Af Redaktionen

Den står på folk, world, sanger/sangskrivning, doom metal, pop og rock på Atlas & VoxHall i denne uge.

Christopher Paul Stelling

Dato: 09.05.17

Tidspunkt: 19/20 (døre/koncert)

Sted: Atlas

Genre: Folk

Link til arrangement: 

 

Flittig turnerende musiker

Amerikanske Christopher Paul Stelling er en sanger/sangskriver med en usædvanligt veludviklet flair for tidløs, akustisk folk-musik. Christopher Paul Stelling kommer fra Daytona Beach, Florida, men bor efter en stribe omflakkende år nu om dage i Brooklyn, New York, der således udgør basen for hans kreative virke. Manden albumdebuterede i 2012 med det selvfinansierede og meget roste værk “Songs Of Praise And Scorn” og har siden udgivet den ligeledes selvfinansierede “False Cities” (2013) samt “Labor Against Waste” (2015) – derudover er han en yderst flittigt turnerende musiker, der har været på grundige visit rundt omkring i både USA og Europa. Siden de indledende dage har Stelling scoret sig en kontrakt med det anerkendte pladeselskab Anti-, der således var medafsender på “Labor Against Waste”. Blandt de mange medier, der har hyldet mandens store talent, finder man Rolling Stone, der i 2015 udråbte Stelling til en ny kunster, man skulle holde øje med.

Systema Solar

Dato: 10.05.17

Tidspunkt: 19/20 (døre/koncert)

Sted: Atlas

Genre: World

Link til arrangement:

 

Forskellige musikkulturer

Systema Solar er et kunstnerkollektiv, som nu om dage har base i den del af Colombia, der støder op til Caribien. Gruppens medlemmer kommer fra forskellige egne og bidrager derfor med forskellige musikkulturer og visuelle udtryk, og sammen lader de sig inspirere af alskens afro-caribiske impulser og traditioner – gruppen udforsker altså et endeløst hav af muligheder i bestræbelserne på at udvide og styrke den colombianske kunst. Kollektivets mål er at kreere musik og visuelle udtryk i en stil, de selv har døbt berbenautika, der er inspireret af såkaldte pikós (soundsystemer) og verbena (caribiske fester).

 

Dyrkelse af dans og lykkefølelse

Gruppens medlemmer tilstræber at kreere, adaptere og genopfinde musik på en hidtil uhørt facon og med et stort fokus på deres dyrkelse af dans og lykkefølelse. Systema Solar genskaber blandt andet cumbia, fandango, champeta og bullerenque ved at mixe dem med elektroniske virkemidler, anderledes rytmer og genrer som hiphop og techno, med hvad hertil hører af breakbeats og scratching.

Marc Facchini med band

Dato: 11.05.17

Tidspunkt: 20/21 (døre/koncert)

Sted: Atlas

Genre: Sanger/sangskriver

Link til arrangement: 

 

Vildskab, humor og spilleglæde.

Marc Facchini er af anmelderne blandt andet blevet kaldt ”en strålende performer med rødder i fortiden og topskud i nutiden”. Med sin plade nummer to, “Mørk Mandala”, tager den unge sangskriver visetraditionen ud af højskolesangbogen og videre med vildskab, humor og spilleglæde. ”Min hensigt er at skabe musikalske oplevelser, som er magiske, sjove, kærlighedsfyldte og livsbekræftende. Det skal både gøre godt og ondt, så man kommer til at tænke over, hvad et menneskeliv er, og hvad man kan bruge det til.” Sådan beskriver Marc Facchini nogle af tankerne bag hans virke.

 

Solist med med en stærk, egen stemme

Siden 2010 har han spillet over 160 koncerter i ind- og udland med forskellige grupper, og med dén erfaring satte han i 2014 sit soloprojekt i søen. Debutpladen “Vidunderlige drømme” rummede gæstestjerner fra blandt andre Gnags og Love Shop, mens den nye “Mørk Mandala” er en regulær soloplade, kun med vokal, guitar og ekkomaskine. Musikmagasinet Gaffa kvitterede for den nye udgivelse ved at kalde Marc Facchini for en ”solist med med en stærk, egen stemme – i både bogstavelig og overført forstand”.

 

70’ernes visesang

Dagbladet Informations musikanmelder, Ralf Christensen, var ligeledes begejstret og leverede skudsmålet: ”Hos Facchini dirrer livet privat såvel som politisk i guitarkroppen, mens stemmelæberne genopfinder 70’ernes visesang. For det er her, i hans kød, i hans inkarnation af nedgriflede sange, som en strålende performer med rødder i fortiden og topskud i nutiden, at det hele giver mening. Et menneske ytrer sig og mener hvert et fucking ord. Så er det, at det er tid til at spidse ører.”

