Jacob’s lukker efter 43 år – en epoke er slut

Fra 1. januar 2017 vil trækullene i den store grill hos Jacob’s barBQ være brændt ud for sidste gang, og den karakteristiske duft af grillede bøffer vil dampe af. At Jacob’s lukker er en kendsgerning. Der er kulturhistorie i væggene og traditioner på tallerkenen hos Jacob’s barBQ. Den århusianske restaurant er kendt og elsket langt ud over byens grænser. Stamgæsterne tæller efterhånden tre generationer. Men arbejdsgangen i de fredede bygninger er for upraktisk og mandskabskrævende. Derfor vælger familien Evar nu, at lukke det populære spisested i Vestergade.

 

Meget er sket gennem tiderne

Da Jacob’s barBQ i 1973 åbnede med spidstegt kød, humus og pitabrød på menuen, var det en sensation i det århusianske restaurationsliv. Dengang kunne man ikke købe shawarma på hvert andet gadehjørne, men folk var klar til at smage noget nyt, og gæsterne strømmede til. Det har de gjort i de 43 år, der er gået siden, men nu stopper grillfesten i Vestergade, fortæller medejer Samson Evar. Han startede sammen med sin bror, Jacob Evar, restauranten i 1973 og har gennem alle årene været ankermand på stedet.

 

Upraktisk, utidssvarende og fredet hus

De sidste har hans datter, Sarah Evar, stået i spidsen for driften af Jacob’s barBQ, Jacob’s Café, Jacob’s Pitabar og natklubben “Rom & Bobler”. (Den tidligere Jacob’s Pianobar). “Tiderne har ændret sig, og gastronomien har ændret sig. I det her gamle, fredede hus kan vi desværre ikke blive ved med at opfylde gæsternes krav. Og vi kan heller ikke leve op til vores egne ambitioner med stedet,” siger Sarah Evar. Hun forklarer, at grillen, hvor kødet tilberedes, findes på 1. sal, mens tilbehøret laves i to andre køkkener i bygningen. Når hele bestillingen så skal samles, og der skal serveres 4-5 forskellige steder i huset, skal der løbes mange skridt, og det bliver meget krævende bemandingsmæssigt. Sarah Evar fortæller mig, at beslutninger er tung, men familien Evar er enige om, at det er den rigtige. Og sådan bliver det.

 indgangen-hos-jacobs-bbq-i-vestergade

“Rent praktisk er det blevet en umulig proces at få maden rundt i det her hus med alle de etager og forskudte niveauer. Og fordi ejendommen er fredet, kan vi ikke bare lave det hele om og bygge et stort nyt og moderne køkken.” Familien har selvfølgelig vendt tanken om at blive i lokalerne og skabe et nyt madkoncept, som var mere foreneligt med bygningernes indretning. “Men vores gæster har gennem generationer været vant til, at Jacob’s barBQ nu engang er Jacob’s barBQ “, fortæller Samson Evar.

 

En særlig nostalgi og stemning

Samson og Sarah Evar er enige om, at det heller ikke ville give mening at åbne Jacob’s barBQ i nye, mere praktiske lokaler. “Vi har selvfølgelig overvejet det, men Jacob’s barBQ er så forbundet med den her lokalitet. Der er en helt særlig nostalgi og stemning her. Og rigtigt mange minder. Vi har jævnligt par, som holder bryllupsdag her eller kommer med deres børn og udpeger, hvor de sad eller stod, og hvad de fik at spise, den aften, de mødte hinanden,” fortæller Samson Evar.

 

Mere end nogen anden restaurant i Aarhus har Jacob’s barBQ været stedet, hvor trofaste stamgæster har bakket op og er vendt tilbage. Først med deres børn og siden børnebørn. I alle årene har omdrejningspunktet på menukortet været de møre bøffer med valgfrit tilbehør og saucer.

 

Linje 3, Søren Pilmark og mange flere

I kraft af Jacob Evars karisma og sociale talent blev Jacob’s barBQ i den stemningefulde bindingsværksgård i Vestergade et samlingssted for både politikere og kunstnere såvel som for århusianere i alle aldersklasser. Det var her, de unge skuespillere, som Thomas Eje, Preben Christensen og Anders Bircow i 1979 fik styr på det show, som skulle udvikle sig til “Linje 3,” og også skuespilleren og entertaineren Søren Pilmark var blandt af dem, som fik pudset formen på “Jacobs”, som stedet altid har heddet i folkemunde.

