligt, finurligt og ufatteligt!

 

Alle husdyrene på museet er gamle danske husdyrracer – hvilket vil sige, at det er de husdyr, som fandtes på gårdene før 1950’erne og før forædlingen af husdyrene førte til, at produktionen af dyrene blev særligt rette på ét specifikt produkt – fx æg, kyllingekød, mælk, bacon osv. De gamle danske husdyr er i særlig grad bevaringsværdige, fordi de rummer en genetisk mangfoldighed og dermed egenskaber, som ikke længere er til stede i vores moderne produktionsdyr.

Besøg museet og oplev de gamle danske husdyrracer, der forbinder os til historien og giver os nye muligheder i fremtiden!

Gamle danske husdyr-racer_


Liv i landarbejderhjemmet

Alle weekender sommeren igennem er der liv og glade dage i landarbejderhjemmet – besøg Polakhuset.
Begyndende lørdag 27/6 til og med søndag 2/8 kl. 12-16.

 

Ryger det af skorstenen – er der nogen hjemme! Og det er der med sikkerhed alle weekender gennem sommeren fra kl. 12-16. Landarbejderne er i gang med dagens gøremål, der hentes vand, hugges kvas til komfuret, ordnes have, plukkes bær og urter, og måske hænger der flagrende hvidt vasketøj på tørresnoren. Slå dig ned for en stund, i skyggen på bænken op ad muren eller på taburetten i køkkenet og nyd den summende aktivitet – måske er der lidt at smage på i gryden eller på panden, lidt Rich’s kaffe på kanden eller frisk plukkede bær fra haven. Eller du kan deltage i de gøremål, der netop er i gang, gå f.eks. med til hønsene og saml æg eller med i marken, hvor nye kartofler graves op. På glad gensyn med sommerdage fra gamle tider.

 

Se mere her: Dansk Landbrugsmuseum Gl. Estrup

 

Del artikel

Andre læser også