 

Eksistentielle emner

Også live, både solo og med band, gør Marc Facchini indtryk, når han med sine sange behandler eksistentielle emner som liv, død, sorg og glæde. Senest blev releasekoncerten for ‘Mørk Mandala’, på Copenhagen Jazzhouse, beskrevet med følgende ord, af rockbloggen GFR: ”Jeg burde nok egentlig have set den komme, at Marc Facchini ville være personificeringen af hans underfundige, skæve, tænksomme og til tider absurde sangunivers. Men at han i den grad ejede en scene, fra han alene, kun bevæbnet med akustisk guitar, indtog Jazzhouse’s dæmpet belyste scene, og gav tre solo-numre inden bandet kom på […], det havde jeg ikke lige luret.”

Saint Vitus

Dato: 11.05.17

Tidspunkt: 20/21 (døre/koncert)

Sted: VoxHall

Genre: Doom metal

Link til arrangement: 

 

Heavy metal-afarten doom metal

Amerikanske Saint Vitus er vaskeægte og yderst overbevisende pionerer inden for doom metal-genren. Saint Vitus blev dannet i Los Angeles i 1979 og var med deres helt specielle udtryk fra start med til at skabe og definere heavy metal-afarten doom metal. Bandets selvbetitlede album udkom i 1984, men blev faktisk indspillet allerede i 1982 og betragtes vidt og bredt som ét af de allerførste doom metal-album. I de følgende år blev der spyttet generøse mængder plader ud, men året efter udgivelsen af album nummer syv, “Die Healing” (1995), gik gruppen i opløsning.

 

Ottende album

Forskellige projekter blev forfulgt, men i 2008 fandt Saint Vitus atter sammen på permanent vis – i første ombæring med henblik på at turnere, men siden også for at udgive ny musik; således udkom bandets ottende og hidtil seneste album, det meget roste “Lillie: F-65”, i 2012. Gruppen har kun gennemlevet enkelte besætningsmæssige ændringer, og denne aften på VoxHall vil man således kunne opleve sanger Scott Reagers, guitarist Dave Chandler og bassist Mark Adams, der alle var med til at danne Saint Vitus dengang i 1979 – hertil kommer trommeslager Henry Vasquez, der tog over fra nu afdøde Armando Acosta i 2009.

Afenginn

Dato: 12.05.17

Tidspunkt: 20/21 (døre/koncert)

Sted: Atlas

Genre: World

Link til arrangement:

 

Mange hædersbevisninger

Afenginn står for en hypnotiserende og kalejdoskopisk musikalsk rejse – fra den dybfølte nordiske melankoli til hæsblæsende danseudbrud i alle tænkelige taktarter udført af otte musikere på scenen. Afenginn har været på banen siden 2002, modtaget otte DMA-priser, Kunstrådets Ung Elite satsning, DMF’s Livepris 2015 og mange andre hædersbevisninger. Orkesteret har optrådt på TV, radio og festivaler, i koncertsale og på venues i hele Europa, USA, Canada, Malaysia og Australien med mange hundrede koncerter på samvittigheden og har gennem årene opbygget et ry som et virtuost og fremragende liveband.

 

En rejse i et særegent musikalsk univers

Med et instrumentarium bestående af klarinetter, violin, mandolin, cello/bas, marimba/piano, trombone og to trommeslagere har de på én gang et intenst og tilbagelænet sammenspil præget af stor spilleglæde og virtuositet. Orkestret leverer en koncert, hvor publikum bliver taget med på en rejse i et særegent musikalsk univers, der byder på alt fra hæsblæsende rytmer i alle tænkelige taktarter, stille og meditative øjeblikke og virtuost, nærmest psykedelisk sammenspil.

 

Symfoni i fire satser

Bandets sjette fuldlængde-album – dobbeltalbumet “Opus” fra 2016 – er orkestrets mest ambitiøse og omfattende til dato. Albummet er bygget op som en klassisk symfoni i fire satser og byder på en majestætisk og kalejdoskopisk musikalsk rejse med inspiration fra bittersøde østeuropæiske dansetrin, skæve snubbeltakter, trinløs nordisk gloom og ekstatisk bombastik.

The Sexican

Dato: 13.05.17

Tidspunkt: 20/21 (døre/koncert)

Sted: Atlas

Genre: World

Link til arrangement: 

 

Smittende livsglæde, iver og energi,

The Sexican byder indenfor i et rablende tonecirkus, hvor skarpe politiske tekster bliver fremført med en smittende livsglæde, iver og energi, som har gjort dem eftertragtede langt udover landets grænser. Nu vender de på deres sidste tour tilbage til Atlas. Kvintetten har siden starten i 2006 støt og roligt arbejdet sig frem til en position som landets mest markante world/rock-band. Musikken er en heftig blanding af balkan, klezmer, rock, punk og mexicansk mariachi, og der er ikke sparet på energiudladningerne. Koncerterne er overlegne demonstrationer af energiudladninger, der har gjort dem til et efterspurgt liveband og bragt dem rundt i verden på turné på legendariske spillesteder og nogle af de helt store internationale festivaler fra Mexico til Europa.