 nostalgi-jacobs-bbq-i-vestergade

Ikke kun Jacob’s barBQ

Sammen med Jacob’s barBQ lukker også café, pitabar og natklub. Sarah og Samson Evar skal sige farvel og tak til 45 ansatte. “Det er selvfølgelig forfærdeligt trist. Vi har altid haft det med vores personale, som om vi var en familie,” siger Samson Evar. Han var i alle årene den, der kørte restauranten og havde den tætte kontakt til det store personale, når hans bror havde gang i sine mange andre projekter. Samson Evar fortæller, at mange ansatte har været på stedet i en menneskealder. “Og efterhånden har vi også ansat børn af nogle af vores tidligere medarbejdere. Det føles virkelig som en familie, der nu skal splittes op.“

 

Ikke en nem beslutning

For Sarah Evar er det også vemodigt, at stedet nu lukker. “Det er meget, meget mærkeligt for mig. Jeg er jo vokset op her, og har altid kendt alle. Som barn sad jeg og foldede servietter og hjalp til her – og nu forsvinder det hele så bare.” Der er mange følelser og minder forbundet med Jacob’s barBQ. Både for stamkunderne og for familien Evar, men som Samson Evar slår fast, så har alt sin tid, “og det er vigtigt for os, at vi kan lukke, mens vi stadig er på toppen og kan melde om fulde huse. Det er vi alle enige om i familien.”

 

Aarhus-institution takker af toppen

Den ikoniske Århusrestaurant Jacob’s barBQ blev i 1973 grundlagt af den israelske iværksætter og erhvervsmand Jacob Evar og hans bror, Samson. I alle årene stod de selv for den daglige drift af den succesrige restaurant. De seneste år har hans datter, Sarah Evar, stået i spidsen for foretagendet. Jacob Evar døde pludseligt i 2004.

Jacob's lukker

Sidste servering på Jacob’s barBQ finder sted lillejuleaften. Det er en sorgens dag, for mange af os, som er vokset op med, og på, Jacob’s.

Del:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someoneShare on Google+0

5 kommentarer til “Jacob’s lukker efter 43 år – en epoke er slut”

 1. Susanne Schiller

  Kære Samson
  Jeg boede i huset fra 2002-2004. Vi fik diskosprolaps sammen. Du var så sød, at tilbyde mig, at bringe mad op til mig fra restauranten. Det har jeg aldrig glemt dig for og jeg vil aldrig glemme dig! Og jeg vil altid huske Jacobs B. som det sted, jeg skal besøge, når jeg er i Århus. Jeg er københavner og bor igen i København og er rigtig trist over at høre, at I lukker!
  Kærlig hilsen og tak
  Susanne

  Svar
 2. Marianne Sichlau Westphal

  Kære Jacob’s barBQ
  Da jeg var ung voksen, begyndte jeg at komme på jeres dejlige restaurant efter teatertid, lige så gjorde mine forældre (de er den heldige generation, der rent faktisk oplevede de kommende Linie 3 på slap line). Senere som voksen-voksen blev Pianobaren også besøgt flittigt, og jeg har mangen en gang stået ved pianoet og skrålet med, når der blev spillet “ønskekoncert”. Nu bor jeg i Esbjerg, men jeg håber på at komme til Aarhus og indtage et rigtig godt måltid hos jer, inden I lukker og slukker :-(.
  Tak for dejlige minder og god mad!
  Kærlig hilsen Marianne

  Svar
 3. Lasse

  Ja en spændende historie fra et sted med atmosfære, historie og glade dage/nætter!

  Men…er der nogle planer for hvad de gamle lokaler nu skal bruges til? Det er jo en hel del kvadratmeter der nu frigøres.

  Svar
 4. Gorm Grauslund

  Flyttede til Århus i 1977 og kom i en lang årrække hos Jacob’s BarBQ, når vi kom fra et spillejob et eller andet sted fra!
  Hen på natten, kunne vi jo godt blive lidt småsultne, og der havde Jacob’s, som de eneste, åbent!
  En grillet bøf m. bagt kartoffel og hvidløgssmør, 1 flaske rødvin og derefter et par øl, det var kræs! Så kunne man sove rigtigt dejligt! Senere blev det osse Pianobaren, vi hang ud i!
  Så det gælder da vist nok lige om, at komme ned og få sig en sidste bøf, inden det fantastiske Jacob’s BarBQ lukker og slukker! Tak for dejlig mad og god betjening, i nogle smukke rammer!
  Det var en fest af første klasse! Tak! ?

  Svar
 5. Else Overballe

  Jeg kom først i 70-erne sammen med min chef, Niels Ravn og hans kone til en hyggelig aften med “Barbershop Harmony”, der var iklædt lyserød-stribede hvide habitter. Midt i et nummer kom et af gruppens sangere hen og bød mig et kræmmerhus med lyserøde stribede bolcher i forbindelse med sangens tema! Vi sad allesammen meget trangt, og de optrædende kunne komme til at træde os over tæerne, hvis de ikke passede på. Men sikken en stemning, der var. Har aldrig glemt det!

  Svar

Skriv et svar