Kongen af dansk kage hyldes med ny udstilling

Han var manden bag verdens højeste bryllupskage og leverede ekstravagante kager til de kendte og de kongelige, når der var fest. Den danske konditor Gert Sørensen var en pioner i konditorverden, og nu åbner Dansk Landbrugsmuseum en udstilling om hans kagekunst.

 

Når Dansk Landbrugsmuseum den 15. november åbner en ny udstilling omhandler den en ægte mesterbager. Danske Gert Sørensen var en foregangsmand i konditorverdenen og leverede kager til de kendte og til Kongehuset. Han lavede blandt andet kagen til Regentparrets sølvbryllup.

 

I perioden 1982-1996 drev han Konditoriet i Tivoli, og herfra uddelte han årets Kagepris til kendte kulturpersonligheder, som Victor Borge, Prins Henrik og Suzanne Bjerrehuus. Begivenheden var med til at gøre Gert Sørensen landskendt og en hyppig gæst, når der skulle laves kager på tv.

 

Byggede verdens højeste bryllupskage

Det var også Gert Sørensen, som stod for bryllupskagen, da Simon Spies skulle giftes i 1983. Her ringede rejsekongen til konditoren og forlangte verdens største bryllupskage. Det var en kæmpe opgave, som blandt andet krævede hjælp fra en arkitekt, der skulle bygge en konstruktion, som kunne bære kagens vægt på 4,6 tons.

 

Det tog 7 mand 10 dage at lave den kæmpe kage, som målte 11 meter og 31 cm, da den var færdig. Nok til at gøre den til verdens højeste bryllupskage og til at blive optaget i Guinness rekordbog.

 

Manden bag kokkelandsholdet

Ifølge formand for Kokkelandsholdet, Uffe Nielsen, var det ikke kun de søde kager, der optog Gert Sørensen: ”Det gik Gert meget på, at vi ikke havde et Kokkelandshold. Han havde en drøm om, at vi skulle skabe et Kokkelandshold, som kunne konkurrere med andre lande”.

 

I 2005 blev Kokkelandsholdet oprettet og gennem de seneste ti år har topkokke som Rasmus Kofoed, Jeppe Foldager, Torsten Schmidt og Ronny Emborg været en del af Kokkelandsholdet. Ifølge Uffe Nielsen kan en del af Danmarks gastronomiske succes tilskrives oprettelsen af Kokkelandsholdet: ”Gerts betydning for dansk gastronomi har været enorm.

 

Original sukkerkunst udstilles

I udstillingen på Dansk Landbrugsmuseum kan gæsterne opleve Gert Sørensens originale sukkedekorationer, som er blevet bevaret, og nu udstilles for publikum. Blandt andet udstilles et kakaomaleri af Regentparret, som var en del af kagen ved deres sølvbryllup 10. juni 1992. Derudover indeholder udstillingen også en række private fotos og videooptagelser ligesom konditorens sukkerværksted er blevet genetableret.

Udstillingen åbner for publikum den 15. november 2016 og vil løbe frem til 17. september 2017.

 

 

Fakta: Verdens højeste bryllupskage

– Kagen målte 11 meter og 31 cm og vejede 4,6 tons.

– Kagens højde betød, at den blev bygget i Conair-flyhangaren i Dragør, hvor den overdådige bryllupsfest med 3.000 gæster blev holdt.

– Kagen indeholdte 2.750 friske æg, 1 ton mel, 500 kg marcipan, 2.000 kg flormelis, 100 kg æggehvider, 2000 l piskefløde, 1 ton Sarah Bernhardt creme og 200 l Grand Marnier.

– Der blev lejet cementblandere, som blev brugt til at lave dejen.

 

Fakta: Gert Sørensen

Født: l6. juli l937 i Hillerød.

Død: 31. oktober 2015 i Viborg.

 

Uddannelse

1955 Svendebrevet i konditor-/dessertkok med sølvmedalje.

 

Indehaver af

1972-1996 La Nouvelle Patisserie Danoise.

1982-1996 Konditoriet i Tivoli.

1996-2001 Hotelvært og chefkonditor i Christiansfeld.

 

Udmærkelser

1976 Cordon Bleu de Saint Esprit.

1979 Cordon Bleu for Køkkenchefernes Forening Danmark.

1981 Bronzemedalje i konkurrencen “Den gyldne kokkehue”.

1983 Saint Honoré Ordenens medalje, De Danske Konditorers hæderspris.

1984 Det Danske Gastronomiske Akademis Diplom.

1984 Præsident Saint Honoré Ordenen.

1984 Guiness Rekordbogsdiplom for fremstilling af verdens største bryllupskage.

1983 La Croix du Grand Maitre Cordon Bleu du Saint Esprit.

1985 Cordon Rouge Nordisk Køkkenchef Federation.

1987 Ridder af Association International des Maitres Conseils en Gastronomic Francaise.

1983 Ridder af den franske vinorden Chablis.

1983 The World Master Chef’s Society.

1997 Cordon Bleu de Saint Esprits Initiativ Pris.

1999 Præsident Køkkenchefernes Forening Danmark.

2001 Tildelt Slow Food, sneglen for bevarelse af desserthåndværket.

2005 Medalje af 1. klasse med Guldkors af Finlands hvide Roses orden.

2011 Udnævnt til æresmedlem af Nordisk køkkenchef Federation.

2015 Udnævnt til ærespræsident for Kokkeforeningen Danmark.

 

Medlemskaber

President: Køkkenchefernes Forening Danmark.

President: Nordisk Køkkenchef Federation.

Academic Brillat-Savarin.

Chaine des Rotisseurs.

Federation Cuisinier Exclusive d’Europe.

Euro Toque, kokke i de europæiske fællesskaber.

The World chefs Society.

Ordre Mondial des Gourmet Degustateurs.

 

Anden erfaring

Uddannet som Pâtissier pa Hotel d’Angleterre i København.

Videreuddannet på fagskoler verden over.

Arbejdede i en årrække som chef Pâtissier pa hoteller i ind- og udland.

Lærer ved Hotel og Restaurantskolen i København gennem 25 år med dessert som speciale.

Flere gange gæstekok og konditor i tv-udsendelser.

Gentagne gange vundet medaljer for fin konditorkunst i gastronomi og konditori.

Erhvervet 14 guldmedaljer for fin konditorkunst.

Forfatter til 8 fagbøger om desserter og konditorkunst.

 

Undervisning

1985-1996 Ecole Pâtisserie Gastronomique, konditor og gastronomisk fagskole for professionelle og

uprofessionelle.

2001- 2015 Freelance underviser for gastronomer i konditori og desserter samt fagkonsulent.

 

Udstillingen kan ses frem til den 17. september 2017.

Del:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someoneShare on Google+0

Skriv et svar