 

Balkan, gypsy-punk og mariachi-musik

Fænomenet har i Europa og især i Mexico opnået kæmpe succes og tourplanen har senest talt nogle af de helt store internationale festivaler som Vive Latino (MX), Mundial (NL), World Village (FI) samt legendariske Sziget Festival (HU). The Sexican kan som kultorkester sammenlignes med Gogol Bordello, Tom Waits og Kaizers Orchestra med deres seje blanding af balkan, gypsy-punk og mariachi-musik, som musikmagasinet Gaffa beskriver det.

 

Succesfuldt ti-år

Herhjemme var de i 2011 nomineret til en DMA for deres debutalbum “The Summoning”. Bandet har siden lavet opfølgeren “Conscription”, der modtog fornemme anmeldelser i blandt andet Billboard, L.A. Weekly og den mexicanske udgave af Rolling Stone. Men nu slutter et succesfuldt ti-år med en sidste tour, der tæller Vestafrika, Skandinavien samt udvalgte festivaler i Europa og Mexico.

Helgi Jonsson feat. Tina Dickow m.fl.

Dato: 13.05.17

Tidspunkt: 20/21 (døre/koncert)

Sted: VoxHall

Genre: Pop/rock

Link til arrangement: 

 

Tina Dickows islandske mand

I denne uge (uge 44) spiller Helgi Jonsson, Tina Dickows islandske mand, tre udsolgte koncerter i Danmark. Koncerterne skulle have været spillet i august, men en hjerteoperation tvang islændingen til at udsætte. Nu er Helgi Jonsson aldeles på toppen igen og klar til at annoncere udgivelsen af nyt album i slutningen af marts og i den forbindelse to danske koncerter – herunder nærværende koncert på VoxHall. Ligesom ved koncerterne i uge 44 vil Tina Dickow være en del af Jonssons backingband, og sidstnævnte udtaler:

 

Leget med beats, banjo og basun

“Hjerteoperationen har fixet et hul, jeg har haft siden fødslen, så på sin vis er jeg mere fit nu end nogensinde. Jeg er ekstatisk over at skulle spille for fulde huse i Danmark, og jeg glæder mig til endelig at udsende et fuldlængde-album næste år.” Helgi Jonsson er i fuld gang med indspilningerne, med Tina på sidelinjen, og der bliver leget med beats, banjo og basun, støj og stilhed og skønhed og masser af storslåede vokal-arrangementer.

Peter Hook And The Light

Dato: 13.05.17

Tidspunkt: 20/21 (døre/koncert)

Sted: Train (VoxHall er medarrangør)

Genre: Rock

Link til arrangement: 

 

“Substance”-opsamlinger

Oprindeligt medlem af Joy Division og New Order besøger Aarhus med et liveshow bygget over de to “Substance”-opsamlinger fra det legendariske Factory Records. Den engelske sanger, sangskriver, komponist, multi-instrumentalist og producer Peter Hook dannede i halvfjerdserne bandet Joy Division sammen med sanger og guitarist Bernard Sumner. Efter forsangeren Ian Curtis’ død i 1980 omdøbte de bandet til New Order, og Hook spillede bas indtil 2007, hvor han trådte ud af bandet. I 2010 dannede Peter Hook bandet Peter Hook And The Light, som består af ham selv på bas og vokal, David Potts på guitar og vokal, Jack Bates på bas, Paul Kehoe på trommer og Andy Poole på keys.

 

Solgte to millioner eksemplarer

De to ”Substance”-opsamlinger blev udgivet i 1987 og 1988 via Factory Records og samlede op på b-sider og singler, der ikke før var udgivet af både Joy Division og New Order, samt udvidede versioner af udvalgte hits. Begge udgivelser opnåede stor succes, og Joy Division-versionen sikrede bandets første hitlisteplacering i USA på Billboard 200 – flere år efter bandet havde skiftet ham og var blevet opslugt af at positionere sig som New Order. New Orders ”Substance” udkom som den første og var oprindeligt tænkt som en måde for Factory Records’ chef Tony Wilson at spille New Orders singler på CD-afspilleren i hans nye Jaguar. ”Substance” blev det bedst sælgende New Order-album nogensinde – dobbelt-LP’en solgte to millioner eksemplarer i USA alene. Det er vidt og bredt anset som New Orders stærkeste album, deres mest populære, velkendte, højst rangerede og velsagtens mest indflydelsesrige.

 

Begejstret både kritikere og fans

Peter Hook And The Light har turneret verden over med Joy Division og New Order-album, siden de debuterede med “Unknown Pleasures” tilbage i 2010, og bandet har begejstret både kritikere og fans.

Livemusik og koncerter Se alle

Udvalgte artikler Se alle