Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

La Cabra har medvind – bedre end nogensinde før!

Af Line Ingwar Karlsen

Kaffehuset, kaffebønnerne, risteriet, kaffelaboratoriet og kaffenørderne fra La Cabra har medvind for tiden. La Cabra virker som en magnet på de bedste baristaer – i verden vel at mærke. Lige nu har La Cabra nok det stærkeste hold af passionerede kaffefolk i Danmark. Medaljerne for deres præstationer er ikke til at overse. Dane vandt guld i Australien, Sonja  i Østrig og Petra i Tjekkiet. Men nu er det ikke medaljer, holdet fra La Cabra går efter, men mere den ultimative kaffe. Esben Piper, den ellers så ydmyge ejer af La Cabra, er skam meget tilfreds med sit hold – og understreger, at det er hele holdet på La Cabra, som er helt fantastisk. Pudsigt nok er det hele holdet på La Cabra som er ydmyge. Her er der ingen praleri. Jeg håber, de nyder deres medvind, men jeg er også overbevist om, de kæmper for at blive endnu bedre. Deres passion for kaffe er i den grad ægte.

 

Aarhus på det internationale kaffe-landkort

Udlandet interesserer sig for Aarhus og La Cabra. Vi gør det fuldstændig anderledes. Vi deler vores resultater med andre. Vi er talnørder, og vi er videnskabelige i vores tilgang. Det bliver ikke så forvirrende. Vi er klar over, når vi gør det godt – og når en ristning er vellykket, men vi er også klar over, når en ristning er mindre vellykket, fortæller Esben Piper. Det handler om viden. Kaffe er ikke ukompliceret. Det er en videnskabelig og kompleks verden. På mange måder den samme som i vinens verden.

 

Fuld åbenhed – viden er til for at blive delt

Risteprofiler, temperatur, tid, erfaring og teknik på de eftertragtede og uhyre velsmagende bønner er offentlig for alle. I mange virksomheder ville en opskrift være noget af det dyrebareste, man havde. Frygten for, at en konkurrent kopierede den, ville være en overhængende trussel. Men sådan er det ikke hos La Cabra. Filosofien her er klar. Hvis vi deler vores viden med andre, så deler de nok også deres viden med os, og dermed bliver vi alle bedre. Sådan får vi som forbrugere også den bedste kaffe og smag. God holdning. Derfor ligger risteprofilen på vinderkaffen, Cerro Azul fra Columbia, også offentlig på La Cabra website og facebookside.

Vinderkaffen fra La cabra

Kaffe som en gammel bourgogne

Nu skal man ikke sammenligne vin og kaffe. Men da jeg sad på La Cabra og drak deres Cerro Azul, fik jeg associationer til Domaine de la Romanée-Conti i Bourgogne. Sjældent har jeg smagt en kaffe, som havde så mange nuancer i sig. En kaffe i den lette ende, forstået på den måde at bønnerne er lyse ristet, hvilket gør der er flere smagsnuancer end ved de mørk ristede bønner. Nordisk, måske. En frisk kaffe, hvor bitterhed er ikke eksisterende. Men uden tvivl en sympatisk kaffe som kan drikkes igen og igen. Prisen er ikke lav. 140 kroner for 170 gram, men det er også bønner helt uden for kategori, vi har at gøre med her.

 

Fuldt hus og mere til

At La Cabra er populær er ikke nogen nyhed. Det har de været i lang tid. Men at køen efter en god kop kaffe er så lang kom bag på mig. Flere gange står folk i kø helt ud på vejen for at få kaffen. Grunden er ikke, fordi Sigfred lukkede sine kaffebarer, nej, det er uden tvivl, fordi La Cabra laver kaffe i verdensklasse. Kælderen under kaffebaren er allerede taget i brug som risteri, og nye udvidelser er på vej. Ofte er der fem baristaer bag disken, så det er et anseligt antal kopper, som bliver konsumeret. Der bliver rundt regnet ristet 300 kg kaffe om ugen hos La Cabra. Det hele bliver dog ikke drukket i lokalerne hos La Cabra, men på nogle af Europas bedste kaffebarer og restauranter.

La cabra i Latinerkvarteret

Ingen mellemmænd

Det er jo ikke nogen statshemmelighed, at kaffebranchen styres af kæmpestore virksomheder, som tjener milliarder på at handle med kaffe, og udnytte de fattige kaffebønder. Det er ifølge Esben Piper ikke vejen frem – og på ingen måde noget, La Cabra vil være med til. Derfor finder de deres egne kaffebønner og handler direkte med dem – men ikke mindst betaler de dem en anstændig pris for deres produkter. For folkene hos La Cabra er det den naturligste ting i verden at behandle dem, som producerer kaffen, med respekt.

Esben Piper og en kaffebonde

Tre måneder som kaffebonde

Respekten for råvarerne er afgørende. Behandling og ristning af kaffebønner er klart vigtigt, men endnu vigtigere er det, at kaffebønnerne har haft den rigtige jordbund og vækstbetingelser. Dernæst er høsten og behandlingen afgørende for det færdige produkt. Esben Piper rejser ganske snart ned på en kaffefarm i Columbia. Her skal han arbejde i tre måneder. Grunden er, han vil tættere på råvarerne, og gør det for at studere kaffen yderligere. Det er vigtigt, at være med i hele produktionsprocessen mener han. Kaffefarmen er en ny farm, som kun er 3 år gammel. De er ekstrem eksperimenterende og går deres egne veje. Esben Piper er den første af baristaerne i verden, som smagte deres kaffe – og den første, som kommer med i produktionen. Der er flere ting, som gør den her farm anderledes, men som eksempel kan nævnes, at de har lavet et smags-laboratorie midt ude i junglen. Her arbejder kaffefolkene stille og roligt med kaffen. Det er håndværk og langt fra de typiske bønner, man ser. Esben Piper regner med at bo en del af tiden i Ecuador. Vi vil senere følge op på de nye tiltag som La Cabra har gang i, herunder deres udvidelse.

Kaffehøsten

Del artikel

Andre læser også