Lajmi i Jægergårdsgade
//Det sker

Aarhus’ ældste restaurant lukker efter 28 år i Jægergårdsgade

Af Jan L. Pedersen

Fredag den 14. juli serverer byens ældste restaurant for sidste gang en middag. Restauratøren, Zouhair Lajmi, har solgt sin restaurant. Så efter 28 år med restaurant på samme adresse har han valgt at gå på pension. Zouhair Lajmi er nok ikke byens ældste restauratør, men den restauratør som har drevet egen restaurant længst på samme adresse.

 

Startede i 1990

Zouhair Lajmi overtog det gamle, Rottehullet, i 1989, byggede det om og startede Restaurant Victoria i 1990. Senere skiftede restauranten navn til Lajmi. Dengang i 1990 var der gang i Aarhus. Der var ikke så mange restauranter, og konkurrencen var ikke så hård, og der var mere tid til gæsterne. Zouhair Lajmi fortæller, at konkurrencen i dag er hård. Alt for hård. Han var med sikkerhed ikke blevet restauratør, hvis han skulle starte forfra i dag, fortæller han med et lidt sørgmodigt smil på læben. Værtskab og gæsten i centrum, har Zouhair Lajmi altid haft fokus på, men han erkender, at det næsten er umuligt i dag, hvis man vil leve et normalt liv med familie. For det kræver, man er på arbejde hver dag.

Stopper mens legen er god

Branchen er ikke så sjov, som den har været. Det handler kun om prisen i dag. Det skal være god mad, som skal serveres lynhurtigt, og det må ikke koste noget. Priserne stiger på det meste, men folk vil ikke betale for maden. Det er som om, det kun handler om, hvor meget mad man kan få for prisen. Se bare alt den billige mad, der er på de her street food markeder. Det er jo tankevækkende. Ud over det, så er det også blevet sværere og sværere at få godt personale i dag. Alle søger personale – og restauranterne kæmper om de samme gode medarbejdere. Før i tiden var det også lettere.

Lukker ikke på grund af dårlig økonomi

Den hyggelige, og altid glade, Zouhair Lajmi fortæller, at det ikke er på grund af økonomiske problemer, han lukker Restaurant Lajmi. Men han vil gerne holde, mens han selv kan bestemme det. Og det kan han nu. Han fortæller med en smil på læben, at hvis man vil være restauratør, så kræver det i hvert fald en god bank og en god revisor. Det er lige før, det er vigtigere, end at man er god til at lave mad. Restauranten er allerede solgt, og nu skal den bare tømmes for inventar, når den sidste servering er røget over disken den 14. juli. En af grundene til, at Zouhair Lajmi lukker sin restaurant, er også, at helbredet ikke er, hvad det har været. Det er blevet for hårdt rent fysisk, og jeg har valgt at stoppe, mens legen er god. Skuldrene er slidt ned, og det er hårdt at arbejde så mange dage om ugen – og i så mange år, fortæller Zouhair Lajmi.

 

En rigtig familierestaurant

Hele familien har været med i, og omkring, restauranten. Datteren,  Maria Louise, har været i opvasken. Birgitte, Zouhair Lajmis kone, har i alle årene haft en del forskellige jobs, og i 2011 kom sønnen, Sofian, med i restauranten, og de ændrede konceptet og navnet. Sofian var med til 2015, og de sidste to år har Zouhair Lajmi igen selv haft ansvaret. Det stopper så snart. Glæden over, at der i fremtiden venter Zouhair Lajmi en masser spændende oplevelser, kan tydeligt ses. Det er klart en epoke er slut, og en ny skal begynde.

Lajmi i Jægergårdsgade

Nye ejere

Det er ingen hemmelighed, at restauranten trænger til en kærlig hånd. Alt virker, og her er pænt og rent. Men nye restauranter i dag er mere moderne og har en anden indretning. Hvornår, restauranten åbner igen, vides ikke i skrivende stund. 

Tak for mad, god vin og ikke mindst godt værtskab gennem 28 år, og lad os håbe, Zouhair Lajmi får tid til at nyde sit otium.

 

 

 

Det sker Se alle

Udvalgte artikler Se alle